• DOLAR 32.554
  • EURO 34.949
  • ALTIN 2444.693
  • ...
AİHM`den Türkiye`ye `Köy Bombalama` Cezası
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 Türkiye`de verilen takipsizlik kararı üzerine dosya Anayasa Mahkemesi`ne taşındı. Şırnak`ın merkeze bağlı Kuşkonar ve Koçağıllı Köylerinin 26 Mart 2004 tarihinde savaş uçaklarınca bombalanarak 38 kişinin ölümü, 13 kişinin yaralanması ile ilgili AİHM`de görülen davada, Türkiye`ye `Yaşam hakkını ihlal ettiği ve etkin soruşturma yapamadığı` gerekçesiyle 13 Kasım 2013 tarihinde 2 milyon 305 bin euro tazminat ödemeye mahkum edildi. AİHM,Türkiye`nin itirazını da reddetti.

AİHM kararında, hava operasyonuna katılan pilot ve saldırı emri veren komutanların `İnsan yaşamını dikkate almadan bombalama yaptıkları` ve `Uçuş kayıtlarını gizlediklerini` belirterek, bu olayın, hayatını kaybedenler ile yaralananların yakınlarına üzüntü ve eziyet verdiği belirtildi.

TÜRKİYE, İTİRAZ ETTİ

Adalet Bakanlığı, kararı AİHM`in Büyük Dairesi`ne taşıyarak karara itiraz etti. Ankara itirazında, dava dosyasında PKK`lılardan `özgürlük savaşçısı` olarak söz edilmesi, AİHM kararında savaş hukukunu düzenleyen Cenevre Sözleşmesi`nin ilk 3 maddesine atıfta bulunmasının, gelecekte terörle mücadele eden Türk Silahlı Kuvvetleri`nin uluslararası ceza mahkemelerinde sanık yapılmasının önünü açabileceği gerekçesiyle kararın kabul edilemeyeceği gerekçesiyle bozulmasını istedi.

`Hakimler Paneli` adı verilen ve 5 üyeden oluşan AİHM Büyük Dairesi, Türkiye`nin yaptığı itiraz başvurusunu reddedince daha önce verilen mahkumiyet kararı da kesinleşmiş oldu.

TÜRKİYE`DEKİ DOSYA ANAYASA MAHKEMESİ`NDE

Şırnak`ın 2 köyünde 20 yıl önce düzenlenen ve 38 kişinin yaşamını yitirdiği hava saldırısıyla ilgili Türkiye`de yürütülen soruşturmada, Genelkurmay Askeri Savcılığı takipsizlik kararı verirken köylülerin avukatı Tahir Elçi, karara Hava Kuvvetleri Komutanlığı Mahkemesi`nde itirazda bulundu. İtirazın da reddedilmesi ile soruşturma dosyası bu kez Anayasa Mahkemesi`ne taşındı.

Köylülerin avukatı Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, hükümetin AİHM kararına Genelkurmay`ın talebi ile yaptığı itirazın Büyük Daire tarafından reddedilmesi ile AİHM kararının kesinleştiğini söyledi. Avukat Elçi, Türkiye`de yürütülen soruşturma dosyasının ise takipsizlik kararı verilerek kapatılmak istendiğini ve takipsizlik kararının AİHM`in kararının reddi anlamına geldiğini ifade ederek, o soruşturma dosyasını da Anayasa Mahkemesine taşıdıklarını söyledi

Bu haberler de ilginizi çekebilir