• DOLAR 32.223
  • EURO 34.777
  • ALTIN 2458.983
  • ...
Yemen`de çatışma ve karışıklık sürüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HAMZA ÇETİN / DOĞRUHABER
Yemen`in Taiz kentinde Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi yanlısı Halk Direniş güçlerinin, kurduğu pusularda Husi Ensarullah Hareketi`ne mensup 17 militanın öldüğü belirtildi. Halk Direniş güçleri kaynaklarından alınan bilgiye göre, Husiler, direniş güçlerinin Taiz`e bağlı Sabır Dağı`nda iki ayrı noktaya kurduğu pusuya yakalandı. Seya bölgesine kurulan pusuda 4, Sarade bölgesinde ise 13 militan yaşamını yitirdi.

Halk Direniş güçlerinin ayrıca Meşraa ile Hadnan ilçelerinde ilerlemeye çalışan “devrim milisleri”ni geri püskürttüğü bildirildi.  El-Maha kenti sakinleri ise koalisyon güçlerinin bölgeye denizden çıkartma yaparak askeri teçhizat desteği sağlayacağı yönünde haberlerin yayılmasının ardından Husilerin Babu`l Mendeb ile Maha`yı bağlayan yola mayın döşediğini iddia etti.  

Öte yandan Husiler ile devrik cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yandaşlarının askeri teçhizatını başkent Sana`nın kuzeyinde topladığı ifade edildi.  Erhab ve Azal kabileleri direniş grupları sözcüsü Abdulkerim Seyil, yaptığı açıklamada, El-Mahvit, Amran ile Sana`dan gelen Husi militanların Erhab bölgesindeki el-Cenadibe köyünün eteklerinde konuşlanmaya başladığını belirtti.

Seyil, kısmi şekilde sükûnetin hâkim olduğu Erhab`ta, Halk Direniş güçlerinin olası saldırılar için hazır olduğuna işaret etti.  Kabile sözcüsü ayrıca Erhab bölgesinde Husiler ile Halk Direniş Güçleri arasında son günlerde çıkan çatışmalarda 30`dan fazla militanın öldüğünü onlarca kişinin yaralandığını kaydetti. Olayda, aralarında lider kadrosundan isimlerin yer aldığı bir grup militanın yakalandığını ve Husilere ait askeri teçhizatın kullanılamaz hale geldiğini aktardı.  Bu arada Cenadibe köyünde Husilerin attığı roketin evine isabet etmesi sonucu bir kadın yaşamını yitirdi. 

KOALİSYON KENDİ TARAFTARLARINI BOMBALADI
Diğer taraftan Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon uçaklarının Yemen`in Zincibar kentinde Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi yanlısı Halk Direniş Güçleri (HDG) mensubu 20 kişiyi “yanlışlıkla” bombaladığı bildirildi.

Emniyet ve Hadi yanlısı güçlere yakın kaynaklardan edinilen bilgilere göre, koalisyon güçlerine ait uçaklar, Zincibar`da hedefini şaşırarak HDG mevzilerini vurdu. Bombardımanda 20 kişi hayatını kaybetti.

Husilerin Yemen`deki ilerleyişini durdurmak için Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon, 26 Mart`ta “Kararlılık Fırtınası” adı verilen hava harekâtı başlatmıştı. Hadi yönetiminin müdahale çağrısı üzerine başlatılan operasyonun 21 Nisan`da sona erdiği açıklanmıştı. Daha sonra Yemen halkı için artık “Umuda Dönüş” operasyonunun başladığı duyurulmuştu.

Husiler ile yönetim yanlısı gruplar arasındaki çatışmalar ise ülkenin çeşitli kentlerinde sürüyor.

Husilerin, Hadi yanlısı HDG`nin 17 Temmuz`da Aden`i geri almasının ardından gerilemeye başladığı kaydediliyor.

‘HERKESİN EŞİT OLACAĞI BİR DEVLET KURACAĞIZ`
Ayrıca Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi, darbecileri bozguna uğratıp meşruiyetin geri gelmesini sağlayarak Ulusal Diyalog Konferansının sonuçlarını uygulamaya koymaktan başka seçeneklerinin olmadığını söyledi.

Hadi, Suudi Arabistan`ın başkenti Riyad`da Birleşmiş Milletlerin (BM) Yemen Özel Temsilcisi İsmail Veled Şeyh Ahmed ile görüşmesinde, BM Güvenlik Konseyi`nin Yemen ile ilgili aldığı kararları uygulamanın kaçınılmaz olduğunu belirterek, “Darbecileri (Husiler) yenilgiye uğratarak meşruiyetin geri gelmesi, Ulusal Diyalog Konferansının sonuçlarını uygulamaya koymak ve herkesin eşit olacağı bir kanun devleti kurmaktan başka seçeneğimiz yok” dedi.

Yemen`de olabilecek herhangi bir siyasi çözümün uluslararası meşruiyete dayalı olması gerektiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Hadi, “Bazı hayalperestlerin düşündüğü gericilik geri gelmeyecek ve değişimler ise birilerinin istekleri doğrultusunda gerçekleşmeyecek.” diye konuştu.
Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyon güçlerinin desteklerini takdir eden Hadi, “Yemen`de darbecilerin meydana getirdiği yıkımın imarı için” uluslararası toplumun etkin bir rol alması çağrısında bulundu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir