• DOLAR 32.581
  • EURO 34.808
  • ALTIN 2509.826
  • ...
Tarihte bugün (12.04.2016)
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

12 NİSAN
TARİHTE BUGÜN

1918: Hakkari işgalden kurtuldu. Birinci Dünya Savaşı sonrası 24 Nisan 1915'te Ruslar tarafından işgal edilen Hakkari, işgalden kurtulduktan sonra 1926'da il yapılmış, 1933 yılında Van iline bağlanmış, 1936'da tekrar il yapılmıştır.
1993: Türkiye İnternet'e bağlandı. 12 Nisan internetin Türkiye'deki başlangıç günü olarak bilinir.
2006: İşgalci israil'in 4 Ocak'ta beyin kanaması geçirdikten sonra komaya giren sözde başbakanı Ariel Şaron'un sürekli iş göremez olduğu resmen ilan edildi. İşgal hükümetinden yapılan açıklamada, Şaron'un yerine vekalet eden ve 28 Mart'taki seçimlerin galibi Ehud Olmert'in başbakan ilan edildiği belirtildi.  Kasap lakaplı Ariel Şaron, İsrail'de iş göremez ilan edilen ilk başbakan olarak tarihe geçti. Ariel Şaron'u muayene doktorlardan Amerikalı bir doktor, Şaron'a bir türlü teşhis koyamamaları üzerine "Bu olsa olsa Tanrının bir cezasıdır" demişti.
2007: 1990'ların başında patlak veren Bosna savaşında Bosnalı müslümanları yardımına koşan gönüllü mücahidlerden bazıları savaş sonrasında da Bosna'dan ayrılmayarak buraya yerleşmişlerdi. Bosna'da evlenen ve kendilerine yeni bir düzen kuran yabancı mücahidler Amerikan'ın isteği üzerine Bosna vatandaşlığından çıkarılarak sınır dışı edilmeye başlandı. İlk olarak 400'e yakın yabancı mücahidin sınır dışı edilmesinde Balkanlar'da alışılmış olmayan, daha dindar bir İslam türünün yayılmasına katkıda bulundukları ve bu kişilerin İslam terörizmi için zemin oluşturabileceği iddiaları başta Amerika olmak üzere Batılı ülkelerce gündeme getirilmiş Bosna'dan çıkarılmaları için baskı yapılmıştı. Bosnalı yöneticiler ise zor günlerinde kendileri için canlarını ortaya atan bu mücahidleri sınır dışı etmede gecikmediler.
2008: Ergenekon tutuklusu eski İstanbul Organize Şube Müdürü Adil Serdar Saçan ve yardımcısı Ahmet İhtiyaroğlu'nun isimlerinin karıştığı işkence davasında İçişleri Bakanlığı 250 bin TL tazminata mahkûm oldu. Bakanlık 250 bin TL tazminatı işkenceci polislerden tazmin edecek.

2008: Çeşitli laik ve kemalist sivil toplum örgütlerince “Ulusal Egemenlik Buluşması” adı altında gerçekleştirilen miting Tandoğan Meydanı'nda düzenlendi. Mitingde “Cumhuriyetin Yılmaz Bekçileriyiz”, “İrticaya Hayır”, “Atam İzindeyiz”, “Ergenekon Yalanı, Amerikan Oyunu” gibi sloganlar atıldı. Bilahare Ergenekon Duruşmalarında Tandoğan ve benzeri laik mitinglerin Ergenekoncularla organize edildiği ortaya konularak, mitinglere katılımın çok olması için insanların bedava otobüslerle para verilerek mitinglere taşındığı açıklandı.
2008: Ordusunun çağın gerisinde kaldığını farkeden Rusya, işgalci israil'den ilk aşamada 50 milyon dolar tutarında insansız uçak satın almada anlaştı. 5 aydır süren görüşmeler, Moskova'nın İsrail'e "Filistin konusunda bazı tavizler" vermesi üzerine tamamlandı.
2010: İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, çok sayıda fay hattı üstünde yer alan ve her an deprem tehlikesi yaşayan başkent Tahran'da en az 5 milyon kişinin şehri terk etmesi gerektiğini söyledi. Ahmedinejad, "İnsanlara şehri terk etmelerini emredemeyiz, ancak hazırlıklar yapılmalı. En az beş milyon kişi Tahran'ı terk etmeli ki, şehir kriz durumunda daha az kalabalık ve daha rahat yönetilebilir olsun. Depremin ne zaman olacağını tahmin edemeyiz. Ama 13.8 milyonluk Tahran'da bir şey olursa, bunu nasıl yönetebiliriz?" diye konuştu.   İran Cumhurbaşkanı, hükümetin vatandaşlara şehri terk etmeleri için toprak, düşük faizli kredi ve devlet desteği gibi teşvikler de verebileceklerini de sözlerine ekledi. İran'da daha önce de depreme karşı başkentin Tahran'dan taşınması gündeme gelmiş, Ayetullah Ali Hamaney, yönetim organlarının başka bir kente nakledilmesini istemişti.

2010: Mardin'in Mazıdağı ilçesine bağlı Bilge köyünde 7'si çocuk 44 kişinin öldürülmesiyle ilgili, 8'i tutuklu 13 sanık hakkında açılan, güvenlik gerekçesiyle Çorum'a alınan davanın 7'nci duruşmasında mütalaa veren cumhuriyet savcısı, tutuklu 7 sanık hakkında, Türk Ceza Kanunu'nun “tasarlayarak ve  canavarca hisle adam öldürme” suçundan 36'şar kez, 7 çocuğun öldürülmesi  suçundan 7'şer kez, gebe olduğu bilinen kadını öldürme suçundan 1'er kez olmak  üzere 44'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile sanıkların 4'ü çocuk 10 kişiyi de “kasten öldürmeye kalkışma” suçundan 200'er  yıla kadar hapisle cezalandırılması istedi.

2012 : Türkiye Tarihine Kara Bir Leke Olarak Geçen Ve "Post Modern Darbe” Olarak Adlandırılan 28 Şubat Süreciyle İlgili Yeni Gelişmeler Yaşandı
Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nin Yürüttüğü 28 Şubat Soruşturması Kapsamında, Dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Emekli Orgeneral Çevik Bir İle Emekli Tuğgeneraller İdris Koralp Ve Abdullah Kılıçarslan'ın Da Aralarında Bulunduğu 29 Kişi Gözaltına Alındı.
Başsavcıvekilliği, Soruşturmanın ''Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini Ortadan Kaldırmaya Veya Görevlerini Yapmasını Kısmen Veya Tamamen Engellemeye Teşebbüs'' Suçundan Yürütüldüğünü Açıkladı.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir