Şanlıurfa`da `Çocuk Koruma Hizmetleri` çalıştayı
Şanlıurfa Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen `Çocuk Koruma Hizmetlerinde Koordinasyon Strateji Belgesi Hazırlık Çalıştayı` başladı.
Çocuk Koruma Hizmetlerinde Koordinasyon Strateji Belgesi Hazırlık Çalıştayı, GAPTEM tesislerinde başladı. İki gün sürecek çalıştayın açılış konuşmasını, Şanlıurfa Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Murat Demirkol yaptı.
Çocuğun; tertemiz bir fıtrat üzerine yaratılmış topraklar üzerindeki en masum varlıklar olduğunu ifade eden Demirkol, “İlimiz açısından bakıldığında nüfusunun üçte biri çocuklardan oluşmaktadır. İlimizdeki çocuklara yönelik hizmetlerin daha etkin, kaynakların daha verimli kullanılması ve çocuk alanında yapılacak çalışmaların il genelindeki tüm çocuklara ulaşabilmesi için çocuklara yönelik özel bir stratejiye ihtiyaç duyulmuştur. Ayrıca çocuklara yönelik yapılan hizmetlerin sunumunda kurumlar arası iletişim ve görev paylaşım sorunlarının da ortaya çıktığı görülmüştür.
Bu ihtiyaçların tespiti ve giderilmesi için planlanan strateji belgesinin verimli ve etkin oluşturulabilmesi için kurumların kendilerini tanımaları için ‘Çocuk Koruma Hizmetlerinde İl Strateji Belgesi Hazırlık Çalıştayı` yapılması kararlaştırılmıştır. Bu çalıştay da çocuk ele alınacak ve her konuda çocuğun üstün yararı gözletilecektir.”dedi.
20 ilde pilot çalışma
Daha sonra söz alan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Çocuk Hakları Koruma Daire Başkanı Abdullah Özbay, “Çocuk koordinasyon merkezleri daha öncede bildiğiniz gibi Adalet Bakanlığına bağlıydı. 2011 yılından itibaren Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlandı. Bakanlığımıza bağlanmasının ardından 20 ilde pilot çalışması yaptık. Bu çalışmalar doğrultusunda ilgili kamu kurum kuruluşların da çeşitli çalışmalar yaptık. Bu doğrultuda bir eylem planı oluşturuldu. Eylem planı şuan uygulanmaya başladı.”ifadelerini kullandı.
Şanlıurfa`da ilk defa bir çalıştayın yapıldığını belirten Özbay, “Çocuk koordinasyon merkezleri olarak 20 ilde iyi bir katılım sağlandı. Sağlanan katılımların ardından bu uygulama Türkiye`nin 81 iline yayıldı. 1989 yılında çocuk hakları sözleşmesi imzalandı.” şeklinde konuştu.
“Şanlıurfa doğum oranında Türkiye birincisi”
Şanlıurfa Vali Yardımcısı Aylin Kırcı Duman ise, “Çocuklar bizim hayatımızın en önemli varlıklarıdır. Hepimiz çocuklarımız için canımızı feda ederiz. Ama nedense onların gelişimi ve hayata hazırlanması ile ilgili de pek çok sorunda toplum içinde yaşıyoruz. Şanlıurfa doğum oranında Türkiye birincisi yıllık 60 bin doğum gerçekleşmekte. Dolayısıyla nüfusun üçte birini çocuk oluşturmaktadır. Kent merkezinde çocuklarla ilgili pek çok sorun var. Bu sorunları aşmak ve diğer illere yetişmek adına biraz daha koşmak zorundayız ”diye belirtti.
Yapılan konuşmaların ardından panelistlere teşekkür belgesi verildi. Ardından program çocuk ihmal ve istismarı önleme, suça sürüklenen çocuklar, Suriyeli çocuklar, çocuk işçiliği, özel eğitim gerektiren çocuklar, madde bağımlısı çocuklar ve çocuk dostu kentler gibi konularla değinerek panel devam etti. (İLKHA)