• DOLAR 32.448
  • EURO 34.76
  • ALTIN 2439.979
  • ...
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ayakkabıların imalatında birçok kimyasal ve zararlı maddeleri kullanıldığını ifade eden uzmanlar, ayakkabı alırken fiziksel güzellikten çok, sağlıklı ayakkabıların alınması gerektiğini ifade ediyorlar.

Konu ile ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan Ortopedi ve Travmatoloji doktorlarından Operatör Doktor Necati Aksoy, doğru ayakkabı seçimi hakkında bilgi vererek ayakkabı alımında biçimsel estetikli ayakkabıların tercih edilmesinin doğru bir tercih olmadığını ifade etti.

Yaş ilerledikçe ayak tabanında çökme sonucu ayakların uzayabileceğini ya da genişleyebileceğini ifade eden Aksoy, “Bu nedenle ayakkabı alırken bazı kurallara dikkat etmeli ve ayak sağlığını olumsuz etkileyecek ayakkabıları giymekten kaçınılmalıdır. Ayağın anatomik yapısına uyum göstermeyen ayakkabıyı giymek hem  sakıncalıdır, hem de ayakta bazı deformasyonlara neden olur” dedi.

 “Sivri burunlu ayakkabı parmak şeklini bozar”

Ayak için uygun olmayan ayakkabıların giyilmesinin, ayak sağlığını olumsuz yönde etkilediğini ifade eden Aksoy, “Parmakların normal şeklini korunması için, sivri burunlu  ayakkabılardan  kaçınılmalıdır. Ayak burkulmalarını önlemek için daha geniş  ve daha kısa topuklu olanlar  tercih edilmelidir.   Ayakkabı seçerken  altının  “şok alıcı“ özelliği olmasına dikkat edilmelidir. Tahta veya kalın malzemeden yapılmış, esnek olmayan ve tabanı çok ince ayakkabılar, ayak bağ ve eklemlerine aşırı yük bindirerek ağrıya neden olur” sözlerini kullandı.

“Çok yüksek topuk fizyolojik duruşu olumsuz etkiler”

8 cm`den uzun topuklu ve sivri uçlu ayakkabılar uzun süreli kullanıldığında birçok rahatsızlığa neden olacağını belirten Aksoy, “Bu tür ayakkabılar bel, kalça, diz, ayak bileği ve ayağın ön kısmında anormal yüklenmelerin oluşmasına neden olur. Yüksek topuklu bu ayakkabılar postur adı verilen fizyolojik duruşu da bozabilir. Bel, kalça, diz, bacak kasları ve ayak bileğinde postur bozukluğundan kaynaklanan anormal kuvvet yoğunlaşması ise pek çok hastalığa yol açabilir” diye konuştu.

“Ayak sağlığına uygun değilse kokuya yol açar”

Sağlığa  uygun şekilde üretilmeyen ayakkabıların alınmaması gerektiğine vurgu yapan Aksoy, Bu gibi ayakkabılar, ayak terlemesi  ve kokusunun yanı sıra ayak, topuk, baldır ve bel ağrısı, çabuk yorulma gibi  işlevsel bozukluklara  yol açtığı da bilinmektedir. Bu tür ayakkabılar, basma bozukluğu, bilek burkulması, tırnak batması, mantar, nasır, deri çatlakları, damar hastalığı ve ayakta şekil bozukluğu gibi birçok  rahatsızlığı beraberinde getirir” ifadelerini kullandı.

Aksoy bu konuda alınması gereken önlemleri de şu şekilde sıraladı:

- Ayakkabının iç kısmı çok kaygan ve sert olmamalı ve ayağın doğal yapısına yani ayak kavislerine destek verecek biçimde olmalıdır.

- Ayakkabının parmak ucundaki yüksekliği, ayakkabının içinde parmaklarınızı kıvıracak kadar yüksek  ya da esnek olmalı.

- Ayakkabı alırken ayakkabının zamanla açılıp ayağınıza uyacağını düşünmek yerine, ayağa tam uyum gösteren numara alınmalıdır.

- Ayak yaralanmalarını en aza indiren kösele tercih edilmeli, naylon ve benzeri  ayakkabılardan da kaçınılmalıdır.

- En uzun parmak ile ayakkabının ucu arasında yarım santim boşluk olmalıdır. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir