• DOLAR 32.388
  • EURO 35.075
  • ALTIN 2326.544
  • ...
Milyonlarca hacı, Arafat`ta Beraat Aşkıyla Durdu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İbrahim Dağılma / Mekke / Doğruhaber

İbrahim Dağılma kutsal topraklardan bildiriyor

Bin yıllar önce tevhid önderi İbrahim aleyhisselam, eşi Hacer’i ve oğlu İsmail’i kurak, çorak ve dağlar arasındaki vadi bir beldeye yerleştirdi. Zahiren cezbedici hiçbir fonksiyonu olmayan bu belde İlahi iradeye bağlı olarak Allah’ın evini içinde barındırması hasebiyle bir çekim merkezi oldu. “Ey İbrahim insanları evime ziyarete çağır!” fermanını alan İbrahim aleyhisselam, hemen insanları tevhidi şiar ve menasikleri barındıran bu beldeye ve Beytullahı ziyarete çağırdı. Allah’ın misafiri olma şerefine ve İlahi emre “ Lebbeyk!” deme bahtiyarlığı için o gün bugündür günden güne artan bir aşk ve heyecanla müminler bu eve akmaya ve hac ibadetini yapma yarışına girdiler. Muhammed aleyhisselatu vesselamla kendi asıl mecrasını bulan bu belde artık müminler için emin bir belde, kıyam merkezi, kaynaşma ve tanışma merkezi olarak daha bir icabet tutkusu oluşturdu mü’min yüreklerde.

Dualarını, gayretlerini, aşklarını, heyecanlarını bu eve varabilme için her dem taze tutan mü’minler Allah’ın misafiri olabilme şerefine erme adına umutlarını her yıl yeniden yeşertiyorlar.

HACI OLDULAR
Bu yıl da milyonlarca Müslüman renklerinin, dillerinin ve kültürlerinin farklılığını tevhid potasında tek renge eritmek ve Allah’ın boyasına bürünmek, İslami vahdeti anlamak, yaşamak için yüz milyonların içinde yılın nasiplisi olarak İlahi davete icabet etti ve Allah’ın misafirini hac sofrasında yaşayabilmek adına kutsal topraklara aktı. İlk günleri Allah Resulü Muhammed aleyhi selamın mescidini ve kabrini ziyaretle geçiren ve akabinde Mekke’ye vararak umre, tavaf, Kur’an tilaveti, zikirle hac günlerine bedenen ve manen hazırlanmak için geçiren beş milyonu aşkın Müslüman Zilhicce ayının 8. gününden itibaren Hac menasiklerini yerine getirmekle hacı oldu.

MAHŞERİN BİR PROVASI
Tevriye gününde Allah Resulü Muhammed aleyhisselama temessuk niyetiyle Mina’da beş vakit namaz eda edildi. Ardından “Hac, Arafat’tır” hadisine icabeten kendini İlahi huzurda bulma, zaafını görme, acizliğini bilme, hatalarını itiraf ve İlahi beraatı talep için Arafat’ta vakfeye duruldu. Mahşerin bir provası olan Arafat programı hacıların bulunduğu güzergâhta zikir, Kur’an okuyuşu, tefekkürle başladı. Öğle namazı ve ikindi namazının cemiyle Diyanet İşleri Başkanı dokunaklı ve gözleri yaşartan bir dua yaptı. Ardından hacılar grup veya birey olarak Arafat vakfelerini yaptılar. Avrupa’dan gelen Peygamber Sevdalıları Medar grubu programlarını 36 nolu çadırda eda ederken Türkiye Peygamber Sevdalıları Arafat Dağının eteğinde açtıkları “Peygamber Sevdalıları” bayrağının altında bir araya gelerek dua, zikir, tefekkür... şeklinde vakfelerini yaptılar.

ŞEYTAN TAŞLANDI
Akşam vaktinin girmesiyle Muzdelife’ye akan hacılar, burada geceledikten sonra Mina’ya geçerek zaferlerini ilan edip Akabe Cemerati’ndaki büyük şeytanı taşladılar. Saçlarını traş edip ihramdan çıkan hacılar Bayramın ilk üç günü geriye kalan diğer menasiklerini de tamamlamakla hac farizasını yerine getirdiler. Şu satırları kaleme aldığımız andan itibaren Veda tavafı yapan hacılar, yavaş yavaş dönüş yoluna girdiler. Rabbim, haclarımızı mesrur, saylarımızı meşkûr, zunublarımızı mağfur eylesin!

HACILARIN DİLİNDEN
Kendileriyle görüştüğümüz yüzlerce hacı kardeşimiz hacla ilgili duygularını ifade etmekte zorlandı. Biz yine de bu büyük ibadete, her yıl yüreklerde tazelenen bir aşk olan bu İlahi misafirliğe tercüman olsun diye kendileriyle görüştüğümüz kardeşlerden birkaçının duygularını siz okur kardeşlerle paylaşalım:

YAVUZ OKTAY(VAN): Allah’u Teala, hacı gerçek manada idrak etmeyi nasip etsin! Gönül isterdi ki bu büyük kongrenin İslam Dünyasının yaralarını sarmak için ve Müslümanların birlik ve vahdetini sağlayan bir hac olmasıdır. Bunu Allah’tan niyaz ediyorum.

ABDULLAH AKDEMIR(VAN): Arafat’ta sadece günahlarımı hatırladım. Allah’a karşı mahcubiyetimi göz önüne aldım.

KEREM KALKAN(İZMİR): Hac vazifesini bize nasip eden Allah’a hamd olsun! O’nun Resulü Muhammed aleyhisselam’a salât ve selam olsun! İnşaallah Rabbim bunu tüm Müslümanlara nasip eder. Hac vazifesi meşakkatli, bir o kadar da güzeldir. Çünkü hac, arınma, temizlenme, ispat, dirilmek, aşk, sabır ve tanımaktır... Peygamberin yaşadığı mekânlarda sormaktır, sahabeyi yaşatmaktır her sokakta, her evde, her gönülde...

SALİH ÇELIK(BİNGÖL): Allah’a hamd, Resulüne salat ve selam olsun. Ben Hac’da milyonlarca insanın aynı safta saf tuttuğunu, siyah beyaz demeden herkesin aynı safta yer aldığını gördüm. Tek dileğim, herkesin kalplerinin de aynı safta yer alması, ittihad-ı İslam’ın oluşması ve o büyük Arafat kongresinin gerçekleşmesidir.

MEHMET ECUN (MUŞ): Allah(c.c) nasip etti, geldik ve gördük. Allah herkese nasip etsin! Keşke daha önce gelseydim ve keşke benim gibi gelmek isteyip de gelemeyen kardeşlerim de gelip görseydiler. Çünkü buradaki duygularımı anlatacak kelimeler bulamıyorum.

MEHMET AKDUMAN (MARDİN/NUSAYBİN): Yaşım 25. Rabbim nasip etti. Çok şükür, benim tavsiyem Müslümanların 20 yaştan önce buralara gelmeleridir. Muhteşem bir maneviyat var. Bütün gençlere sesleniyorum: Bir an önce başvurun! İnsanın hayatı değişiyor. Rabbim tüm gençlere nasip etsin!

HALİT KİŞİ(BİNGÖL): Hac menasiklerinden özellikle Arafat’ta vakfe beni çok etkiledi. Milyonlarca Müslüman insanın mahşeri bir görüntü arz etmesi mükemmeldi. En güzel an, insanların Arafat’tan Muzdelife’ye akmasıydı. Düşmana savaşın ilanı Mina ise bambaşkaydı.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir