• DOLAR 32.221
  • EURO 34.778
  • ALTIN 2456.622
  • ...
Tel Abyad`ta Arap tehciri yaşanıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Suriye`de 4 yılı aşkın yaşanan iç savaştan dolayı büyük sıkıntı çeken halk, her defasında bir grubun haksızlığına maruz kaldı. Son olarak ta PYD ile koalisyon güçlerinin saldırısına maruz kalan Tel Abyad halkı, göç etmek zorunda bırakılarak zorunlu tehcire maruz kaldı.

IŞİD`in Kobani`ye saldırıp halkı yerinden etmesine büyük tepki gösteren uluslararası güçler ise, ne yazık ki Tel Abyad halkının PYD ve Koalisyon güçleri tarafından zorunlu tehcire edilmesini görmeyerek, ikiyüzlü tavrını sergiliyor.

PYD ile Koalisyon güçleri halkı mağdur ediyor

PKK`nin Suriye kolu olan PYD`nin Suriye Kürdistan`ında bulunan Kobani ile Kamışlo kantonlarını birleştirmek için koalisyon güçleriyle birlikte başlattığı saldırılar, her iki kanton bölge arasında bulunan Tel Abyad halkını mağdur ediyor.

Koalisyon güçlerinin havadan, PYD güçlerinin ise karadan başlattığı saldırılar, çoğu zaman Trlabyad halkının  evlerine ve mallarına zarar  veriyor. Yaşam alanlarına yapılan saldırılardan dolayı çaresizlik içinde bulunan halk, tek çıkış yolu olarak göç etmeye yöneliyor.     

PYD kantonlarını birleştirmek istiyor

Suriye`de birçok Kürt bölgesinde kanton yönetimler kurarak varlığını sürdüren PKK`nin Suriye kolu PYD, kuzey Suriye`yi tamamen ele geçirip bölgede kendisine bağlı bir yönetim kurmayı amaçlıyor. Kamışlo ile Kobani kantonlarını birleştirmek için koalisyon güçleri eşliğinde Arap halkının yerleşik olduğu Tel Abyad`a saldıran PYD güçleri, buradaki halkı göç etmek zorunda bırakarak bölgede etnik temizlik yapmayı amaçlıyor.

Yurtlarını terk etmek istemeyen bölge halkı ise başka çareleri olmadığı için göç etmek zorunda kalıyor. Halkın göç etmesi ise tamamen PYD`nin işine yarıyor. PYD her ne kadar halka zarar vermeyeceğini belirtse de, bölge halkının anlattıklarına bakıldığında asıl amacın bölgeden Arap halkını sürüp yerine PYD`ye bağlı Kürtlerin yerleştirilmesi olduğu anlaşılıyor.  Bölge halkının Türkiye`ye geçmesi ise, en çok PYD`ye  yarar sağlıyor.

IŞİD halkı bırakmak istemiyor

Başkenti Rakka`ya bağlı Tel Abyad bölgesini elinde bulunduran IŞİD güçleri ise, Koalisyon ve PYD saldırıları sonucunda oldukça gerilemiş durumda. Tel Abyad`ın özellikle doğu bölgesinde bulunan birçok köyü PYD`ye kaptıran IŞİD, buradaki halkı sabit tutarak bölgeyi kaptırmamayı amaçlıyor. Birkaç kez sınıra doğru ilerleyen halkı tekrar Tel Abyad`a doğru götüren IŞİD, bu sayede halkın şehirde kalmasıyla varlığını sürdürmeye çalışıyor. Tel Abyad halkı ise mevcut duruma rağmen sınıra doğru ilerleyerek bölgeyi büyük oranda boşaltmış durumda.

Akçakale sınır kapısının yanındaki tellerden açılan gediklerden Türkiye`ye sığınan Telabyad halkı, bütün grupların sadece çıkarlarını düşündüklerini belirterek, kendilerine uzanan bir yardım eli bekliyor.

Halk perişan durumda

Bölgedeki farklı farklı grupların alan kapma savaşından dolayı oldukça mağdur olan halk, dün itibariyle sınır kapısından kademeli olarak içeriye alınmaya başlandı. Türkiye`de akrabası olanların akrabalarının yanına yerleştiği, akrabası olmayanların   da ne yapacağını bilmez halde ortalıkta gezinmesi yürekleri burktu. Özellikle sınırı geçerken oluşan izdihamda eşini veya annesini kaybeden insanların yaşadığı dram, bölgede bulunan birçok insanın gözyaşı dökmesine  neden oldu.    (Ali Fidancı - İLKHA)










 

Bu haberler de ilginizi çekebilir