• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
`Hz. Peygamber ve Birlikte Yaşama Ahlakı`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (sav)`in veladetinin 1444. Yıldönümü münasebetiyle Batman İl Müftülüğü 2015 yılı Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri kapsamında Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Profesör Doktor İbrahim Hilmi Karslı`nın katılacağı ana program olan ‘Hz. Peygamber ve Birlikte Yaşama Ahlakı` konulu kutlu doğum konferansıyla startını veridi.

‘Hz. Peygamber ve Birlikte Yaşama Ahlakı` konulu kutlu doğum konferansına Batman Valisi Azmi Çelik, Batman İl Müftüsü Hasan Çağlar, HÜDA PAR`ın desteklediği Batman Bağımsız Adaylardan Aydın Gök, HÜDA PAR Batman İl Başkanı M. Emin Doğru ile beraberindeki partililer, birçok kurum müdürleri ve halk  katıldı.

Konferans Gercüş İlçe Vaizi İbrahim Halil Yakut`un Kur`an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Kur`an-ı Kerim tilavetinin ardından Batman İl Müftüsü Hasan Çağlar açılış konuşması yaptı.

Kutlu Doğum Haftasında önemli konularişlenmek

Açılış konuşmasında Çağlar, “İnayet İşleri Başkanlığımız 1989 yılında önce fiilen sonrada devlet tarafından resmen ilan edilen Kutlu Doğum Haftası münasebetiyle her yıl çeşitli sempozyum, panel, konferans gibi etkinlikler düzenlemektedir. Bu etkinliklerde Yüce Peygamberimizin insanların maddi-manevi, huzur-güven ve barışın tesisine yönelik evrensel mesajları vardır. Yapılan etkinliklerimizde bu mesajlar üzerinde durulmaktadır. Kutlu Doğum Haftasında işlenmek üzere her yıl farklı önemli konular tespit edilmekte ve insanımızın bu mühim konular üzerinde yoğunlaşasının üzerinde çalışılmaktadır. Irk, renk, dil, din, mezhep ve siyasi görüş farklılıkları iktidarda kalma hakimiyet kurma sebeplerle insanlar arasında çatışmalar, kavgalar saldırılar olmakta yüz binlerce insanın ölümüne sebep olunmaktadır. Dışlamalar, ötekileştirmeler, ırkçılıklar, mezhepçilikler ve hizipçilikler insanların güven, huzur ve barış içinde birlikte yaşamalarını imkansız hale getirmeye istidadı olan bir durum söz konusudur.” Dedi.

“Müslüman topluluklar olarak dünyada hakkettiğimiz yerde kendimizi bulacağız”

Açılış konuşmasının ardından söz alan Batman Valisi Azmi Çelik ise, “Bugünlerde bütün dünyada ve özellikler Müslümanların yoğunlukla yaşadığı coğrafyalarda sıklıkla ve çok büyük bir üzüntüyle izlediğimiz savaş, kaos, karmaşa problemler muhtemeldir ki bu sene Diyanet İşleri Başkanlığımızın Sevgili Peygamberimiz ve birlikte yaşama ahlakı temasının çok isabetli bir şekilde seçilmiş olduğu bize gösteriyor. Hakikaten anlında birbirimizi anlamadığımız nasıl ki bizim dünyada yaşama hakkı var ise bir başkasının da bu dünyada Cenabı Allah`ın yaratmış olduğu bir mahluk olarak yaşama hakkı olduğunu anlıyor olmamız öyle zan ediyorum Peygamber Efendimizin birlikte yaşama ahlakının çok önemli unsurlardan bir tanesi olacak. İslam gibi yüce bir dinin mensubu olan bizler hem uhrevi hem de dünyevi hayata dair bir takım kurallarının mevcut olduğunu ve bunları da aslında uygulamamız gerektiğini bile bile bu tür yanlışlık içerisine düşüyor olmamız anlaşılır gibi değildir. Umut ediyoruz ki bu türlü programlar ve bizlere aktarılan mesajlar vesilesiyle artık bizlerde kendimize çeki düzen vereceğiz ve Müslüman topluluklar olarak dünyada hakkettiğimiz yerde kendimizi bulacağız.” İfadelerine yer verdi.

Konferans Batman Valisi Azmi Çelik konuşmasını ardından Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Profesör Doktor İbrahim Hilmi Karslı konuşmalarıyla devam etti.

“Ümmet olarak biz neden bu haldeyiz”

Konuşmasında Karslı şunları söyledi: “Toplumların kendileri yenileye bilmeleri için özeleştiri ve kendilerini muhasebe etmeleri son derece önemlidir. İnsanoğlu olup bitenlerden olumsuzluklardan hep kendisini temize çıkarmak ister. Böyle bir zaafımız vardır ama bu bir aldatmadır. Öyle ise gerek ferdi planda olgunlaşmak ve gelişmek. Gerekse millet ve ümmet planında gelişmek için mutlaka kendimizi muhasebe etmemiz lazım. Ferdi planla tövbe ettiğimiz gibi ümmet olarak da tövbe etmemiz gerekiyor. Ferdi olarak günahlarımız var. Onlardan tövbe edeceğiz. Birde ümmet olarak biz neden bu haldeyiz, bu durumdan kurtulmak için ne yapmamız lazım, bu anlamda bir tövbeye ihtiyacımız vardır. İnsanlığın son iki asır dinle olan ilişkisi farklı olmuştur. İnsanlık dine küsmüştür. Dine sırtını dönmüştür. Bütün insanlık tarihini düşündüğümüz zaman böyle bir gerçeklik söz konusudur. Dine sırt dönen insanlığın insanlıktan da uzaklaşması merhametten, adaletten ve güzellikten uzaklaşması söz konusu olmuştur. Ama ne acıdır ki insanlığa muallimlik, rehberlik ve önderlik yapması gereken Müslümanlar bu hastalıklara maruz kalmışlardır.”

‘Hz. Peygamber ve Birlikte Yaşama Ahlakı` konulu kutlu doğum konferansından sonra katılımcılar çıkışta ‘Kan Bağışı Kampanyası` kapsamında Kızılay kan toplama aracına kan bağışında bulunuldu.(M. Sait Çelik – İLKHA)
















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir