• DOLAR 34.273
  • EURO 37.635
  • ALTIN 2880.886
  • ...
`Hz Peygamber ve birlikte yaşama ahlakı` konulu konferans
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İl Müftülüğü tarafından, Kutlu Doğum haftası kapsamında Bingöl Belediyesi Kültür Merkezi`nde “Hz Peygamber ve birlikte yaşama ahlakı” konulu konferans düzenledi.

Kur`an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programda, İl Müftüsü Mecit Can selamlama konuşması yaptı. Etkinlik, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Dr. Seyit Ali Topal`ın verdiği konferansla devam etti.

Siyer-i Nebi`nin çok iyi bilinmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Topal, siyerin ne kadar iyi anlaşılırsa, Kur`an`ı Kerim`in de o ölçüde anlaşılacağının altını çizdi. Topal, “Ahlakı Kur`an-ı Kerim olan Hz Peygamberi çok iyi tanımalıyız.” dedi.

Dünyanın en çok okunan kitabın Kur`an-i Kerim olduğunu ifade eden Topal, “Araştırmalar gösteriyor ki dünyada en çok okunan kitap Kur`an ve bugün bizler Müslümanlar olarak O kitabı okuyoruz. Kur`an-ı Kerim mükemmel bir kitap, lakin onu okuyup ondan ders alması gereken bizler ne yazık ki mükemmel bir toplum değiliz.” şeklinde konuştu.

Birlikte yaşamanın olmazsa olmazının sevgi ve kardeşlik olduğunu kaydeden Topal, Mekke`den Medine`ye hicretten sonra Peygamberin (sav), ilk iş olarak Medine`de kardeşlik toplantısı gerçekleştirdiğini ve Ensar`la Muhacir`i henüz bu konuda ayet inmediği halde dünyada emsali olmayan bir kardeşlikle kardeş ilan ettiğini belirtti.

Hz Muhammed`in (sav) bütün sahabeleri aynı ölçüde sevdiğini kaydeden Topal, “Sahabenin her birisi Peygamber bu toplumda en çok beni seviyor diye zannediyordu çünkü Peygamber efendimiz gerçek ve yürekten seviyordu asla kimseyi kayırmıyor ve ayrımcılık yapmıyordu. Ne yazık ki biz bu kardeşliği farklı kardeşliklere indirgedik. Biz Müslümanlar başka kardeşlikleri din kardeşliğine tercih edersek ahirette mesul olanlardan oluruz. İslam kardeşliği ilahi bir nimettir bu kardeşlikle birlikte yaşamanın bir takım olmazsa olmaz kuralları vardır en önemlisi sulh içerisinde olmaktır.” diye konuştu.

Tartışmaların kavgaya dönüştürülmeden sonlandırılması gerektiğinin altını çizen Topal, son olarak şunları söyledi: “Peygamber Efendimiz ‘Ey müminler, birbirinizle ilgi ve alakayı kesmeyin, basit sebeplerle dostluklarınıza son vermeyin, birbirinize sırt çevirmeyin, birbirinize kin tutmayın, bir birinize haset etmeyin, ey Allah`ın kulları kardeş olun.` diye buyuruyor. Müminlerin toplum olarak huzura erebilmesi için önce ailesinde birlikte yaşama usulünü bilmelidir. Eğer ailede beraber yaşamanın olmazsa olmaz kuralları bilinmiyorsa o toplumda birlikte yaşama ahlakından bahsetmemiz uygun olmayacaktır.”  (İLKHA)




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Kategorinin Öne Çıkan Haberleri