• DOLAR 32.511
  • EURO 34.997
  • ALTIN 2435.258
  • ...
SGK, sahte reçete konusunda uyardı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Alaettin Ökten, açıklama yaparak hayali işyerleri ve sahte reçete düzenlemeler ile ilgili önemli duyuruda bulundu.‏

“Batman`da sahte 23 işyeri tespit edildi”

Vatandaşlara sigortalı çalıştırma bahanesiyle sahte işyerlerinden dolayı uyarmak istediğini söyleyen Ökten, “Kayıt dışı ile mücadele konusunda yapılan denetimler sonucu ilimizde 23 sahte işyeri tespit edilmiş olup, bu iş yerlerinde çok sayıda sahte sigortalı gösterilmiş ve bu sigortalı gösterilen şahısların hizmetleri iptal edilmiştir. Bu sürelerde sağlık yardımından faydalanan kişilerin almış oldukları sağlık harcamaları kendilerine borç olarak çıkarılmıştır ve bu sahte işyerlerinde geçen hizmetlerinin hepsi iptal edilmiştir. Sahte işyerinde geçen hizmetlerden dolayı emekli olan şahısların hem emekli maaşları iptal edilmiş hem de bu güne kadar almış oldukları aylıkları da faizi ile birlikte kurumumuzca kendilerine borç olarak çıkarılmıştır.” dedi.

Sigorta hizmetine ihtiyacı olan vatandaşların mağdur olmamaları ve daha büyük sıkıntılar yaşanmamaları için sahte işyerlerine yönelmemeleri, muhasebeci ve mali müşavirler aracılığıyla sigortalı göstermek için prim yatırmamaları uyarısında bulunan Ökten, Ek-5 isteğe bağlı sigortalılığa başvurmalarını istedi.

Ökten, “Sosyal Güvenlik Merkezine müracaat etmeleri halinde sigortalılıkları da müracaat ettikleri tarih itibariyle başlatılacaktır. Şuan itibariyle Aylık 273 TL ödeyerek hem sağlıktan hem de hizmetten faydalanabilecekleri gibi bu hizmetleriyle emeklilik şartlarını yerine getirmeleri halinde de emekli olabileceklerdir.” diye konuştu.

“Sahte reçetede yüzdelik olarak Batman en yüksek il”

Batman`da düzenlenen sahte reçeteler konusunda da vatandaşlara uyarılarda bulunan Ökten, “İlimizde B Grubu reçete ortalama maliyetinin Türkiye ortalamasının yüzde 26,36 üzerinde gerçekleştiğini ve ilimiz bu konuda maliyetin en yüksek olduğu il olmuştur. Batman`da 1 yıl içerisinde sadece bir kişinin aile hekimliğince yazılan reçeteler karşılığında hasta ilaç katılım payı tutarının 11 bin 871 TL olarak geçekleştiği saptanmıştır. 200 TL ve üzeri reçeteler düzenledikleri tarih itibariyle incelendiğinde ise bir günde bir aile hekimi tarafından 427 reçete yazıldığı görülmektedir. Kuvvetli sahte şüphesi bulunan ve sadece 1 yıl içerisinde yazılan 200 TL ve üzeri 13 bin 551 reçete tutarının kuruma maliyeti 3 milyon 710 bin 364 TL`dir.” ifadelerini kullandı.

“Doktorun şifresi kırılarak 2 günde 4 bin 500 adet e-reçete düzenlendi”

Batman`da sadece 2 günde bir doktorun şifresi kullanılarak 4 bin 500 adet e-reçete düzenlendiği tespit edildiğine dikkat çeken Ökten, “Bu konularda denetim ve soruşturmalar sıkı bir şekilde devam edilmektedir. Vatandaşlarımızın ileride mağdur olmamaları ve yolsuzlukların önüne geçilebilmesi için vatandaşlarımız kendi adlarına sahte reçete düzenlenip, düzenlemediği konularında bilgilerinin olmasını istiyorlarsa kurumumuzun www.sgk.gov.tr adresinde E-SGK linkinde cep telefon numaralarını sisteme kaydetmeleri halinde SGK`da ilgili kişinin adına yapılan işlemler için SMS ile bilgilendirileceklerdir. Bu mesaj gelir gelmez İlgili hastaneye ve eczaneye gidip bunu sorgulayabilirler. Eğer vatandaş hastaneye gitmeden böyle bir işlem gerçekleşmişse bununla ilgili bilgi anında vatandaşın cep telefonuna SMS olarak gelecektir. Bu konularda vatandaşlarımızın çok duyarlı olmaları gerektiğini, böyle bir mesaj aldığınız vakit Alo 170 ihbar hattını arayarak veya en yakın SGK İl Müdürlüğüne ihbarda bulunulmalarını, önemle rica ediyorum.” şeklinde belirtti. (M.Fatih Akgül-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir