• DOLAR 32.284
  • EURO 35.005
  • ALTIN 2444.474
  • ...
Bir meslek daha tarih oluyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Siirt’te el işi sanatçılığı olan battaniyecilik işlemeciliği teknolojinin gelişmesiyle birlikte fabrikaların kurulması sonucu gün geçtikçe önemini yitiriyor.

Çocukluğundan beri battaniye işlemeciliği yapan ustaların yanında çıraklık yaparak çalışan Serhat Alancı, şimdi ise kendi açtığı küçük bir yerde Siirt’in meşhur battaniye işlemeciliğini yaparak geçimini sağlıyor.

Battaniye işlemeciliğinde kullanılan tahtadan düzeneğin Siirt’te yaşayan Yahudiler tarafından çıkarıldığını ifade eden Alancı, “Yahudilerden sonra bu meslek Siirt’te Arapların eline geçti. Uzun süre bu meslek Araplarla sınırlı kaldı. Sonraki zamanlarda Siirt’in yerli halkı bu mesleğe el attı şuana kadar da sürüyor.” şeklinde konuştu.

Battaniyelerin, Uşak tiftiği ve Ankara tiftiği ile yapıldığını dile getiren Alancı, “En meşhur ve sağlam olan Siirt tiftiğidir. Siirt tiftiği de koyun ve keçi tüylerinden üretiliyor, Siirt tiftiğiyle yapılan seccadelerin fiyatları 80 ile 100 TL arasındadır.” dedi.

Seccade ve kilimlerin üzerine yazı yazdıklarını dile getiren Alancı, isteğe göre hediyelik olacak şekilde amblemler de yaptıklarını söyledi. Alancı, devletten bu geleneksel el sanatlarına gereken önemi vermesini ve bu işi yapan kişilere gereken katkı ve kolaylığı sağlamasını istediklerini dile getirdi.

Alancı son olarak, Siirt’le özdeşleşmiş olan bu mesleğin yok olmayla karşı karşıya olduğunu ifade ederek gereken hassasiyet gösterilmediği takdirde bu mesleğin de tarihteki yeri alacağını söyledi.   (Muhammed Dayan - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Kategorinin Öne Çıkan Haberleri