• DOLAR 32.597
  • EURO 35.015
  • ALTIN 2450.893
  • ...
“Âlim ilmiyle amel edendir”
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Âlimler ve Medreseler Birliği (İTTİHAD) bünyesinde Diyarbakır`daki medreselerde okuyan erkek öğrencilere yönelik düzenlenen seminerde konuşan Rehber TV programcısı ve Araştırmacı-Yazar Özkan Yaman, Âlimin ilmiyle amel eden kişi olduğunu söyledi.

Âlimler ve Medreseler Birliği (İTTİHAD)`ın düzenlediği program, Merkez Kayapınar ilçesi Peyas Mahallesinde bulunan Hz. Mehdi camisinde gerçekleştirildi.

“Âlim kibirli olmamalıdır”

Bugünkü toplumun birçok konuda geri bırakılmış durumda olduğunu belirten Yaman, “Maalesef toplumumuz birileri tarafından geri bırakıldı. Bu da Âlimlerimizin görevlerini hakkıyla yerine getirmedikleri için olmuştur. Toplumun okumuş ve bilgili âlimlere ihtiyacı var. Bugün herkesin bilgili olması gerekiyor ama bu, bildiği şeylerle havalara asla girmemesi gerekiyor. Her bilen insanın üstünde daha iyi bilen biri vardır. Âlimlerin hiçbir zaman gurura kapılmaması gerekiyor.  Nerede olursak olalım, eğer biz İslam ahlakına uyup, onu insanlara gösterirsek, önümüze birçok hayırlı kapı açılır” dedi.

“Allah`ın rahman sıfatı herkese açıktır”

Müslümanların asıl ve tek işlerinin sadece ve bir tek Allaha kulluk etmek olduğunu ifade eden Yaman, “Eğer Müslüman şahsın Allah ile bağlantısı yoksa, çok iş yapılabilir. Ama asıl işler yapılamaz. Allah`ın Rahman hattı herkese açıktır. Eğer kâfir kişiler Allah`tan rızık ya da şifa da isterse, Allah onlara da dilediği şeyleri verir. Biz Allaha ait olmazsak, yaptığımız bütün işlerimiz boşa gider. Ama Allah`a ait olursak, yaptığımız bütün işler bize kâr olarak kalır.” ifadelerini kullandı.

“Allah bize kurtuluş yolunu açıklamıştır”

Bugün bütün Dünya`nın iletişim çağı içerisinde bulunduğunu sözlerine ekleyen Yaman, “Namaz kılarken ‘Allah`ım bizi sıratı Müstakim yoluna ilet` diyoruz. Bu Allah ile irtibat hattını Peygamberler, Sıddıklar ve şehitler kullanıyor. Bizi Hristiyan ve Yahudilerin hattına bağlama diyoruz. Allah Teâlâ bize kendi yoluna nasıl bağlamamız gerektiğini açıkça söylemiş. Bunun yolunun Kuran`da geçtiğini bize bildiriyor. Allah bize bir araya gelin ve ayrılmayın diyor. Bir araya gelip cemiyetleşmemiz gerektiğini belirtiyor.” şeklinde konuştu.

“Âlim ilmiyle amel edendir”

İslam dininin ‘Allaha bağlanın ve ondan ayrılmayın` kelimelerinden oluştuğunu ifade eden Yaman, “İlim olmadan asla olmaz. Ama her şey de ilim değildir. İlmin ötesine geçebilmek lazım. İlim insana zarar da verebilir. İnsanın ilmiyle amel etmesi lazım. İlimle beraber edebin de öğrenilmesi lazımdır. İlmi hiçbir zaman tek başına yeterli görmüyoruz. İlim insana kibir ve gurur da vererek onun ayağını kaydırabilir. Biz gelişigüzel yaşamıyoruz ve öğretmiyoruz. Öğrendiğimiz ilmi başkasına da öğretme zorunluluğumuz vardır. Hiçbir zaman ümitsizliğe düşmeden her yerde en iyisini yapabiliriz.” diye konuştu.

“Biz sadece kendimizi değil, camiamızı da temsil ediyoruz”

“Müslüman camianın fertleri olarak bulunduğumuz her yerde bir davayı temsil ediyoruz.” diyen Yaman, “Dünyanın herhangi bir yerinde herhangi bir görevde bulunmuş olabiliriz ama asla yalnız ve kimsesiz değiliz. ‘Biz özgürüz ve her istediğimiz yaparız` diyemeyiz. Biz bir camiayı temsil ediyoruz ve yaptığımız bütün davranışlar, bu camiamıza mal edilecektir. Yaptığımız hal ve hareketler bize mal edilemez. Biz İslami bir camiayı temsil ediyoruz. İyi bir temsilci olmalıyız. Misyonumuzu, davamızı ve inandığımız değerlerin tamamını kaliteli temsil edebilmemiz lazım. Biz temsil ettiğimiz değerlerin davetçisiyiz. Davet de kaliteli ve nitelikli olmak zorundayız” sözleriyle konuşmasına son verdi.  (Ali Fidancı-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir