• DOLAR 32.553
  • EURO 34.963
  • ALTIN 2444.305
  • ...
"Çatışmalar ve stajyer öğretmenler eğitim kalitesini düşürdü"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye İstatistik Kurumu`nun (TÜİK) açıkladığı ‘İllerde Yaşam Endeksi` araştırması eğitim kalitesinde Güneydoğu Anadolu Bölgesi`nde bulunan illerin son sıralarda yer almasını değerlendiren Eğitim-Bir-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Yunus Memiş, bölgede yaşanan çatışma ve stajyer öğretmenlerin çok olmasının eğitim kalitesini düşürdüğünü belirtti.

Sonucun bölge açısından üzücü olduğunu dile getiren Memiş, öğretmenlerin yılını doldurduktan sonra eş durumundan bölgeden gittiğini ve bu öğretmen değişimlerinin öğrencilerin eğitimini olumsuz etkilediğini söyleyerek eğitim kalitesinin artırılması için herkesin adım atması gerektiğini ifade etti.

“İlçelerde daha ehil ve liyakat sahibi insanların atanması gerekiyor”

Bölgeye çok fazla stajyer öğretmenin geldiğini belirten Memiş, “Öğretmenler bir yılını doldurduktan sonra hemen eş durumdan veya farklı bir sebep bularak derhal buradan kaçmak için fırsatı kolluyor. Sık sık burada öğretmen değişikliğinden dolayı öğrenciler ilkokuldan itibaren eğitim noktasında ciddi sekteye uğratılıyor. Bunun yanında bölge tazminatının bölgeye verilmeyişi öğretmenin kaçışı engelleyemiyor. Kalifiyeli öğretmenin burada kalması zorlaşıyor. Bu nedenle tamamen bölgenin eğitiminin stajyer öğretmen üzerinden yürütülmesi, ehil ve liyakat olmayan özellikle idarecilerin bu işin başında bulunması son derece eğitimin ivmesini düşürüyor. İlçelerde daha ciddi ehil ve liyakat sahibi insanların atanması gerekiyor.” dedi.

Bölgede yaşanan çatışmaların eğitimi olumsuz yönde etkilediğini söyleyen Memiş, travma geçiren ailelere psikolojik destek verilmesi gerektiğini belirtti.

Memiş, “Bölgede ailelerin yaşadığı travmalar pedagoglarla çözülmelidir. Aile eğitimleri noktasında ciddi destek verilmesi gerekiyor. Bunun yanında bölgede stajyer öğretmenlerin derslere izleyici olarak bir yıl kalması ve yine aynı şekilde bölgede 3 yıldan az, hiçbir öğretmenin hizmet yapmadan gidememesi gibi düzenlemeler olmalıdır.” ifadelerini kullandı.

“JİTEM`in yapmış olduğu despot uygulamaları aynı şekilde örgüt halka yönelik yapıyor”

Kürt çocuklarının eğitimsiz kalması için PKK`nin çeşitli yöntemler kullandığını söyleyen Memiş,“90`lı yıllarda okullar zaman zaman yakılıyordu. Kürt çocuklarının eğitimsiz kalması için örgüt çeşitli yöntemler kullanıyordu. 90`lı yıllarda JİTEM`in halka yapmış olduğu despot uygulamaları aynı şekilde örgüt halka yönelik yapıyor. Eğitim yönünde Sur`daki sokağa çıkma yasağı nedeniyle 6 okulda eğitim görülemiyordu. Bugün ise 16 okulun tamamında eğitim verilmiyor. Bu sıkıntılar 15 günlük telafi eğitimleri ile karşılanamayacaktır. Şu anda örgüt eğitimi felç etmiş. Bu durumda il, ilçe, valilik ve bakanlık nezdinde ciddi adımların atılması gerektiğine kanaat getiriyoruz. Günü birlik tedbirlerle bu iş olamayacağını söylüyoruz. Çatışma alanında örgüt halkın canında kast ederken eğitim yuvalarını sürekli onları talan etmeye çalışıyor.” şeklinde konuştu.

“Diyarbakır`ın eğitimde başarısız olması sıkıntılıdır”

Eğitimin kalkınması için herkesin elinden geleni yapması gerektiğini ifade eden Memiş, “Eğitim camialarının tedbirler alıp çocukların daha iyi eğitim alması için çalışma başlatmalıdırlar. En azından son sıralarda olan doğu illeri daha başarılı olacaktır. Büyük bir şehir olan Diyarbakır`ın eğitimde başarısız olması sıkıntılıdır. Büyük şehirlerin sıralamanın sonunda olması kötü bir durumdur. Tüm yetkilileri bürokrasiyi ve bütün herkesi eğitim seferberliği yapmaya davet ediyoruz. Bölgede eğitimi kalkındırmak için herkesi adımlar atmaya davet ediyorum.” diye belirtti.

Türkiye İstatistik Kurumu`nun (TÜİK) açıkladığı ‘İllerde Yaşam Endeksi` araştırması eğitim kalitesi sıralamasında Adıyaman 64, Siirt 66, Gaziantep 67, Batman 72, Diyarbakır 73, Mardin 76, Urfa 78, Şırnak ise 80`inci sırada yer aldı. (Emrah Deniz, M. Hüseyin Temel- İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir