• DOLAR 32.482
  • EURO 34.817
  • ALTIN 2440.958
  • ...
Bir Türkiye Manzarası! Her Sırada 5 Öğrenci
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mehmet Akarsu / Diyarbakır / Doğruhaber

Teknoloji çağını yaşadığımız şu günlerde eğitim alanında devrim sayılabilecek “Her öğrenciye bir tablet bilgisayar” projesi tüm hızıyla devam ederken Türkiye’nin doğusunda ise eğitim, imkansızlıklarla, tehlikelerle dolu bir sürecin kurbanı olmaya devam ediyor. İşte bu okullardan bir tanesi Diyarbakır’ın Çüngüş ilçesine bağlı Atalar (Piran) Köy ü Okulu.

YORUCU BİR YOL
200 haneli Atalar köyü bir dağın yamacına kurulmuş. Düz denilebilecek alan yok gibi. Köyün yemyeşil görünümü ise görende hoş duyguların oluşmasını sağlıyor. Ancak bu durum köyün sıkıntılarını gizleyemiyor. Köy okulu düz bir alan olsun diye köy içinde değil köy dışında dere kenarına inşa edilmiş. 201 öğrencisi bulunan okula gidebilmek için öğrenciler zorlu bir yolu kat ediyorlar. Her gün okula gitmek için yokuş aşağı inen öğrenciler dersleri bittiğinde ise evlerine dönmek için yokuş yukarı çıkıyorlar. Bu gidiş geliş yolu tehlikeli olması nedeniyle öğrenci velileri çocuklarına eşlik ediyor. Hele bir de kış oldu mu yaşları küçük olan öğrenciler okul yolunun tehlikeli olmasından dolayı okula gidemiyorlar.

SIRALARDA 5’ERLİ OTURUYORLAR
Yolun bütün tehlikesine katlanan öğrencileri, içinde hiçbir eğitim malzemesi olmayan, iki derslikli ve 80 metre kareden oluşan bir okul karşılıyor. 5 sınıfın eğitim gördüğü bu okulda sabah ve öğle olmak üzere iki vakitte eğitim veriliyor. Öğrenci sayısının çokluğu nedeniyle özellikle 5. sınıf öğrencileri sıralara 5’erli şekilde oturuyor. En fazla 40–50 öğrencinin okuyabileceği bu okulda 201 öğrenci eğitim görüyor. Okulun bu içler acısı durumu yetkililere defalarca söylenmesine rağmen bir çözüm üretilememiş. Köylüler yetkililerin yeni bir okul yapması için bir kez köylerine geldiğini ancak düz alan bulamadıkları için bir çözüm bulmadan geri gittiklerini söylüyorlar.


“BİZE YETECEK BİR OKUL İSTİYORUZ”
Okulun bunca sıkıntısından en çok öğrenciler etkileniyor. Başka okullarda daha rahat ortamlarda okuyan öğrencileri gördüklerinde “Neden biz de daha rahat sınıflarda eğitim göremiyoruz” düşüncesini hep akıllarından geçiriyorlar. Bu durumu okulun öğrencilerinden Zülfiye Başkurt özetliyor. Zülfiye, çocuk ruhu ve aklıyla kendini başka okullarda okuyan öğrencilerle kıyaslayarak, “Çüngüş ve Çermik ilçelerinde öğrenciler sıralarda ikişerli veya üçerli otururken biz 4’erli ve 5’erli oturuyoruz. Büyüklerimizden tek isteğimiz bize yetecek ve daha iyi eğitim görebileceğimiz yeni bir okul” diye konuşuyor.

BÜYÜKLER SÖZÜNDE DURMAZSA
5-A sınıfı öğrencisi İsmihan Başkurt da büyüklerinin verdikleri sözde durmamalarına sitem ederek, “Daha önce köyümüze yetkililer geldi. Yeni bir okul yapacaklarını söylediler. Ancak herhangi bir girişimde bulunmadılar” dedi.

OKUL YOLUNDA TEHLİKE YAŞIYORUZ
Abdulkadir Yıldırım adındaki öğrenci, okula gidiş gelişlerinde yollarının sarp ve yamaçlardan oluştuğunu bundan dolayı oldukça zorluk çektiklerini belirterek, yaşadıkları sıkıntıyı şöyle dile getirdi: “Kış mevsiminde yağmur ve kar nedeniyle okul yolu daha da güçleştiği için her an düşme tehlikesiyle karşı karşıya kalıyoruz. Bir de okulumuzun dere kenarında olması nedeniyle kışın yağan yağmurdan dolayı derenin taşması sonucu okula gidiş gelişlerimizde büyük sıkıntılar çekiyoruz. Köye 3 km uzaklıktaki mezradan okula gelen öğrenciler yağışlar nedeniyle 1-2 ay okula gelemiyorlar. Bu nedenle derslerden geri kalıyorlar. Öğrenciler İlçe kaymakamı ve Milli Eğitim Müdürüne seslenerek bir an önce sıkıntılarımızın giderilmesini istiyoruz.” dediler.

ARTIK İCRAAT İSTİYORUZ
Köy Muhtarı Fethi Başkurt ise sorunları şöyle anlattı: “Köye okul yapmak için 3-4 yıl önce devlet tarafından ödenek gönderildi. Fakat okul bir türlü yapılmadı. 201 öğrencimiz var 2 derslik sınıfta nasıl eğitim görsünler varın siz düşünün. Kış mevsiminde yağışların etkisiyle okul önündeki dere dolup taşıyor. Öğrencileri velileri dereden zahmetle çocuklarını okula götürmeye çalışıyorlar. Artık biz, kulağa gelen güzel sözler değil, icraat istiyoruz”

40 YILDIR BAŞARILI ÖĞRENCİMİZ YOK
Köy sakinlerinden Basri Vurucu, Çüngüş köyleri içinde en büyük köyün Atalar köyü olduğunu buna rağmen köy okullarına gereken önemin verilmediğini söyleyerek, artık bir somut adım atılmasını istedi. Köydeki tek sorunun okul olmadığını da ifade eden Basri Vurucu, “Köydeki tek sorunumuz eğitim değildir. Bunun yanında sağlık sorunumuz, yol sorunumuz vardır. Bir yerde sağlık olmasa, yol olmazsa sağlıklı bir eğitim olmazsa orada cahillik de çıkar her türlü sorun da çıkar. 40 yıldan beri köydeki okulumuzda şimdiye kadar hiçbir öğrenci başarılı olamamış. Bu, okulumuzun küçük olması nedeniyle öğrencilerin verim alamamasından kaynaklanmaktadır” diye konuştu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir