• DOLAR 32.558
  • EURO 34.979
  • ALTIN 2447.868
  • ...
Çiftçiler Kırkat Göleti`nin sorunlarının giderilmesini istiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman`ın Gercüş (Kercosê) ilçesine bağlı Kırkat (Kırkatê) köyü ve çevre köy çiftçileri yaklaşık 30 yıldır kullandıkları Kırkat Göleti`nde (Baraja Kercosê) yaşanan sıkıntıların giderilmesini istiyorlar.  

Kırkat Göleti`nden yararlanan çiftçiler adına gölette yaşanan sıkıntıları anlatan Mehmet Selim Temiz, göletin eskisi gibi verimli olmadığını, sebebinin de Gercüş kanalizasyonlarının akıtılması ve sulama kanalında kırık yerlerin onarılmamasından kaynaklandığını belirtti.

“Gercüş`ün kanalizasyon suyu gölete akıyor”

Kırkat ve çevre köylerin geçimlerini tarım ve hayvancılık üzerinden yaptığını söyleyen Temiz, “Uğraştığımız tarım hem sulu hem de kurudur. Sulu tarımımız için 30 yıl önce devlet tarafından Kırkat Göleti yapıldı. Eskiden göletten çok istifade ediyorduk. Ne ekseydik çok verim alırdık. Son zamanlarda Gercüş kanalizasyonları gölete akıyor. Bu yüzden Kırkat Göleti suyu bozulmuş ve eskisi gibi verimli olmuyor. Bundan dolayı topraklarımız da verimsizleştiğinden mağduruz. Mağduriyetimizin giderilmesi için Gercüş`teki kanalizasyon suların arıtılmasını için bakanlığa kadar tüm yetkililere dilekçelerle göndermişiz. Hiçbir yetkili bizim cevabımızı vermedi.” dedi.

‘Kanal yoluyla sulanan tarlalar, 8 bin dönüm tarladan 200 dönüme düştü”

Yapılan kanal yoluyla göletten aldıkları suyla eskiden yaklaşık 8 bin dönüm tarla, şimdi ise 200 dönüm tarla sulayabildiklerini belirten Temiz, “Kırkat Göleti`nden tarlalarımıza gelen kanalımız da bozulmuş, eskiden yaklaşık 8 bin dönüm tarlanın bu kanalla sulaması yapılırken bugün en fazla 200 dönüm tarla sulaması yapılabiliyor. Sulama kanalımız kırıldığından tarlalarımıza aktarılan suyun yüzde 80`i boşa akmaktadır. Eski Gercüş Kaymakamı, Devlet Su İşleri, Köy Hizmetleri gibi birçok kuruma başvurduk hiçbiri sahip çıkmadı. Buradan tüm yetkililere sesleniyoruz. Bu kanalımız kime bağlıysa yetkilileri kimse sesimize kulak vermelerini ve sorunun giderilmesini istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Son olarak Temiz, “Devlet milyarlarca masraf yapıp vatandaşlar yararlansın diye barajlar yapıyor. Barajımız ve kanalımız eskiden beri hazırdır sadece onarım yapmalarını istiyoruz. Yaklaşık 10 köy bu kanalla tarlalarını suluyor. Yetkililerin bir an önce Kırkat Göleti`nin onarılmasını ve Gercüş kanalizasyon sularına bir çözüm bulunmasını istiyoruz. Kırkat Göleti`yle hem sulama yapıyoruz, hem de hayvanlarımız o sudan içiyor.” şeklinde konuştu.

(M. Sait Çelik – İLKHA)














 

Bu haberler de ilginizi çekebilir