• DOLAR 32.501
  • EURO 34.605
  • ALTIN 2478.456
  • ...
SGK diyabet eylem planını açıkladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MRK - Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK), Türkiye’de her 14 kişiden 1’inde görünen, milyonlarca bireyi ve ailelerinin yanı sıra toplumun genelini ve ekonomiyi etkileyen diyabet hastalığına karşı yol haritasını açıkladı.

SGK, Türkiye’de 5.2 milyon kişinin mücadele ettiği diyabete karşı ‘diyabet eylem planı’nı paylaştı. Dünyada diyabet alanından uzmanların katılımıyla Kasım 2013’te hayata geçirilen Uluslararası Diyabet Liderler Zirvesi’nin sonuçlarını Zirve’yi düzenleyen ortaklarıyla beraber hazırladığı ‘İstanbul Diyabet Yol Haritası’ adı altında açıklayan SGK, özellikle Türkiye’deki genç nüfusu diyabet tehdidinden uzak tutacak tedbirleri ortaya koydu.

Diyabetli hasta sayısı her yıl artıyor

SGK Başkanı Yadigar Gökalp İlhan, küresel ekonomik sorunların yanı sıra artan ve yaşlanan nüfus ve kronik hastalıklarda yaşanan artışın sağlık sistemlerinde reform yapılmasını gerektirdiğini söyledi. SGK’nın verilerine göre 2008-2012 yılları arasında diyabetli hasta sayısının bir önceki yıla göre her yıl ortalama yüzde 17 arttığını belirten Yadigar Gökalp İlhan, bu artışla birlikte Türkiye’de diyabetli hasta sayısının 2.5 milyon kişiden 5.2 milyon kişiye ulaştığını vurguladı.

SGK’ya maliyeti 10 milyar TL

İlhan sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye’de diyabetin görülme sıklığı 2008’de yüzde 3,5 iken 2012 yılında yüzde 6.9’a yükseldi. Bu oran her geçen yıl artıyor. Her 14 kişiden 1’i diyabet hastalığıyla mücadele ediyor. 2012 yılında diyabet ve diyabetle ilişkili hastalık ve komplikasyonların oluşturduğu sağlık harcamalarının SGK’ya yaklaşık maliyeti 10 milyar TL oldu. Diyabetli hasta sayısı ve diyabetin geç teşhisi nedeniyle oluşan komplikasyonlar, bireylerin sağlığını tehdit etmekle kalmayıp ailelerinin ve devletin ekonomik refahını da olumsuz etkiliyor. Yeni eylem planımızla Türkiye’ye 2012 yılında 10 milyar TL maliyet yaratan bu hastalığın oluşturduğu mali yükü aşağıya çekmeyi planlıyoruz.”

Diyabetin artış hızını düşürmek için öneri paketi

Diyabetin hızlı artışının önüne geçilmesi ve bu yoldaki engellerin aşılması için küresel bir çaba gerektiğini söyleyen İlhan, Kasım 2013’te düzenlenen Uluslarası Diyabet Liderler Zirvesi sırasında dünyanın bu alanda önde gelen uzmanlarıyla diyabetin hem sağlık, hem toplumsal hem de ekonomik boyutunun masaya yatırıldığını söyledi.

İlhan, diyabetin önüne geçebilmek için öncelikli 10 öneriyi aşağıdaki gibi sıraladı;

-Diyabetin ulusal strateji, kalkınma ve eylem planlarına dahil edilmesi. Sağlık Bakanlığı, SGK ve ilgili diğer tüm birimlerin katılımı ile bir Diyabet Koordinasyon Kurulu oluşturulması.

-Belirlenen riskli insanların diyabetten korunabilmesi için özel eğitim programlarının uygulanabileceği merkezler oluşturulması ve bu insanların yılda en az bir kez takiplerinin yapılması.

-Diyabetle ilgili halk nezdinde farkındalık oluşturmak için çalışmalar yürütülmesi. Bu kapsamda; diyabete ilişkin kamu spotları hazırlanması, diyabetle ilişkili paneller düzenlenmesi, toplumsal ve kamusal alanlarda bilgilendirme faaliyetleri yapılması, dijital ve sosyal medya çalışmaları yürütülmesi.

-İlköğretim dönemi ve liselerde diyabetle ilgili bilgilendirmeler yapılması ve doğru beslenmeye yönelik eğitimler verilmesi. Okul kantinlerinin daha sağlıklı hale getirilmesi için çalışmalar yürütülmesi. Gençlerin spor olanaklarının geliştirilmesi. Bu kapsamda beden eğitimi ders saatlerinin artırılması.

-Gebelik döneminde annelere özel eğitimler verilmesi.

-Parklarda daha fazla fiziksel aktivitelerin yapılmasını kolaylaştıran alanlar oluşturulması.

-Marketlerde satılan ürünlerin içerdikleri obezite/diyabet risk oranlarına göre renk kodları belirlenmesi.

-Tüm sağlık ve yardımcı sağlık hizmeti veren personelin diyabet hastalığı konusunda sürekli eğitiminin ve standardizasyonunun sağlanması.

-Diyabetli hastaların bakım ve tedavi kalitesinin artırılması için çalışmalar yapılması.

-Diyabet futbol maçlarının düzenlenmesi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir