• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.98
  • ...
M. İkbal Anılıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Fikirleriyle Pakistan`ın bağımsızlığa kavuşmasında büyük rol oynayan şair, filozof ve siyaset adamı Muhammed İkbal, 134. doğum yıl dönümünde, ülke genelinde düzenlenen törenlerle anılıyor.

İlk tören, ``Doğunun büyük şairi`` olarak bilinen İkbal`in Lahor kentindeki mezarında yapıldı. Sabahın ilk saatlerinden itibaren öğrenci, öğretmen, siyasetçi ve askerlerin akınına uğrayan mezarda, Kuran-ı Kerim ve dualar okundu.

İkbal`in doğum yıl dönümü için, Pakistan`ın çeşitli kentlerinde programlar düzenlendi. Federal hükümet ve eyalet hükümetleri de resmi programlarla İkbal`i andı. Devlet televizyonu ve özel televizyonlar, İkbal`in hayatını, düşüncelerini ve eserlerini anlatan programlar yayımladı.
Hükümet, ``İkbal günü`` nedeniyle, dört günlük Kurban Bayramı tatilini bir gün daha uzattı.

MUHAMMED İKBAL KİMDİR?

1873 yılında İngiliz sömürgesi Hindistan`ın Siyalkot kentinde dünyaya gelen İkbal, ilk eğitimini İslami ilimler üzerine aldı.

Hocalarının teşvikiyle edebiyata yönelen İkbal, Lahor`daki Doğu Dilleri Fakültesi`nde yüksek öğrenimini tamamladıktan sonra, 1905 yılında felsefe ve hukuk eğitimi almak üzere İngiltere`ye gitti. Felsefe üzerine Almanya`da doktora yapan Pakistan`ın milli şairi, 1908`de ülkesine döndü ve Hindistanlı Müslümanların bağımsızlık mücadelesi fikrini ortaya atarak, siyaset yapmaya başladı.

İkbal`in, çağdaş Urdu ve Fars edebiyatının önemli eserleri olarak kabul edilen coşkulu şiirlerinin, Müslüman halkın İngiliz sömürgeciliğine başkaldırmasında ve Pakistan`ın kuruluşunda büyük etkisi oldu.

Benliğin Sırları, Aşk ve Tutku, Doğudan Esintiler, Cibril`in Kanadı, Esrar-ı Rumuz ve Şarktan Haberler gibi birçok esere imza atan İkbal, Pakistan`ın bağımsızlığını göremeden, 21 Nisan 1938 tarihinde Lahor`da vefat etti.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir