• DOLAR 34.53
  • EURO 36.622
  • ALTIN 2919.714
  • ...
Dünya Sağlık Örgütü sağlıklı şehirler için toplandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BURSA - Dünya Sağlık Örgütü Sağlıklı Şehirler Ağı 25. Yıl Konferansı ‘21. Yüzyılda Sağlıklı Yaşamak’ başlığı ile Yunanistan'ın başkenti Atina'da yapıldı. 


Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin başkanlığını yürüttüğü Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği üyeleriyle birlikte Sağlıklı Şehirler Ağı'na üye 35 ülkeden 100'e yakın şehrin temsilcisinin katıldığı 5 yılda bir gerçekleştirilen 6. fazın ilk konferansının açılışında konuşan DSÖ Avrupa Masası Şefi Dr. Agis Tsouros, Sağlıklı Şehirler Ağı'nın geçen 25 yılda oluşturduğu politikalar ile, birçok şehrin yaşanabilirlik oranının yükseldiğini belirterek,  ülkelerde yaşanan krizlerden dolayı uygulanan zorunlu tasarrufların insan sağlığını ve dolayısıyla tüm şehirlerin sağlığını olumsuz yönde etkilediğini söyledi.


"Kemer sıkma politikaları kentleri sağlıksızlaştırıyor"

Özellikle son dönemde birçok Avrupa ülkesinin ekonomik krizle karşı karşıya olduğunu hatırlatan Dr. Tsouros, "Biliyoruz ki, ekonomik sıkıntı yaşanan ülkelerde yapılan kemer sıkma politikaları o ülkedeki şehirlerin yaşanabilirlik düzeyini aşağıya çekiyor. Eğitimde yapılan zorunlu tasarruflar sağlık alanını etkiliyor. Sağlık alanında yapılan kısıtlamalar da kentte yaşayanları bunalıma sürüklüyor. Buna en yakın örnek, konferansımıza ev sahipliği yapan Yunanistan. Krizden dolayı sağlık alanında önemli deformasyonlar yaşandı. Hastalar ihtiyaç duyduğu ilaçlarını alamaz hale geldi. Erken fark edilen bu deformasyon birkaç önemle en aza indirildi. Öte yandan işsizlik çığ gibi büyüyen bir problem haline geldi. Bugün Yunanistan'da yüzde 50'lerin üzerinde genç işsiz nüfustan söz ediliyor" diye konuştu.

Krizden etkilenerek sağlıksızlaşan şehirlerin yeniden yaşanabilir olması sürecinde de Sağlıklı Şehirler Ağı'nın öneminin büyük olduğuna vurgu yapan Dr. Tsouros, Sağlıklı Şehirler Ağı'nın 25 yıllık birikimi ile oluşturduğu politikaların bu kentleri içinde bulundukları durumdan kurtarmayı hedeflediğini kaydetti. Dr. Tsouros, bu nedenle harekete üye tüm kentlerin yönetici ve temsilcilerinin yeni politikalar ve uygulamalar üretmekten vazgeçmeyerek, Sağlıklı Şehir Ağı'nın ülkelerin kent sağlığı politikalarında daha etkin rol almasını sağlamaları gerektiğini sözlerine ekledi.


Dünya Sağlık Örgütü Danışmanı Evelyne de Leeuw de Sağlıklı Şehirler Ağı'nın 25 yılını anlattığı sunumunda, sağlıklı şehir politikalarının üretmenin bu hareketin temel bir değeri olduğunu ifade etti.

Sağlıklı Şehirler Ağı tarafından üretilen politikaların, yöneticilerin Tarafından iyi uygulandığı kentlerde kriz anlarında dahi eşitliğin bozulmadığını tespit ettiklerini anlatan Leeuw, "İyi yönetişim sayesinde belediyeler sağlık alanında iyi politikalar üretiyorlar. Bunlardan biri de kentsel tasarım. Belediyeler artık şehirlerin tasarlanmasını planlamasını sağlıkla ilişkilendiriyor. Şehirler artık insan sağlığının da yaşadıkları ortam ve ekonomiyle ilişkili olduğunu biliyorlar. 25 yıl önce küçük kapalı alanlardan başlayan Sağlıklı Şehirler Ağı, bugün toplumsal bir hareket haline geldi" dedi.


Sağlıklı Şehirler Ağı Bursa Proje Koordinatörü Nalan Fidan'ın da Kentsel Tasarım ve Sağlıklı Çevre konulu oturuma başkanlığı ettiği  konferansta, Bursa'yı temsilen Sağlık Kentler Birliği yönetici, danışman ve temsilcileri ile Büyükşehir Belediyesi meclis üyeleri de hazır bulundu. (Zeki Aras –İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir