Lösemili hastalar ilgi bekliyor
Lösemili hastaların aileleri, yaşadıkları sıkıntıları İLKHA mikrofonlarına anlattılar.
ŞANLIURFA - Türkiye’de giderek artan lösemi hastalığına yakalan birçok çocuk, hayatını kaybederken geriye kalan çok sayıda lösemi hastası ve aileleri de bu amansız hastalıkla mücadele etmeye çalışıyor. İlke Haber Ajansı mikrofonlarına konuşan lösemili hastaların aileleri, birçok sıkıntı yaşadıklarını belirterek yetkililerin lösemi hastalarına sahip çıkmasını istiyor.
“Çocuğumun lösemi olduğunu öğrenince yıkıldık”
“Lösemi hastalığı günümüzde hızla artmakta özellikle son 10 yıl içerisinde çok fazla neredeyse grip seviyesine kadar yükselmiş bir hastalık” diyen Ali Kılıç, “Çocuğumun boğazında halk arasında beze dediğimiz deri altında iltihaplanma, yani nohut büyüklüğünde tiroit bezleri vardı, o sebeple doktora götürdük yani basit bir şey tiroit bezi. Neşter ile alınacak bir şeydi bize göre. Hastaneye gittiğimizde doktor bunun bir lösemi, yani kan hastalığı olduğunu söyledi. Bu hastalığı duyduğumuzda tedavisinin olmadığını düşündüğümüz için adeta yıkıldık.”dedi.
Yaklaşık bir yıl boyunca tedavi için hastanede kaldıklarını belirten Kılıç, hastalığın tüm aileyi derinden etkilediğini, çocukları bu hastalığa yakalanmış tüm aile bireylerinin mutlaka psikolojik tedavi görmesi gerektiğini söyledi.
“Lösemi hastasına bakan doktor sayısı yetersiz”
Türkiye’de kan hastalıkları doktorlarının çok az olmasının ciddi sıkıntı oluşturduğunu belirten Kılıç, sözlerine şöyle devam etti: “Şu anda nüfusu 2 milyon olan Urfa’da 2 tane hematoloji doktoru var, kan hastası sayısı ise yaklaşık 600 kişi. Bu sayıdaki hastalara 2 doktor ne kadar faydalı olabilir. Gelen doktorlar da mecburi hizmetinin bitmesini bekliyor. Ayrıca hastanelerimizde de yeterince sağlıklı bir ortam yok. Bunun için de bağışıklık sitemleri zaten zayıf hemen enfeksiyon kapıyorlar. Sonra kemoterapiye cevap veremedikleri için vefat ediyorlar.”
“Haftalarca ilaç bekleniyor”
Lösemi hastalarının yurtdışından getirilen ilaçları konusunda çok sıkıntı yaşandığını ifade eden Kılıç, Türk Eczacılar Odası aracılığıyla sipariş verilen ilaçların çoğu zaman yazım hatası nedeniyle haftalarca bekletildiğini birçok hasta yakınının ilaç teminini yurtdışındaki akrabaları aracılığıyla yaptığını söyledi.
“Urfa’da yeni teşhis edilen talesemi hastalıkları tedavi edilmiyor”
Şu an Urfa’da mevcut doktorların ayakta tedavi olabilecek hastaları ancak tedavi edebildiğini söyleyen Kılıç, “Bu hastalığa yeni yakalanan hastaların Urfa’da tedavi görmesi mümkün değil. Çünkü bu hastalığın ilk tedavisi profesör ve doçentler tarafından yapılması gerekiyor. Urfa’da hastalar en yakın Gaziantep, Diyarbakır veya genel olarak Ankara’ya yöneliyor. Ankara’ya gidip tedavilerini yapıyor. Urfa’da maalesef yeni teşhis edilen lösemi, talesemi hastalıkları tedavi edilmiyor. Önce oraya gidiliyor onlar tedaviye başlıyor yaklaşık 5 ya da 6 ay sürüyor bazı çocuklarda bir yıl.” şeklinde konuştu.
“Şanlıurfa’da kan hastaları için kesinlikle bir hastane lazım”
Gaziantep’te kan hastalıkları için kurulan Onkoloji Hastanesi gibi bir hastanenin Şanlıurfa’da da açılması gerektiğini belirten Kılıç, “Biz isteriz ki devlet bu işe el atarak bir onkoloji hastanesi açsın. Bu çocuklara güzel bir ortam ayarlasın. Biz Gaziantep’te gördük hastanenin sınıfı var, okulu var. Hastane içerisinde çocuklar ayrıca eğitim de görüyorlar. Ama biz mesela çocuklarımızı okula gönderiyoruz gönderdiğimiz çocuk maske kullandığı için çocuklar onlar ile alay ediyorlar. Çocuk da hayata küsüyor okula gitmek istemiyor. Biz bunları yaşadık. Sağ olsun Milli Eğitim Müdürlüğü, bize yardımcı olmaya çalıştı ama ne kadar yeterli oldu. Onun için kan hastaları için kesinlikle bir hastane lazım.” diye konuştu.
“Lösemi, halk arasında kan kanseri olarak biliniyor”
Diğer bir hastan yakını Enes Bakırcı ise şöyle konuştu: “Lösemi hastalığı, halk arasında kan kanseri olarak biliniyor. Bu hastalığın değişik belirtileri vardır; alınan ilaçlardan dolayı saç dökülmesi kaş dökülmesi vb. yan etkilerle birlikte bir o kadar da ilaç sıkıntımız var. Bu sıkıntılar ülke genelinde ciddi manada kendini gösteriyor.”
Bakırcı, “Şuanda Şanlıurfa’da ağır hastalık devrelerini atlatan lösemi hastaları ayakta tedavi şeklinde gerekli olan rutin tedavilerini olabiliyorlar. Fakat daha yeni teşhis konulan hastalara herhangi bir şekilde tedavi uygulanamıyor “ diyerek tepkisini dile getirdi.
“Urfa’ya büyük bir onkoloji hastanesi gerekli”
Urfa’daki Lösev’li aileler ile defalarca bir araya geldiklerini ifade eden Bakırcı, “Geçen yıl lösemi hastalarıyla ilgili 3 ayrı basın açıklamamız oldu. Urfa’daki yayın organları sayesinde bunu ulusal basına taşıdık. Büyük bir onkoloji hastanesinin Urfa için gerekli olduğunu, gerek resmi yazılarca, gerek bizzat müracaatlarla anlattık.”dedi. Bakırcı, yetkililerin lösemi hastaları için gereken adımları atmasını istedi.(İLKHA)