• DOLAR 32.582
  • EURO 35.019
  • ALTIN 2460.76
  • ...
Asırlık kaynak suyu akmaya devam ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman`ın Gercüş (Kercosê) ilçesine bağlı Kırkat (Kırkatê) köyü Konak (Kasrıkê) mezrasında bulunan asırlık kaynak suyu akmaya devam ediyor.

Daha önce içme suyu olarak kullanılan kaynak suyu, cami cemaatinin abdest alma ihtiyacını da karşılıyordu.

Mezradaki hayvanların ve bahçelerin su ihtiyacı olarak değerlendirilen su, hiç eksilmeden akıyor.

Kaynak suyu hakkında bilgi veren Konak Mezra sakinlerinden Diyaaddin Gündüz, “Camimizin içinde bulunan kaynak su tarihi asırlar öncesine dayanır. 6 sene önce restore edilen camimizde birlikte caminin içinde bulunan iki kaynak su havuzundan biri iptal edilerek biride restore edildi. Şebeke suyu çıkarılmadan önce cami cemaatinin abdest alma ihtiyacı bu kaynak sudan karşılanırdı. Kaynak su havuzundan akan su asırlardır değerlendirilip artan su mezradaki hayvanların su ihtiyacı ve bahçe sulamasında kullanılıyor. Eskiden içme suyu olarak kullanılırdı. Şimdi kireç oranı biraz yüksek olduğundan köy sakinleri şebeke suyuna yönelmiş durumdadır.” dedi.  

Gündüz, “Eskiden bazıları şifa vesilesi olarak bu suya girerdi. Bazıları da suyu evlerine götürüp vücutlarında kaşınan yerlerini bu suyla yıkarlardı. Eskisi gibi kimse burada havuza girmiyor ama halen kaşıntılara karşı evlere götürülüp şifa kaynağı olarak kullanılıyor.” ifadelerini kullandı. (M. Sait Çelik – İLKHA)














 

Bu haberler de ilginizi çekebilir