• DOLAR 32.556
  • EURO 34.932
  • ALTIN 2443.822
  • ...
İngiltere Filistin İçin Çekimser
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, ülkesinin Filistin`in Birleşmiş Milletler`e tam üyeliğine ilişkin yapılacak oylamada çekimser kalacağını açıkladı.

Hague, İngiliz Parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarasını Ortadoğu ve Kuzey Afrika`daki son gelişmelere ilişkin bilgilendirdi.

İsrail-Filistin konusunda Hague, İngiltere`nin iki devletli çözümden yana olduğunu anımsatarak, cuma günü BM Güvenlik Konseyi`nin (BMGK) Filistin`in üyelik başvurusuyla ilgilideğerlendirmesini sonlandıracağını kaydetti.

Bu değerlendirmenin ardından BMGK`da konuya ilişkin oylamaya yapılacağını belirten Hague, "Bu oylamada, karşı oy kullanmayacağız çünkü Filistin liderliğindeki ilerleme kriterlere uygun. Ancak evet de demeyeceğiz, çünkü müzakerelerin başarıyla sonuçlanmasını istiyoruz. Bu nedenlerle, İngiltere Filistin`in BM`ye tam üyeliği konusunda yapılacak oylamada çekimser kalacak. Filistin devletini, barışa en iyi katkı yapacağı zaman tanıma hakkımızı saklı tutuyoruz" diye konuştu.

İRAN`A YÖNELİK FİNANS VE ENERJİ YAPTIRIMI PLANI

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu`nun (UAEK) İran`ın nükleer programıyla ilgili raporuna ilişkin ise, İran`ın nükleer programının barışçıl amaçlarla olduğu yönündeki iddialarının raporla güvenilmez konuma düştüğünü ifade etti. Hague, şöyle konuştu:

"İran yönünü değiştirmeli. Müzakere edilmiş bir çözüm istiyoruz ve uzlaşma elini birçok defa İran`a uzattık. İran nükleer programıyla ilgili önkoşullar olmadan ciddi müzakerelere hazırsa biz de daha fazla görüşmeye hazırız. Ancak İran bunu yapmayacaksa, baskıyı artırmaya devam etmeliyiz ve ortaklarımızla bu çerçevede daha fazla önlem almayı değerlendiriyoruz."

Hague, İran`ın özellikle finans, gaz ve petrol sektörlerine yönelik yaptırımları planladıklarını ifade etti.

Suriye konusuna da konuşmasında değinen Hague, Suriye`de durumun gittikçe kötüleştiğini, Birleşmiş Milletler`e göre mart ayından bu yana Suriye`de 3 bin 500`den fazla kişinin öldürüldüğünü söyledi.

Hauge, Arap Birliği ile Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad arasında varılan anlaşmanın memnuniyetle karşılandığını, bu anlaşmanın Suriye hükümetinin bir an önce ateşkes ilan etmesini ve şiddete son verilmesini gerektirdiğini kaydetti.

Ancak Suriye hükümetinin bu anlaşmanın uygulanmasında başarısız olduğunu ifade eden Hague, "Tam tersine baskı artarak, en az 60 kişi daha öldü" dedi.

Bu hafta sonu toplanacak Arap Birliği`nin anlaşmanın uygulanması için diplomatik baskıyı artırması gerektiğini ifade eden Hague, "Esad rejimi üzerindeki baskıyı yoğunlaştırmak için çalışmaya devam edeceğiz. Suriye hükümeti şiddeti sonlandırmak için bir an önce birşey yapmazsa, Avrupalı ortaklarımızla yeni yaptırımlar üzerinde çalışıyoruz" diye konuştu.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir