• DOLAR 32.456
  • EURO 34.807
  • ALTIN 2445.154
  • ...
Sosyal Medya CIA`nın Gözü Kulağı Oldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Ahmet Yıldırım / Haber Analiz / Doğruhaber

Haber bültenlerine yansıdığına göre CIA, Facebook ve Twitter gibi Sosal medya mesajlarının dünya genelindeki trafiğini izlemeye alan bir çalışma başlatarak günde beş milyona yakın mesajı didik didik okuyarak önemli bir istihbarat kaynağına dönüştürmüş durumda.


Haberlere göre CIA’in Virginia’daki Açık Kaynak Merkezi’nde yüzlerce uzman, Arapçadan Mandarin Çincesine kadar birçok dilde sosyal medya yazışmasını izliyor.
 
Twitter, facebook ve bloglardan elde ettikleri bilgileri yerel gazeteler, haber kanalları, yerel radyo istasyonları ve internet sohbet odalarından topladıkları bilgelerle karşılaştıran uzmanlar, yaklaşan krizler ve siyasi gelişmeler üzerine öngörüde bulunuyor. 11 Eylül olaylarını araştırmakla görevli Komisyon’un önerisi üzerine kurulan merkezin önceliği terörle mücadele.
Olası bir saldırıyı önlemek amacıyla adresi gizli tutulan merkeze bağlı uzmanlar, ABD’nin çeşitli ülkelerdeki büyükelçiliklerinde de görev yapıyor.


Merkez yöneticileri, hızla gelişen krizlerle ilgili istihbarat toplamak için Facebook ve Twitter’in en önemli kaynaklardan biri haline geldiğini belirtmişler.
 
Başta da belirttiğimiz gibi medya organları ve gazeteciler, daima istihbarat örgütlerinin gözde alanları olagelmiştir. Gazeteci kimliği ile yürütülen bir çok iş, normalde istihbarat örgütlerinin kolaylıkla elde edemeyecekleri değerli bilgi veya gözlemleri bu örgütlerin ayağına getirebiliyor.
 
Konuyla ilgili Necip Hablebitoğlu’nun “MİT-Medya ve Ajan Gazeteciler” adlı çalışmasının giriş bölümünde yer verdiği bu mesele hayli çarpıcıdır:
 
“Kontr/terör Daire eski Başkanı Mehmet Eymür’ün Türkiye’yi terk ederek gittiği Amerika Birleşik Devletleri’nde, internette kiraladığı ve “atin” kodlu sitede yer verdiği bilgilere göre; MİT’in en önemli haber ve bilgi kaynağı Türk Medyası idi. Eymür’ün iddiaları arasında MİT elde ettiği istihbarat verilerinin yüzde 85’ini Medya’dan elde ediyordu(!) Bu çok hayret verici bir bilgiydi ve internet üzerinden Dünya kamuoyuna duyuruluyordu."
 
Eski MİT personeli Mehmet Eymür’ün öne sürdüğü açıklamalara göre; MİT, gazeteciler olmasa üstlendiği çok önemli “ulusal” istihbarat, görev, sorumluluk ve yükümlülüğünü yerine getiremeyecekti. Bir başka ifadeyle de Türk gazeteciler MİT ajanı, Türk medya kuruluşları da MİT’in örtülü birer bilgi toplama merkezleriydi.
 
Kontr/terör Daire eski Başkanı Mehmet Eymür’ün internet üzerinde tüm Dünya kamuoyunun bilgi ve dikkatlerine sunduğu bu bilgi yeterli değilmişçesine, çok geçmeden çeşitli medya yayınlarında “MİT’çi Gazeteciler” başlıklı haber ve yorumların yer almaya başlaması dikkat çeken bir başka unsur olarak gözlemlenmiştir.
 
Gazeteler içinde öteden beri MİT ajanları olduğunu doğrulayan anılara yer veren deneyimli ve ünlü gazeteciler, MİT’in her gazeteye ajan yerleştirdiğini ve bu uygulamanın Türk basın tarih akışı içinde değişmez bir kurala dönüştüğünü kamuoyuna duyurmuşlardır.
 
Yukarıda özetle dile getirilen gelişmelerin ardından 22 Eylül 2000 tarihli Sabah Gazetesinde, “Gölgeden Güneşe MİT” başlıklı geniş bir habere yer verilmiştir.
 
Sabah Gazetesi’nde Murat Yetkin imzası ile yayınlanan habere göre: “MİT rakamlarına göre, istihbaratın yüzde 85’i medya, istatistikler, resmi açıklamalar, ders kitapları ve akademik makaleler gibi açık kaynaklardan, yüzde 5’i elektronik istihbarat denilen uydu da dahil çeşitli dinleme yöntemlerinden ve ancak yüzde 10’u halk deyimiyle casusluktan, yani kapalı kaynakların elde edilmesinden toplanıyor.”
 
Bu haberden de anlaşıldığı gibi, ulus ve Dünya kamuoyuna verilen mesaj çok açıktır. Türk medyası MİT’in en önemli haber kaynağıdır ve Türk gazeteciler MİT ajanıdır.
 
Tüm dünya ülkelerinin resmi istihbarat örgütleri, gazeteci kimliğine muhtemelen ajan önyargısıyla yaklaşmaktadır, bu bilinen bir gerçektir. Pek çok ülkenin resmi istihbarat örgütlerinin gazetecilerden ve gazeteci kimliğinden sonuna değin yararlandığı da sır değildir.
 
Bilinen basın organları üzerinden yürütülen istihbarat çalışmaları bu denli kapsamlı iken sosyal medya denen ve herkese açık olan platformların oluşturduğu muazzam kaynak, herhalde sadece CIA değil benzer hiçbir istihbarat örgütünün dikkat ve izlemesinden kaçacak değildir.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir