• DOLAR 32.273
  • EURO 34.82
  • ALTIN 2458.478
  • ...
Kurbanlık alımı ve kesiminde dikkat edilmesi gerekenler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kurban Bayramın öncesi gerek kurbanlık hayvan alımında gerekse de kesiminde dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında uyarılarda bulunan uzmanlar, kurban kesimi sırasında hayvanların strese sokulmaması gerektiğini söyledi.

Kurban alırken dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda uyarılarda bulunan Online Kurban Satış Platformu Başkanı Sıddık Karagöz, kurbanlık hayvanların sağlığı veya yaşı konusunda tereddütte düşüldüğü durumlarda bulunulan illerin Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri ile iletişime geçilmesinin büyük önem arz ettiğini söyledi.

Karagöz, müdürlüklere bağlı Kurban Hizmetleri Komisyonlarınca hayvan pazarlarında ve kesim yerlerinde görevlendirilen personellerden de yardım istenilebileceğini belirtti.

Kurbanlık  hayvan alacaklar için uyarılarda bulunan Büyükbaş ve Küçükbaş Kurbanlık hayvan Satış Uzmanı Mekin Çelebi, Veteriner sağlık Raporu veya Nakil Beyannamesi olmayan, kulak küpesi bulunmayan, çok zayıf olan, gebe ya da yeni doğum yapmış olan, yüksek ateşi, öksürük, nefes darlığı, kanlı ishal ve pis kokulu burun akıntısı olan hayvanlar konusunda dikkatli olunması ve alınmaması gerektiğini söyledi.

Kurbanlık hayvanın hasta, zayıf, düşkün, bir veya iki gözü kör, boynuzlarının biri veya ikisi kökünden kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memesi kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük olmaması gerektiğini belirten Çelebi, “Kurbanlık büyükbaş havyanlar 2 yaşını doldurmuş olmalıdır. 2 yaşına ulaşan hayvanlarda kalıcı ön kesici dişler büyümüştür. Kurbanlık küçükbaş hayvanlar 1 yaşını doldurmuş olmalıdır." dedi.

Kurbanlık kesiminde Hayvanları strese sokmayın

Kurbanlıkların  kesim yerine götürülmesi ve kesilmesi sırasında dikkat edilmesi gereken hususları da sıralayan veteriner uzmanlar, kesimlerin Kurban Hizmetleri Komisyonunun izin verdiği kesim yerlerinde veya köylerde önceden belirlenmiş ve hazırlanmış yerlerde yapılması gerektiğini belirtilerek kesim yerlerinde yeterli ve tazyikli su bulunmasını ve kesilen hayvanları asmak için asma düzeneği kurulması gerektiğini söyledi.  (İLKHA)




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir