• DOLAR 32.205
  • EURO 35.116
  • ALTIN 2500.695
  • ...
Kerry: Filistin yönetimi başarısız olursa, yerini kim alacak?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

John Kerry, Senato Dış İlişkiler Komitesi`nde bakanlığın bütçesiyle ilgili oturuma katılarak, Kongre üyelerinin sorularını yanıtladı.

Filistin yönetimi geçen Aralık ayında Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin kurucu temel anlaşması "Roma Sözleşmesi"nin de bulunduğu bazı uluslararası anlaşmalara katılma belgesini imzalamış, bu gelişmelerin ardından İsrail de Filistin yönetimine ödediği vergi gelirlerini dondurma kararı almıştı. ABD Dışişleri Bakanlığı geçtiğimiz günlerde, "ek donör yardımları veya Filistin`in vergi gelirlerinin İsrail`den transferinin kısa sürede ulaşmaması halinde Filistin yönetiminin finansal yaşayabilirliğini sürdürmesi noktasındaki kaygılarını" belirtmişti.

Kerry de oturumda bir soru üzerine, "Eğer Filistin yönetimi başarısız olursa, kim onların yerini alacak? Hamas? İslami Cihad?  Bilmiyorum. Fakat şunu biliyorum ki, (Filistin yönetimi) çoğu kez belirli noktalarda zorluk çıkarsa da (Filistin Devlet Başkanı) Mahmud Abbas, iki devletli çözüm için şiddetten uzak durmaya, barışçıl yaklaşıma taahhüdünü sürdürüyor” diye konuştu.

Kerry, Filistin`in, "devlet olmadığı için Uluslararası Ceza Mahkemesi`ne katılma hakkı olduğuna inanmadıklarını" tekrarlayarak, bu konuyu diğer ülkelerle de konuştuklarını ama başarılı olamadıklarını söyledi.

Filistin yönetimini de bunun "yanlış" olduğu konusunda uyardıklarını ifade eden Kerry, "Fakat sabırları kalmamıştı. Farklı şekilde davranmalarını dilerdik, o nedenle şimdi yardımı alamıyorlar" diye konuştu.

Kerry, "İsrail`deki seçimlerden sonra, herkesin, hangi yöne ilerlendiği kararını alma çalışmasına hızlıca başlaması gerektiğini, böylece Uluslararası Ceza Mahkemesi bağlamında yaşanan onarılamaz şeylerin olmayacağını ve daha ileri eylemlerin de önlenebileceğini" bildirdi. 

Bu haberler de ilginizi çekebilir