• DOLAR 32.223
  • EURO 34.933
  • ALTIN 2444.474
  • ...
Afgan askerler Helmand`ı bölge bölge boşaltıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Afgan ordusuna ait askerler ikinci Helmand bölgesinden de çekildi. 2014 yılında uluslararası güçlerin ülkeyi terk etmesinin ardından Afgan ordusu Taliban'a karşı yalnız savaşıyordu. Helmand Taliban'ın en kuvvetli olduğu bölgeler arasında gösteriliyor.

Ordu ve hükümet yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, askerlerin, Musa Kala sınırlarındaki Nevzad İlçesi'nden çekildiğini, Kabil ve Herat arasında kalan Laşkergah'ın savunmasına yoğunlaştıklarını bildirildi.

ABD hükümet yetkilileriyse, Afganistan'da aktif olan Taliban`ın ülkede 2001 yılında iktidardan devrilmesinden bu yana en güçlü dönemine ulaştığını belirtiyor. Taliban'ın ülkenin yüzde 30`una hükmettiği ifade ediliyor.

Taliban ile çatışmada 2015 boyunca 7 bin Afgan güvenlik gücü öldü. Bu rakam bir önceki yıla göre yüzde 26 daha fazla.

Taliban özellikle ülkenin doğu kesimlerinde Pakistan sınırındaki hakimiyet alanlarını genişletti. Kunduz ve Helmand'da geniş çaplı saldırılar düzenledi. Bu çatışmalarda Afgan güvenlik güçleri ağır kayıplar verdi.

Taliban'ın güç kazanmasında Afgan güvenlik güçlerinin yetersizliğinin yanısıra Kabil'deki hükümete duyulan güvensizlik de etkili oluyor.

Ayrıca NATO güçlerinin ülkedeki sayısının her geçen gün azalması da Taliban`ın güç kazanmasında önemli bir etken.

Dünyabülteni

Bu haberler de ilginizi çekebilir