• DOLAR 32.559
  • EURO 34.941
  • ALTIN 2442.117
  • ...
`İnsanlık hukuku açısından hendekler kabul edilemez`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kimi STK`ların oluşturduğu Sivil İnisiyatif Grubu, bölgede yaşanan şiddet olayları ve sokağa çıkma yasaklarıyla ilgili Cuma namazı sonrası basın açıklaması yaptı. İnsanların ticaret ve yaşam hakkının ellerinden alındığı belirtilen açıklamada, insanlık hukuku açısından hendek kazılmasının kabul edilemez olduğu ifade edildi.

Mehmet Umit Balcı Camisi bahçesinde yapılan basın açıklamasına; Diyarbakır'ın Kanaat önderleri, STK temsilcileri ve birçok esnafın katıldı. Grup adına basın açıklamasını kanaat önderlerinden Seyit Cengiz okudu.

Manevi değerlerin ayaklar altına alındığını belirten Cengiz, "Aylardır kadim şehir Diyarbakır'da insanlar evsiz, barksız, yurtsuz durumda. Buradan hendek kazmaları ve hendek siyaseti nedeniyle süren çatışmaları acı ve ibret içinde izliyoruz." dedi.

“Hendekler kabul edilemez”

"İnsanlık hukuku açısından hendekler kabul edilemez." diyen Cengiz, "Asırlardır müminlerin secde ettiği Kurşunlu Cami'nin ateşe verilmesi Kabul edilemezdir. 18 camimizde İslam`ın birinci şiarı Ezan-ı Muhammedi okunamıyor olması kabul edilemez. Yüzlerce yıldır ibadete açık olan 5`inci haremi şerif Diyarbakır Ulu Cami Cuma namazından ve cemaatinden ayır kabul edilemez. Birileri buna sevinebilir ama bizim içimiz kan ağlıyor. Diyarbakır'ın ezansız bırakılması tarih sayfalarına bir kara leke olarak geçecektir." ifadelerini kullandı.

“İnsanların ticaret ve yaşam hakkı ellerinden alınmaktadır”

Ölümlerin olmadan her şeyin konuşularak çözülmesini istediklerini ifade eden Cengiz, "Hendekler ve şiddet yüzünden birçok yerde okullar kapalı, sağlık hizmetleri engellenmekte insanların ticaret ve yaşam hakkı ellerinden alınmaktadır. Ölümler olmasın, her şey konuşulsun istiyoruz. Bu kanlı tablo Türkiye'nin geleceğini karartmak isteyen ve kanımız üzerinden rant temin eden uluslararası güçlerin işine yarıyor. Bu kanın durmasını istemek bu şehrin sakinleri olarak bizim hakkımızdır."

Cengiz, son olarak şunları kaydetti: "Şehrimizde hendek istemiyoruz. Çatışma, hukuksuzluk, kepenk kapatma, sokağa çıkma yasaklarını istemiyoruz. Bunu yapan kim olursa olsun karşımızda olacağımızı beyan ediyoruz." (Mustafa Kaynak / Yunus Sırat - İLKHA)




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir