Damızlık Hayvan Sorunu ve Irk Islahı Tartışıldı
Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi`nde düzenlenen panelde, bölgenin geleceğini oluşturan süt sığırcılığı yatırımları açısından önemli olan sorunlardan: Damızlık hayvan sorunu, ırk ıslahı amacıyla uygulanan yöntemler tartışıldı.
DİYARBAKIR - Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi`nde damızlık hayvan sorunu, ırk ıslahı amacıyla uygulanan yöntemler tartışıldı. Veteriner Fakültesi konferans salonunda konuyla ilgili meslek kuruluşları, çiftçiler ve öğrencilere yönelik düzenlenen panelde; Prof. Dr. Ömer Demet, Doç. Dr. Ömer Cirit, Doç. Dr. Nihat Özyurtlu ve Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Pulat konuşmacı olarak yer aldı.
Bölgedeki sektör yatırımcılarının en önemli sorunlarından birinin; sağlıklı damızlık hayvan temini olduğunu söyleyen panelistler, "mevcut damızlık hayvan potansiyelimizin önemli bölümü entegre işletme modellerinde ekonomik kayıplara ve halk sağlığı sorunlarına yol açacak kronik hastalıklarla enfektedir. Ancak bu konuda yeterli araştırma yapılamadığından net rakamlar ifade etmek olanaksızdır. Yinede batı bölgelerimizde önemli bir damızlık potansiyel oluşmuştur." dediler.
Hayvan varlığının ve hayvansal üretimiyle ilgili bir envanter çalışmasının yapılarak sağlıklı damızlık hayvan sayısının belirlenmesinin, damızlık hayvan temini için uygulanacak stratejilerin belirlenmesi açısından aydınlatıcı olacağını kaydeden panelistler, hayvancılığın, gelişmiş veya gelişmekte olan ülkelerde damızlık hayvan temini konusunda çeşitli metotların uygulandığını ifade ettiler.
Mevcut yerli hayvanların verim yönünden seleksiyonu yolu ile yerel ırklardan verimli ırkların üretilmesi, ithal spermlerle gerçekleştirilecek melezlemelerle mevcut hayvan potansiyelinin iyileştirilmesi, damızlık hayvan ithalatı, embriyo üretimi ve transferi ile bölgesel SPF damızlık düve üretim merkezleri kurma metotları konusunda açıklamalarda bulunan panelistler, ülke hayvancılığı için üzerinde çalışılması ve desteklenmesi gereken yöntemler ile ilgili ayrıntılı bilgiler verdiler.
Veysi Çetik - İLKHA