• DOLAR 32.58
  • EURO 34.998
  • ALTIN 2436.353
  • ...
"Kurutmalıkların sağlık için herhangi bir sakıncası yok"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN- Ülkemizde özellikle de bölgemizde en çok kadınların yoğun bir şekilde yaptığı kurutmalık  kışlık yiyeceklerin zararlarının olup olamadığı ile ilgili İlke Haber Ajansı’na konuşan uzmanlar, kışlık sebzelerin kurutulmasında herhangi bir sakıncanın olmadığını belirttiler.  

   
Batman Bölge Devlet Hastanesi’nde görev yapan Diyetisyen Özlem Erin, kışın bölge halkının yoğun olarak kuruttukları biber, domates, patlıcan, kabak, meyve türleri ve konservelerin sağlıkta endişe edecek herhangi bir durum arz etmediklerini açıkladı.


Yörede kış mevsiminin yaklaşmasıyla beraber sonbaharın bazı özelliklerinden yararlanmak isteyen ev hanımlarının olduğunu söyleyen Diyetisyen Özlem Erin, “Bunların içinde en başta dolmalık biberler geliyor. Şuan herkes kurutmak üzere hazırlıklarını yapıyorlar. Bunun dışında patlıcan, biber, domates, kabak gibi kurutulan sebzelerimiz var. Bunlar kış için bir hazırlık ve dolma yapmak içindir. Bunun dışında bölgemizde kışa hazırlık olarak konserveler yapılıyor. Kış mevsiminde özellikle taze sebze, meyve bulmakta bazı ürünlerde sıkıntı yaşıyoruz. Özellikle domatesler hormonlu olabiliyor, çok fazla taze olmuyor. Tat olarak da yaz sebzelerinin tadını çok da alamıyoruz.” dedi.



“Konserve yapımı sırasında dikkat edilmesi lazım”Normalde birçok uzmana göre konservelerle ilgili bazı ev koşullarında sağlıksız olabildiğini söyleyen Erin, “Konservelerin yapımına dikkat edilmesi gerekiyor. Sanayide yapılması birçok yönden daha iyi ancak, ev hanımlarının da yapma gibi bir hevesi var. Ben  de yapmalarını tavsiye ediyorum. Zaten sağlıklı bir şekilde yapılmayan konserveler bozulduğunda hissedilebiliyor.  Kapaklarında şişme oluyor veya üzerinde hafif yeşil görüntü oluşabiliyor. Bozulduğunu hissedebiliyoruz. Eğer böyle ise tüketmememiz lazım, riske girmemek gerekiyor. Domates ve biberin az bir şekilde pişirdikten sonra sıcakken çok kaynar bir şekilde biraz tuzlayarak kavanozlara doldurulması ve ağzının sıkıca kapatılıp ve ters çevirmesi ve kapaktan hava girmemesinin sağlayarak kışın bu sebzeleri saklayabiliyoruz.” şeklinde konuştu. 


 

“Dondurucuya konulan sebze ve meyvelerde vitamin düşüklüğü yaşanıyor”
Dondurucuya konulan sebze ve meyvelerde tat kaybının olduğunu ifade eden Erin, “Bunun dışında diğer sebzeleri de aynı şekilde dondurucuya koyma şeklinde saklama  yolları  da var. Dondurucuda biraz tat kaybı yaşanıyor, donmasıyla beraber sebzelerin çözülme aşamasında su kaybına bağlı olarak oluşuyor. Ama bu şekilde seven vatandaşlarımız da var. Yani bu şekilde hazırlamak kolay geliyorsa, yine aynı şekilde bozulmadan daha sağlıklı şekilde böyle de saklanabiliyor. Taze meyve, sebze kadar bunun koruması biraz vitamin kaybına da yol açıyor. Patlıcan biraz nikotinden dolayı kısa süreli tüketilmesi gerekiyor. Uzun süre dolapta kalınca biraz tat ve bozukluğa sebebiyet olabiliyor. Bu yüzden daha çok diğer sebzelerin kullanılmasında fayda var.” şeklinde konuştu.


“Hazır meyve suyu kullanmayın”
Mümkün mertebe hazır meyve sularının kullanılmaması uyarısında bulunan Erin, “İçerisinde meyve ekstresi çok az. Olabildiği kadar da hazır gıdalarda çok değişik marka çıkmış ve gerçekten sağlık açısından ciddi bir sıkıntılar var. Meyve hemen hemen hiç yok içinde. Yazın erik, vişne gibi bu tür meyveleri poşetleyip dolaba atıp saklamalıyız. Kışın çıkarıp bunu çok rahat olarak aileler tüketebilir, çocuklarına meyve suları hazırlayabilirler.” ifadelerini kullandı.        


“Sağlık açısında herhangi bir sakınca yok”
Kurutulmuş sebzelerin sağlığa herhangi bir zararının olmadığını söyleyen Erin, şunları kaydetti: “Son derece faydalıdır. Sebzeleri her şekilde seviyoruz, tüketiyoruz. Sağlık açısından herhangi bir sakınca yok sadece taze meyve, sebzelere göre biraz vitamin değerleri düşüyor. Yüzde 20-30 gibi kayıp yaşanabilir. Ama kurutmada hiçbir sıkıntı yok. Güneşte bazı sebzelerin kurutulmasında fayda var, bazılarının gölgede bulunması tavsiye ediliyor. Vitamin kaybı az olsun diye. Hepsini kurutup tüketebiliriz.”   şeklinde konuştu.  ( M. Fatih Akgül/ Veysi Rüzgar-İLKHA)     

Bu haberler de ilginizi çekebilir