• DOLAR 32.333
  • EURO 35.064
  • ALTIN 2280.994
  • ...
Suriye`de Gizli bir İttifak mı var?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Riyad  Makaev / Doğruhaber/Analiz

 

Suriye`de Rusya müdahalesi ile başlayan yeni dönem dünya kamuoyunu epey meşgul etmeye başladı. Her taraftan farklı sesler ve yorumlar çıkıyor. Bir sürü komplo teorileri sosyal medyada çıkmaya başladı. Rusya ani kararlarla tüm dünyayı şaşırtmayı başardı. Batı tarafından alınan ekonomik yaptırımlardan sonra ve ani düşüşe geçen petrol fiyatları ile birlikte Rusya “çökecek” derken Rusya dimdik ayakta olduğunu ispatlamaya çalışıyormuş gibi yeni bir savaşa start verdi.

Rusya, BM Genel Kurul Toplantısı sırasında Suriye sorunu ile ilgilenen tüm oyuncularla bir araya gelerek konuşma fırsatı buldu. Hatta dünya kamuoyuna DAEŞ gibi Rusya`yı bir tehdit olarak gösteren ve her fırsatta bunu dile getiren ABD Başkanı Barak Obama bile Rusya Devlet Başkanı ile bir araya gelerek Suriye konusunda işbirliği olasılığından bahsetti.

Rusya hamlede hiç beklemedi ve BM toplantısından hemen sonra Suriye konusunda çok kritik ve bir o kadar da tehlikeli bir karar vererek Esed`e destek kararı aldı. Rusya parlamentosu “Duma” Devlet Başkanına Suriye rejimine askeri destek kararı içeren tezkereyi kabul ederek Putin`in yapmak istediği hamlenin önünü açmış oldu.

Putin hiç zaman kaybetmeden, nedense hala ABD`nin hiç fikrinin olmadığı bir şekilde Suriye`ye soktuğu 30 savaş uçağıyla “DAEŞ`e karşı operasyon” adı altında bombardıman gerçekleştirdi. Ancak Rusya DAEŞ mi, ılımlı muhalefet mi hiç aldırmadan Esed ve PYD güçleri hariç tüm yerleri bombardımana tuttu. Bu zaten Rusya`ya yakışır bir operasyon. Ancak burada sorulması gereken bir soru var. Batı tarafından ekonomik yaptırımlar uygulayan ve düşen petrol fiyatlarıyla gelirinin yüzde 70`ni kaybeden Rusya neye güvenerek kendini daha büyük bir ateşe atmaya başladı anlaşılır gibi değil. Eğer İran`a ve Çin`e güveniyorlar ise İran ve Çin acaba kime güveniyor? Burada anlaşılmayan bir gizli itifak mı var sorusu ister istemez akla geliyor. 

ARKA PLANDA CİDDİ ŞEYLER DÖNÜYOR

Biraz daha geriden düşünürsek Esed`in gitmesini en çok isteyen Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar Mısır`dan dolayı bayağı ayrılıklara düşmüşlerdi. Ancak, Suudi Arabistan Kralı Abdullah öldükten sonra tahta geçen Kral Selman ile birlikte bu üçlü anlaşmaya başladılar. Şu anda Türkiye, Arabistan ve Katar bir ittifak olarak Suriye konusunda beraber hareket etmekle birlikte acaba Batı`nın gizli planlarına karşı mı geldiler bilinmez. Türkiye`den Patriot  sistemlerinin kaldırılması; 7 Haziran`dan önce başlatılan ve hala devam eden Recep Tayyip Erdoğan karşıtı eylemler; Arabistan`da Kral Selman`a karşı oynanan Hac ve daha önceki aile fertleri ile darbe girişimi ve Katar`daki gelişmeler, sadece tesadüf denilerek geçilecek gelişmeler değildir. Daha dün Rusya`yı çökertmeye çalışan ve Putin`in gitmesini isteyenler bugün Putin ile kol kola dolaşmaya başladılar. Rusya`nın da Esed`e karşı olan tüm grupları DAEŞ ile aynı kefeye koyması; Türkiye, Arabistan ve Katar`ın desteklediği grupları zayıflatmaya yönelik bir operasyon olarak görünmektedir. Suudi Arabistan`da, Rusya`nın Suriye savaşına müdahalesi ile birlikte başlayan Rusya`ya karşı cihat çağrısı, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan`ın daha düne kadar dostum dediği Putin`i bugünlerde birkaç saniyelik hava sahasını ihlal etmesi nedeni ile sert bir dille uyarması, oynanan oyununun arkasında ciddi bir şeylerin olduğunun göstergesidir.

RUSYA YOK DESE DE KARA HAREKÂTI DA YAKIN…

Rusya şimdilik kara harekâtı olmayacak dese de buna da çok az kaldığına inanıyorum. Rusya Batı ile gizli bir ittifak yapmış olabilir. ABD Esed`in gitmesi illa bir şart değildir diye konuşmaya başladıktan sonra Rusya, Suriye konusunda daha da çok müdahaleden bahsetmeye başlamıştı. Dolayısıyla Rusya bugün hiç aldırmadan Suriye`de herkesi eşit olarak vurmaya başladı. 

Türkiye, Arabistan ve Katar`ın başarısı tüm Sünni İslâm devletlerinin başarısı anlamına gelecekti. Suriye`de elde edilecek bir başarı diğer bölgelerde de söz konusu olabilirliği çok yüksek bir ihtimal olacaktı. Dolayısıyla bugüne kadar Suriye`de ılımlı muhalefeti destekleyerek bu üçlünün kat edilen mesafeyi Rusya birden bozmaya başladı. ABD`nin ise sadece seyrederek ve açıklamalar yaparak kenarda durması ister istemez ABD ve Rusya`nın anlaşarak hareket ettiklerini akla getiriyor. Ne de olsa küfür tek millettir… Ancak, eğer durum böyle ise; ABD, Rusya ile yapılan gizli ittifaktan çok pişman olacaktır. Rusya gerçekten hiçbir kanun anlaşma ve sözüne itibar edilecek bir ülke değildir. Bunu herkes net bir şekilde ilerleyen zamanda görecektir. Bekleyelim ve görelim.

Bu haberler de ilginizi çekebilir