• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Mısır`da İslâm`a karşı savaş sürüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MÜCAHİD TEMEL / HABER ANALİZ

Mısır`da seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Mursi`ye yapılan askeri darbenin üzerinden iki yıldan fazla bir süre geçmesine rağmen darbeciler, istedikleri istikrarı sağlayamadı. Aksine halkı zindanlara doldurarak ve öldürerek kin ve öfkeyi artırıyor. Şu an Mısır`da darbecilerin zindanlarında bulunan tutuklu sayısı 40 bini aştı.  

Ayrıca darbeciler, zindanlara attığı halka, her türlü eziyeti yapıyor. İnsan haklarını çiğniyor. Hasta mahkûmlar tedavi edilmiyor ve ilaçları temin edilmiyor. Rejim istediği kişileri ve kanaat önderlerini tasfiye ediyor.  Eziyetler bunlarla sınırlı kalmıyor. Aynı şekilde mahkûmları ziyarete gelen ailelere de çeşitli eziyetler yaparak, ziyarete gelmelerini engelliyor. Ülkede cunta rejiminin gözaltıları da son sürat devam ediyor.

Mısır`da “şiddete teşvik etmek” suçlamasıyla darbe karşıtı 50 kişinin gözaltına alındığı bildirildi. Mısır İçişleri Bakanlığı`ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) kadrosundan 29 kişi “özel mülk ve kamu mallarına saldırmak, şiddet eylemlerine katılmak ve bunlara teşvik etmek”, 21 kişi de “güvenlik güçleri ile resmi binaları hedef alan operasyonlara katılmak” suçlamasıyla gözaltına alındı.

Mısır`da askeri darbenin gerçekleştiği 3 Temmuz 2013`ten bu yana darbe karşıtları ve İhvan mensupları “şiddete teşvik” başta olmak üzere farklı suçlamalarla gözaltına alınıyor. İhvan ise söz konusu iddiaları yalanlayarak, askeri darbeye karşı “barışçıl yöntem” izlediklerini vurguluyor.

HALK DARBECİLERE KARŞI PROTESTOLARINI SÜRDÜRÜYOR
Buna karşılık Mısır halkı darbecilerin yaptığı baskı ve zulme karşı sesiz durmuyor. Mısır halkı iki yıldan beri yılmadan, sıkılmadan ve her türlü baskıya rağmen, ülkenin her köşesinde sokaklara dökülerek darbecileri protesto ediyor. Son olarak ülkenin çeşitli kentlerinde 1973 Arap-İsrail Savaşı`nın 42`nci yıl dönümü dolayısıyla zafer kutlamaları gerçekleştirildi. Bu yıl yapılan kutlamalar Mısır darbecileri ve Mescid-i Aksa`ya yapılan saldırılar protesto edilerek kutlandı.

Başkent Kahire`deki Lübnan Meydanı`nda 1973 İsrail Arap Savaşı`nın yıl dönümü dolayısıyla bir araya gelen göstericiler, israil aleyhinde pankartlar taşıdı. İskenderiye`nin Remel bölgesi ile Buheyra`nın ed-Dilincet, Kefer Şeyh`in Beltım, Şarkıyye`nin el-Huseyniyye, Minya`nın Samalut kentlerinde de israil karşıtı gösteriler düzenlendi. Eylemlerde Mısır bayrağı taşıyan göstericilerin israil ile Kahire`nin Tel Aviv`le ilişkileri aleyhinde sloganlar attı.

ÜLKENİN EKONOMİSİ İFLASIN EŞİĞİNE GELDİ
Ayrıca Mısır`ın ekonomisi de iflasın eşiğine geldi. Mısır ekonomisinin zarar görmesi, darbe rejiminin yanlış ekonomik politikaları neticesinde gerçekleşti. Mısır`da ekonominin batma eşiğine geldiğini merkezi hesap yönetimi başkanı müsteşar Hişam Cenine`nin yaptığı açıklamadan anlıyoruz. Cenine, Mısır`daki bir yıllık toplam zarar 200 milyar cüneyh olduğunu vurguladı. Bu zararla birlikte yapılan gelir dağılımı adil değildir. Hazineden en çok yararlanan ise, asker, polis ve yargı üçlüsü olduğu belirtildi.

YARDIM KURULUŞLARI KAPATILARAK HALK ZOR DURUMDA BIRAKILDI

Ayrıca İhvan-ı Müslimin cemaatine yakın insani yardım kuruluşlarının kapatılması halka olumsuz bir etki yaptı. Bu kuruluşlar halka maddi ve manevi yardımda bulunuyordu. Bu kuruluşların kapanmasıyla fakirlere yapılan yardımlar kesildi. Başlatılan eğitim çalışmalarının hepsi engellendi. Bu şekilde halka zarar verildi. Halka kimse yardım yapmıyor ve cahil bırakılıyor.

DARBECİLER, İSLÂM`A KARŞI SAVAŞIYOR
Mısır`da Muhammed Mursi`ye yapılan darbenin ardından, Mısır halkının maruz kaldığı durum bu darbenin belli bir gruba veya yönetime değil, Müslüman olan her kesime karşı olduğunu gösterdi. Darbeden sonra birçok cami kapatıldı. Âlimler susturularak, tasfiye edildi. Yine Ezher üniversitesinin kendi bünyesindeki bazı İslâmi şubelerini kapatması ve son olarak bazı üniversitelerin başörtüsüne karşı başlattığı savaş darbenin İslâm`a karşı olduğunu gösteriyor.

Geçtiğimiz senenin eğitim yılında darbeci rejimin eski Milli Eğitim Bakanı, üniversitelerin imtihan döneminde kampüs kapılarından bekleyip, peçeli bayanların yüzünü açtırıp, bayanların imtihana katılmasını engelliyordu. Bu olayın ardından bu yılki, eğitim yılında Kahire Üniversitesi Rektörü Cabir Nassar, peçeli bayanların kampüse girmesini yasakladı. Ardından diğer üniversiteler, Kahire Üniversitesini örnek göstererek, aynı şekilde kararlar aldı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir