• DOLAR 32.287
  • EURO 34.881
  • ALTIN 2424.185
  • ...
Rusya`nın Suriye oyunu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Riyad Makaev – Doğruhaber/Analiz

İslâmi kaynaklara göz atınca Hz. Peygambere isnat edilen bazı rivayetlerde Şam`da karşı-karşıya gelecek büyük ordulardan bahsedilir. Bugün Suriye`deki durumu analiz etmeye çalışırken adeta o rivayetlerdeki hadiseleri akıllarda canlandırmak mümkün. Dünyanın “süper güçler” diye adlandırdığımız devletleri, kendilerinin ya da başkalarının çıkarlarını koruyabilmek için karşı-karşıya gelmişlerdir. ABD, Rusya, Çin, İngiltere, İran, Fransa, Almanya, İsrail, Türkiye, Suudi Arabistan ve diğerleri… Hem askeri bakımdan hem de ekonomik olarak bu devletlerin bazıları dünyayı yönetmeye muktedir devletlerdir.

RUSYA`NIN MÜDAHALESİ DAEŞ`İ İKİNCİ PLANA İTTİ

Savaşa bugüne kadar fiilen müdahale etmeyen Rusya ani askeri müdahalede bulununca ortalık olduğundan daha da karıştı. Suriye ve Irak`ta ortaya çıkan DAEŞ örgütünü küresel bir tehlike olarak bahane ederek başlatılan ABD öncülüğündeki müdahale Rusya`nın müdahalesi ile sekteye uğradı. Bugünlerde Rusya`nın müdahalesi DAEŞ`i birinci plandan ikinci plana attı. Rusya, Batı`nın tüm planlarını bozmuş görünüyor. Son zamanlarda görünmemiş olan hadiseler bugün yaşanmaya başlandı. Bir “şeytan” diğer “şeytanı” vurmakla tehdit ediyor. Rusya, İran ve Çin`i arkasına alarak ABD ve müttefiklerine karşı operasyona başladı. Rusya tüm ekonomik zorluklara rağmen Esed rejimini korumaya aldı. Son olarak Soçi`de Suudi Arabistan ile bir araya gelen Rusya, niyetini açıkça belirtti. Esed rejimi sonuna kadar korunacak ve desteklenecek.

Yaşanan bu savaş adalet, özgürlükler ve insan haklarını savunmak için olsa tabi ki anlamak zor olmayacaktı. Ancak bu kan sadece ve sadece para için akıtılıyor. Suriye savaşında rol alan her devlet kendi ekonomik çıkarlarını korumak için çalışıyor. Ancak, dünya kamuoyuna sunulan portre ise Suriye halkını Esed zulmünden korumak ve halka özgürlüğü vermek yönünde sunuluyor. Durum çok karıştı. Bir taraftan cihat diğer taraftan demokrasi savaşı veriliyor. Ancak Rusya, uçaklarıyla hem “cihatçıları” hem de “demokratçıları” vurmaya başladı. Rusya için hepsi aynı. Çünkü tek hedefi ve niyeti mevcut olan Esed rejimini korumak ve bölgede karakol kurmak. Tabi ki Akdeniz doğalgaz yataklarını işletmek ve sıcak denizlere sahip olabilmek. Rusya Suriye`de ve Irak`ta kendi ülkesini tehdit eden unsurları ortadan kaldırmaya yönelik fırsatı yakalamış ve bu fırsatı bulmuşken fazla düşünmeden herkesi bombalayacaktır. Rusya`nın kim iyi kim kötü diye seçerek hareket etmek gibi zamanı yok. Çünkü Batı da boş durmuyor.

KADİROV SURİYE`YE ASKER GÖNDERMEK İÇİN PUTİN`DEN EMİR BEKLİYOR!

Rusya bugünlerde altını çizerek ‘sadece hava saldırılarıyla yetineceğim ve kara operasyonları olmayacak` dese de katiyen doğru değildir. Bunu ciddiye almak için Rusya`nın daha önceki bu tür açıklamalarına bakmak gerekiyor. Rusya, Batı ile anlaştığı hiçbir konuda imza attığı anlaşmalara uymamıştır. Ukrayna`da müdahale olmayacak demişti Kırım`ı ilhak etti ve Doğru Ukrayna`da kara operasyonu olmayacak dediği halde askerlerini yolladı. Rusya`da bugünlerde Suriye`ye gidecek yeni askeri birlikler kuruluyor. Rus yanlısı Çeçen Başkan Kadirov, Suriye`ye gitmek için Rusya Devlet Başkanı ve Genel Ordu Komutanı Vladimir Putin`in emrini beklediklerini söylüyor. Rusya Devlet Başkanı Suriye`ye asker gönderme iznini daha önceden Rus DUMA parlamentosundan almıştı.

RUSYA 10 BİN ASKER Mİ GÖNDERİYOR?

Rusya hava saldırılarıyla umduğunu alamaz ise mutlaka kara operasyonlarına da başvuracaktır. Şu anda zaten Esed`e bağlı ordunun danışmanlığını yapan Rus subaylar mevcuttur. Rus savaş uçaklarının kalktığı Lazkiye Hava Üssü`nü koruma adı altında Suriye`deki Rus asker sayısı resmi olarak bin beş yüz. Rusya`da Suriye`ye sevk edilecek olan asker sayısının 10 bin civarında olacağı konuşuluyor. Rusya kara operasyonlarına başlarsa kesinlikle İran ve Çin Rusya`ya destek için Suriye`ye asker gönderecek gibi gözüküyor. Batı Gürcistan`da, Ukrayna`da, Kırım`ın ilhakındaki gibi yine pasif kalırsa bu sefer Orta Doğu`da da Rusya`ya karşı büyük yenilgi alacaktır. Rusya`nın Suriye`de başarılı olması demek Arap Baharından etkilenen tüm bölgelerde etki yapacak demektir.

Rusya`yı durdurmak için gerçekten üst akıl gerekiyor. Hiçbir kanunu ve uluslararası anlaşmayı tanımayan dünyanın en güçlü ordulardan birine sahip olan Rusya`yı durdurmak için Batı`nın da epey ter dökmesi gerekecek. Suriye Muhalefetinin Batı`dan istediği hava savunma sistemleri muhalif güçlere verilecek mi bilinmez ama verilirse Rusya`ya karşı atılmış en belirgin bir adım olarak nitelenebilir.

Rus Papazlar Suriye`deki Hıristiyanları korumak için tebliğ yaparken, Çeçenistan`da Çeçen Başkan ve bağlı İmamları Esed`e destek veren cihat`ta olacaktır diye tebliğde bulunmaktadırlar. Ne olacak bu durum, şimdiden kestirmek gerçekten zor. Bekleyelim ve görelim... Suriye`de dünyanın tüm orduları toplansa şaşırmamak lazım. Fitne ortalığı almış ve büyüyerek devam ediyor…

Bu haberler de ilginizi çekebilir