• DOLAR 32.583
  • EURO 34.987
  • ALTIN 2445.514
  • ...
'Elinden ve dilinden zarar gelmeyen bir nesil yetiştirmek istiyoruz'
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

2014-2015 Eğitim ve Öğretim yarıyılını değerlendiren Bingöl İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Sarı, iyi ve verimli bir tatilin geçirilmesi için öğrenci ve ailelerine önemli tavsiyelerde bulunarak, “Hedefimiz, elinden ve dilinden zarar gelmeyen bir nesil yetiştirmek istiyoruz.”dedi.

Yarıyıl tatili nedeniyle İlke Haber Ajansı’na (İLKHA)önemli açıklamalarda bulunan Bingöl İl Milli Eğitim Sarı,  amaçlarını, “Milli ve manevi değerlerine sahip bir nesil yetiştirmektir istiyoruz.”şeklinde ifade etti.

“Bingöl’de 420 okulda 60 bin 474 öğrenci okuyor”

Bingöl’de 420 okulda okuyan 60 bin 474 öğrenciyle 3 bin 798 öğretmenle eğitime devam ettiklerini belirten sarı, “2014-2015 Eğitim ve Öğretim yarıyılının son haftasındayız. 23 Ocak 2015 cuma günü öğrencilerimize karnelerini dağıtarak tatile gireceğiz.”dedi.

“Tatil denilince eğitici ve öğretici farklı aktivitelerle geçirilmesidir”

“15 Eylül’den itibaren başladığımız eğitim ve öğretime yarın Cuma günü öğrencilerimize karnelerini dağıtıp 15 günlük bir tatile girecekler.”diyen Sarı daha sonra, “ Burada öğretmenlerimiz ve öğrencilerimiz biraz dinlenmiş olacaklar. Özelikle 8. Sınıftaki öğrencilerimiz yoğun bir sınav ve çalışma temposundan geçtiler. Onlar dinlenecekler. Tatil denilince eğitici ve öğretici farklı aktivitelerle geçirilmesidir. Özelikle 12. Sınıfta okuyan öğrencilerimize tavsiyelerimiz; 12 Mart 2015 tarihinde YGS sınavı olacak buda ciddi bir sınav, YGS’ye girecek öğrencilerimiz 15 tatili bu sınavı düşünerek değerlendireceklerini düşünüyorum. YGS sınavına girecek öğrencilerimiz, şöyle bir talepte bulundular. ‘Dershanelerde ve etüt salonlarında okuyoruz, bizim için bir okul yurdu açık tutabilirmisiniz’ dediklerinde,  bizde olumlu yaklaştık, bu konuda bir kız yurdu ve bir erkek yurdu açık tutmak suretiyle ders takviyesinde bulunmak isteyen öğrencilerimize böyle bir katkımız olacak, İnşallah.”dedi.

“Tatilde kitap okuyarak faydalı işler yaparak değerlendirilmelidir”

Yarıyı tatilinde öğrencilere kitap okuyarak geçirmeleri tavsiyesinde bulunan, Sarı, “Yarıyıl tatilinde tavsiye edeceğimiz husus, çocuklarımızın dinlemeleri, ama bu dinlemeleri mutlaka ve mutlaka kitap okuyarak ve günceli takip ederek geçirmeleridir. Şuan gençliğin önündeki en büyük sıkıntı internet kullanımın çok fazla olmasıdır. Çocuklar, maalesef interneti araştırma, inceleme ve kendini geliştirme için kullanmıyor. Eğer zamanı ve imkânları yerli yerinde kullanırsak, faydalanmış oluruz, aksine kendimize yazık etmiş oluruz.” ifadelerine yer verdi.

