• DOLAR 32.569
  • EURO 34.927
  • ALTIN 2440.517
  • ...
Mardin`de `Kamaruzzaman` protestosu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Geçtiğimiz yıl Cemaati İslami liderlerinden Abdulkadir Molla`nın ardından Genel Sekreter Yardımcısı Muhammed Kamaruzzaman`ı da idam eden Bangladeş yönetimine tepkiler artıyor. Mardin`de faaliyet yürüten Dost-Der (Dostluk Eğitim Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği), Kamaruzzaman`ın idam edilmesini ve Mısır'daki son idam kararlarını protesto etmek amacıyla kitlesel basın açıklaması düzenledi.

“ABD-İsrail-Esed-Sisi kahrolsun hepsi”

Artuklu Karayolları Parkı`nda yapılan ve saat: 17.30`da başlayan kitlesel basın açıklamasını Dost Der adına Avukat A. Menaf Baysal okudu. Sık sık tekbirlerin çekildiği protesto eyleminde “Zalimler için yaşasın cehennem” sloganları atıldı, “İdam sehpaları bizleri yıldıramaz, ABD-İsrail-Esed-Sisi kahrolsun hepsi” yazılı dövizler taşındı.  

“İdam kararlarını kınıyoruz”

DOST-DER olarak idam kararlarını kabul etmeyerek lanetlediklerini açıklayan Avukat Menaf Baysal, kararı askeri darbenin çirkin yüzünü gösteren bir katliam girişimi olarak gördüklerini belirtti.

“Darbe mahkemeleri ülkeyi karanlık günlere götürüyor”

Bugün acılarını paylaşmak, İslam ümmetinin maruz kaldığı zulümlere sesiz kalmamak ve tepkilerini haykırmak için toplandıklarını belirten Baysal, “Darbeciler kendi katliamlarını sorgulamak yerine Müslüman kardeşlere, ‘saldırı planı hazırlama` suçlamasıyla en ağır cezaları vermeye devam ediyor. Mısır`da darbe sonrası binlerce kişiyi katleden, yüzlercesini hukuksuz tutuklama ve yargılamalar sonucunda idama mahkûm eden darbe mahkemeleri ülkeyi daha karanlık günlere götürüyor.” dedi.

 “13 kişiye daha idam verildi”

2013 yılında gerçekleştirilen kanlı darbe sonrası İhvan liderlerini yargılayan Mısır mahkemelerinin Cunta yönetiminin talimatlarını uyguladığını vurgulayan Baysal,  Kahire Ceza Mahkemesi`nin İhvan liderlerinden Bedii'nin de aralarında bulunduğu 13 kişiye daha idam ve 37 kişiye de müebbet hapis cezası verdiğini hatırlattı.

“İdamlar durdurulmalı”

Baysal, “Bu karar ilk değil ve buna rağmen İslam ülkelerinde bulunan kurumların sessiz ve ilgisiz kalmaları ders alınması gereken bir durumdur. Kararlar uygulandığında, katledilen sadece bu insanlar olmayacaktır, insanlık onuru olacaktır. Acilen bununla ilgili girişimlerde bulunulmalı ve idamlar durdurulmalıdır. İslam alemi ölülerinin ardından gözyaşı dökmek zorunda kalmadan önce, zulüm sitemlerini duru demek için ter dökebilmelidir.” diye konuştu.

“İdam kararını lanetliyoruz”

DOST-DER olarak idam kararlarını kabul etmeyerek lanetlediklerini açıklayan Baysal, kararı da askeri darbenin çirkin yüzünü gösteren bir katliam girişimi olarak gördüklerini dile getirdi. Müslüman ülkelerin liderlerini ve halklarını bu zulme karşı durmaya ve duyarlı olmaya çağıran Baysal, “İhvan'a karşı gerçekleştirilen bu zulmün karşısında kardeşlerimizin yanında olduğumuzu bir kez daha haykırıyoruz!” dedi.

“İslam ülkeleri idama karşı ciddi bir girişimi olmadı”

Bangladeş yönetimi tarafından Cemaati İslami Genel Sekreter Yardımcısı Muhammed Kamaruzzaman`ın idam edilmesine değinen Baysal, “Cemaat-i İslami partisini idamlarla sindirmek isteyen laik iktidar, Abdülkadir Molla`nın ardından partinin liderlerinden Muhammed Kamaruzzaman`ı da idam etti. Kamaruzzaman, savaş boyunca köyünde kaldığını söyleyerek suçlamaları reddetmiş ve kararı temyize götürmüştü. Ancak adaletin yoksun olduğu bir sistemde başvurduğu yollar bir çözüm olmamış ve idam edilmiştir. Zaten geçen bir yıllık süre içerisinde ise maalesef Kamaruzzaman`ın idamının önlenmesine yönelik İslam dünyasından ciddi bir girişim olmadı. ABD, Kamaruzzaman`ın idam edilmesi kararına büyük saygı duyduklarını açıkladı. Türkiye ise sadece yazılı açıklamasında idamın infaz edildiğini üzüntüyle öğrendiklerini dile getirdi. Bu tutumlara ve idama sessiz kalan dünya kamuoyuna rağmen Müslümanlar izzetli duruşlarını kaybetmeden hakkı haykırmaya devam edeceklerdir.” diye konuştu.

“Kameruzzaman`ın şahadeti onu ölümsüzleştirmiştir”

“Kameruzzaman`ın şahadeti onu ölümsüzleştirmiştir” diyen Baysal sözlerini şöyle sürdürdü;  “Merhum Kameruzzaman içinde yaşadığı dönemin tanığıdır, şahididir. Umuyor ve dua ediyoruz ki, İslam coğrafyasında ırkçı emperyalizm ile işbirliği içerisinde olan tüm kadrolar ve yönetimler kendi halklarına ihanet etmekten vazgeçerler. Merhum Kameruzzaman`ın içinde yaşadığımız çağa olan en güzel tanıklığını, şahadetini tebrik ediyoruz. Kendisini dualarımızla Hakka uğurluyor, mekânı cennet olsun diyoruz.”

Kamaruzzaman için gıyabi cenaze kılındı

Yapılan basın açıklamasını ardından ise idam edilerek şehid edilen Cemaati İslami Genel Sekreter Yardımcısı Muhammed Kamaruzzaman için gıyabi cenaze kılındı. Kılınan cenaze namazının ardından protesto eylemi sona erdi. (M. Salih Keskin – İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir