• DOLAR 32.246
  • EURO 34.83
  • ALTIN 2450.35
  • ...

Küresel piyasalarda Çin Merkez Bankası’nın devalüasyon kararı ile volatilite artarken, yatırım yapmak isteyenler ‘Güvenli Liman’ olarak gördükleri altına yöneldi. Altının gram fiyatı 100 lirayı geçerken 8 Temmuz 2015 tarihinden bu yana en yüksek seviyesini gördü.

Altındaki son durum hakkında değerlendirmelerde bulunan Diyarbakır Kuyumcular ve Sarraflar Odası Başkanı Mustafa Akkul, altının şanssız olduğunu belirterek, Çin’deki devalüasyonun, Türkiye’deki koalisyon sürecinin ve Ortadoğu’da gelişen olayların altını ciddi manada etkilediğini söyledi.

Çin’deki devalüasyon hakkında değerlendirmelerde bulunan Akkul, yaklaşık bir haftadan bu yana tüm dünyanın Çin’den gelen haberleri beklediğini ve yatırımını ona göre şekillendirdiğini kaydetti.

Devalüasyon ile para biriminin değer kaybettiğini, kamu bankalarında ciddi anlamda dolar satışı olmasıyla beraber herkesin altına yöneldiğini vurgulayan Akkul, altının yükselmesinde koalisyonun da etkili olduğuna dikkat çekti.

“Altın savaşlarda tırmanışa geçer”

Altının dünyada gerçekleşen savaşlarda tırmanışa geçen bir değer olduğunu belirten Akkul, “Bir ülkede savaş olduğu zaman, para birimi değer kaybedebilir ancak altın hiçbir ülkede değer kaybetmez. Hatta değer daha fazla artar. Ortadoğu’da meydana gelen karışıklık ve savaşlar altının yükselmesine neden olmuştur. Bu son dönemlerde altının daha fazla değer kazanmasını bekliyoruz.” dedi.

Türkiye’nin erken seçime hazırlandığını söyleyen Akkul, esnafın geçen seçimden 3 ay öncesinden seçimi beklediğini ifade ederek, “Bu sefer ise herkes koalisyonu bekledi. Ancak koalisyon da sonuçsuz çıktı. Şimdi ise Kasım ayındaki erken seçimi bekleyeceğiz.” ifadelerini kullandı.

“Yine en güvenli yatırım, altındır”

Altının herkes için güvenli bir liman olduğunu ifade eden Akkul, diğer para birimlerinin ve döviz kurlarının güven vermediğini söyleyerek, “Özellikle 10-15 yıldan beri birkaç sert düşüş dışında her zaman yükselme olmuştur. En ufak bir yatırımınız olsa bile bir çeyreği dahi alabiliyorsanız, alın. Yine en güvenli yatırım, altındır.” diye konuştu.

Altını olanlar dikkat!

Kuyumcu işletmecisi olan Nurullah Elmacı, altın fiyatlarında yükselme olduğunu kaydederek, sebebini son zamanlarda hükümetin kurulamaması ve Çin ekonomisinin bozulmasına bağlayarak gelişen bu olayların altının yükselmesine etki ettiğini vurguladı.

Hükümetin kurulabilmesi için yapılacak erken seçimin geçen seçimde olduğu gibi bu seçimde de altın fiyatlarını olumsuz yönde etkileyeceğini belirten Elmacı, altına yatırım yapmak isteyen vatandaşlara tavsiyelerde bulundu.

Elmacı, “Şu anki hengâmede yatırım yapılmamalıdır. Altın fiyatları yüksek olduğundan dolayı altını olan vatandaşların altınlarını bozmaları vatandaş için daha karlı olabilir.” tavsiyelerinde bulundu.

Altın fiyatının bu hafta içinde yükseldiğini belirten Kuyumcu Mahmut Ay ise, altın fiyatlarının yükselmesini Çin’in para birimini düşürmesine bağladığını belirtti.

Ay, “Bundan dolayı dolarda düşüş olması altına olan rağbeti arttırdı. Bu vesile ile altın yükselişe geçti. Altın yine eskisi gibi güvenli limandır.” ifadelerini kullandı.  (M. Sıddık Bilge/Yunus Sırat – İLKHA)