• DOLAR 32.58
  • EURO 34.998
  • ALTIN 2436.353
  • ...
Gaziantep'te 'Anne-Bebek Ölümlerini Önleme Çalıştayı'
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen çalıştayın açılış konuşmasını Gaziantep İl Sağlık Müdürü Sadettin Yazı yaptı.   Yazı konuşmasında, en büyük hedeflerinin anne bebek ölümlerini en aza indirmek olduğunu belirterek,  sağlıkta önemli bir ölçüt olan anne-bebek ölümlerinde Gaziantep’in istenilen düzeyde olmadığını söyledi.

İnsan sağlığına önem veren ülkelerin vatandaşlarının sağlığını daha iyi bir seviyeye getirebilmek için özellikle son yıllarda büyük çabalar sarf ettiğini belirten Yazı, “Bu ülkeler yeni stratejiler belirlemekte, bunlara uygun programlar hazırlayıp, mevcut kaynaklarını en iyi şekilde kullanarak bu programlarını uygulamaya çalışmaktadırlar.” dedi.

Sağlık çalışmaları arasında öncelikli sırayı anne bebek sağlığı almaktadır

Sağlığın doğuştan kazanılan bir hak olması nedeniyle, sağlık hizmetlerinin herkese eşit bir şekilde ulaştırılacak bir biçimde örgütlenmesinin önem arz ettiğini belirten Yazı, şöyle devam etti:

Ülkemizde sağlık hizmetlerinden tüm vatandaşlarımızın en iyi şekilde yararlanmalarının sağlanması amacıyla bu hizmetlerin herkese ve her yere eşit olarak, etkili ve sürekli bir şekilde ulaştırılması amacı ile koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmetlerinde çeşitli çalışmalar yapılmaktadır.  Sağlık sorunlarımızı en aza indirmek üzere programlar uygulanmaktadır. Bizler de sağlık camiası olarak insan merkezli yaklaşımla, birey ve toplum sağlığını korumak ve geliştirmek, sağlık için risk oluşturan faktörlerle mücadele etmek, halkın yaşam kalitesini yükseltmek ve halk sağlığını tehdit eden konuları ortadan kaldırmak adına çeşitli çalışmalar yapmaktayız. Bu çalışmalar arasında en önemli ve öncelikli sırayı anne bebek sağlığı almaktadır.”

Anne-bebek ölümlerinde Gaziantep istenilen düzeyde değil

Sağlıkta önemli bir ölçüt olan anne bebek ölümlerinde Gaziantep’in istenilen düzeyde olmadığını aktaran Yazı, “Birçok sebep sayabileceğimiz bu ölümlerin en önemli nedenlerinden biri de hiç şüphe yok ki sürekli göç alan bir bölgede yer almamızdır.  Bu göçlerin artarak devam etmesi gibi bunun sonucunda da toplum da yaşanan sosyal dönüşüm, değişim ve yoğunluktur. Bunun gibi pek çok misal verebileceğimiz örnekleri göz önüne alarak herhangi bir müdahale yapmadan, gözlenen değerlerde fark oluşmasını beklemek gerçekçi olmayacaktır.” ifadelerini kullandı.

Yazı, “Bu kapsamda bugün burada düzenleyeceğimiz bu çalıştayımız ile ülkelerin sağlık düzeyini gösteren ölçütler ve halk sağlığını tehdit eden konular arasında ilk sırayı alan anne bebek ölümlerini her yönüyle tartışarak sebeplerini ve çözüm önerilerini ortaya koymak, böylelikle anne ve bebek ölümlerini en aza indirmek amaçlanmaktadır.” şeklinde konuştu.

Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları Doç. Dr. Mete Gürol da konuşmasında, yaptıkları çalışmalar ile ilgili bilgi verdi.

İki gün sürecek olan çalıştay sonunda alınan kararların kamuoyu ile paylaşılacağı belirtildi.  (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)









Bu haberler de ilginizi çekebilir