“Aileler, çocuklarını yetişme konusunda bilinçli hareket etmelidir”

Öğrenci Velilerine de seslenen sarı, “Nasıl olsa tatildir, ‘çocuklarımız istediği şekilde hareket etsin ve istediği gibi yatıp kalksın’ değil, öğrencilerin internet kullanımı, televizyon izlemeleri ve birçok konuda serbest hareket etme yerine ailelerinin yardımıyla bir program dâhilinde olması gerekir.  Yavrularımızı başıboş bıraktığımızda;  rastgele televizyon kanalları, internet ve gerekse sosyal medyada çok cazip şeylerle dolu ve cazip şeyler sunuyor çocuklara. Bu tür konularda çocuklara faydalı olabilecek kadarıyla sunmak lazım. Çocuğun Velisi bir yasak getirmek yerine ‘bu program senin için daha faydalıdır’ diye ona yol gösterici olmalıdır. Özelikle internet konusunda velilerimiz dikkat etmelidir. İnternet profilleri var, aile ve çocuk profilleri mevcut. Çok daha sınırsız profiller var, en çok bizim tavsiye ettiğimiz, aile ve çocuk profilleridir. Ailelerin bu konuda bilinçli hareket etmesi lazım.” Önemli uyarılarda bulundu.

Sarı,  öğretmenlerinde tatil için il dışına çıkacaklarını belirterek, "Kimi öğretmenlerimizde Bingöl il merkezinde tatillerini geçirecekler, öğretmenlerimizin de iyi bir tatil geçirmesini Rabbim’den temenni ediyorum.”ifadelerine yer verdi.

“İyi ve faydalı bir eğitim  ‘ Beşikten mezara kadar’ devam eden bir süreçtir”

İyi bir eğitim ve öğretimin faydalarına değinen sarı, “Eğitim hayat boyu devam eden bir süreç ‘ Beşikten mezara kadar’ devam eden bir süreçtir. Bizim inancımız gereği bir insanın iki günü eşit olmaması gerekir. Bu demektir ki, ‘her geçen gün, dün den daha iyi olması lazım’  Bir yerde okudum, ‘5 vakit namaz farzdır, ahlak 24 saat farzdır’ dolayısıyla Milli eğitimin temel amacı,  iyi insan, maddi ve manevi duygulara sahip, insanları seven bireyleri yetiştirmektir. Hatta biz bunu değerler eğitiminde şöyle özetliyoruz; ‘Elinden ve dilinden zarar gelmeyen bir nesil yetiştirmek’ işte böyle bir gençlik yetişmek istiyoruz.” şeklinde devam etti.

“Anne ve baba bana göre dünyanın en iyi rol modelleridir”

Sarı daha sonra şöyle devam etti: “Bingöl nüfusunun yüzde  30 bizim öğrencilerimiz, biz bu gençlere iyi bir insan sevgisi ve iyi bir maneviyat yükleyebilirsek, bu yavrularımız gelecekte hem kendileri rahat eder ve hem de bu ülkeyi rahat ve huzurlu bir şekilde yönetirler.  Deniliyor ki, ‘Eğer geleceğini görmek istiyorsan şimdiki gençliğe bakın’  yani şimdiki gençliğin yetiştirme tarzına bakmamız gerekir. Günümüz gençliği nasıl yetiştiyse, gelecek o şekil bize dönecek. Bu anlamda velilerimizin çocuklarımıza rol model olmaları konusunda tavsiyelerimiz var;  yani anne ve baba bana göre dünyanın en iyi rol modelleridir. Evladı için gerektiğinde canını veren bir varlıktır. Dolayısıyla evladına ne faydalıdır ve ne zararlıdır uzun vadede düşünüp, uzun vadede işler yapmalıdırlar.”

 “Milli ve manevi değerlere sahip bir nesil yetiştirmek istiyoruz”

Sarı son olarak, “Okullarımızda değerler kapsamında; edep, hayâ, ahlak ve yardımlaşma konularına önem veriyoruz. Çocuklarda merhamet duyguları daha fazladır. Çok daha saf ve temizler ve bozulmamışlar. İşte bu duygularını muhafaza edecek bir eğitim hedefliyoruz. Zaten Milli eğitim şurasında alınan kararlara baktığımızda, geleceğin inşasıdır. Milli ve manevi değerlere sahip bir nesil yetiştirmektir. Ki bu gençlik geçmişte yetişti, geçmişte yönetici oldu, bin küsur yıl dünyayı adaletle yönetti. Şimdi de böyle bir nesil yetiştirmek istiyoruz. İşte bu nesilde; ‘Elinden ve dilinden bir başka kimseye zarar vermeyecek’ inşallah.”ifadelerini kaydetti. Nihat Kanat-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir