Molla Şenlik: İlim ve Hafızlığı aynı çatı altında veriyoruz
İsmini Âlimler ve Medreseler Birliği (İTTİHAD) olarak değiştiren Âlimler Cemiyeti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Şenlik Hoca, çalışmaları hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
DİYARBAKIR - Bölgenin köklü bir eğitim sistemi olan ve Cumhuriyet dönemiyle baskı altında tutularak kapatılmaları sağlanan Medreselerin ve Medrese eğitiminin yeniden canlandırılması için çalışmalar yürüttüklerini belirten Alimler ve Medreseler Birliği (İTTİHAD) Başkan Yardımcısı Mehmet Şenlik Hoca, açtıkları 60’a yakın medresede hem kızların hem de erkeklerin köklü bir eğitim ile İslami ilimleri öğrenmesini sağladıklarını söyledi.
“Erkek ile bayan müderrislerimiz yetişmiş ve yetişmeye de devam ediyor.”
Öğrenci sayılarının her geçen gün daha da arttığına vurgu yapan Molla Şenlik, “Allaha şükür bu sayı giderek çoğalıyor. Gün geçtikçe yeni yerler açılıyor. İmkânlarımız el verdiği sürece medrese açmaya devam edeceğiz. Bu medreselerde ders verecek nitelikte erkek ile bayan müderrislerimiz yetişmiş ve yetişmeye de devam ediyor.” ifadelerini kullandı.
“Yeni medreseler için şartların olgunlaşmasını bekliyoruz”
Özellikle kız medreselerinde 200’ü aşkın Alime’nin yetiştiğine vurgu yapan Molla Şenlik, bazı bölgelerde yeterince eğitim alanları olmadığı için yeni müderrisler tayin edemediklerini belirterek bu hususta yeni medreseler için şartların olgunlaşmasını beklediklerini söyleyerek, yeni medreseler açmaları durumunda ilimlerini tamamlamış olan müderrisleri de eğitim vermeleri için bu medreselere gönderme imkanı bulacaklarını söyledi.
“İsteyenler İlim ile beraber hafızlıkta yapma imkânı buluyor”
Kendilerinin oluşturduğu medrese eğitimin oldukça kapsamlı olduğunu ve medreselerinde hem ilim hem de hafızlık çalışmaları olduğunu belirten Molla Şenlik, medreselerinden hem alim hem de Hafızların yetiştiğini ve isteyenlerin İlim ile beraber hafızlıkta yapma imkanı bulduklarını söyledi.
Molla Şenlik, “ Bölgemizde sadece erkek medreseleri vardı. Genel olarak ta Doğu bölgesinde hafızlık eğitimi fazla yaygın değildir. Batı da ise medrese eğitimi zayıf, ancak buna mukabil hafızlık eğitimi daha yaygın. Biz ise hem hafızlık hem medrese ilmini birlikte ve aynı yaygınlıkta vermeye çalışıyoruz. Bizim özellikle kız öğrencilerine yönelik önemli bir açılımımız vardır. Bu açılımla doğuda bir hayır kapısı açıldı.” ifadelerini kullandı.
“Kadının bu rolünü en iyi şekilde yerine getirebilmesi için ilim öğrenmesi gerekir”
Kadın toplumun mimarı olduğunu ve toplumun ıslahı ve ahlaken imarı için en önemli faktör olduğunun altını çizen Molla Şenlik, Kadının aile yapısında rolünün çok büyük olduğunu ve bu rolünü en iyi şekilde yerine getirebilmesi içinde ilim öğrenmesi gerektiğine vurgu yaptı.
Son olarak yaptığı hayırlı işlerin yükünün oldukça ağır olduğunu ve Müslüman kardeşlerinden Dua ve desteklerini eksik etmemelerini isteyen Molla Şenlik, “Bölge de bu hayırlı işlere yardım etmek isteyen kardeşlerimizin de desteğini istiyoruz. Ne kadar hızlı yardımlar biz ulaşırsa bizde bu hayırlı faaliyetleri insanlara o oranda daha çabuk ulaştırma imkânına sahip olabilir.” Dedi.
(Hamza Adıyaman / Ali Fidancı - İLKHA)