• DOLAR 34.44
  • EURO 36.34
  • ALTIN 2837.449
  • ...
e-Devlet Çileye Dönüştü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Şükrü Gündüz / İstanbul

Şifresini unutanların adeta cezalandırıldığını ifade eden Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, bu hizmetler için devletin halktan para talep etmemesi gerektiğini ifade etti
 

2010 yılının Kasım ayında başlatılan e Devlet uygulaması halk için kolaylık sağlayacağına çileye dönüştü. Kişiye özel e-devlet şifreleri 1 TL karşılığında PTT şubelerinden alınıyor. Ancak PTT’den şifre almak o kadar kolay değil, birçok PTT şubesinin kapısında ‘e Devlet şifresi kalmadı’ ya da ‘e-Devlet şifresi tükendi’ yazılarıyla karşılaşmak mümkün. Şifreyi alanların çilesi şifre aldıktan sonra da bitmiyor. Şifresini unutan ya da doğru olmasına rağmen sisteme giremeyen birçok kişi, tekrar PTT’ye başvurmak zorunda kalıyor. Tekrar şifre almanın bedeli ise 10 TL. Bu duruma tepki gösterenler, tüketici derneklerini de arayarak sorunun çözülmesi için yardım talep ediyor.


e-Devlet TÜKENMEMELİ
 

e-devletle ilgili tüketicilerden kendilerine şikayet için bir çok başvuru yapıldığını belirten Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, “Biz de bunun için yetkili mercilerden insanların sıkıntılarının giderilmesi için talepte bulunduk. İnsanlar, birçok işlem için e devlete mecbur bırakılırken uygulamada birçok sıkıntıyla karşılaşılaşılıyor. e-Devlet şifresini veren PTT’lerde sürekli ‘e Devlet şifresi tükendi’ diye yazı asılıyor. Aslında burada kinayeli bir ifade var. Yani şifre değil e devletin kendisi tükendi. Devletin insanlara bu hizmeti altın tepsi içinde sunup ‘Buyrun efendim e Devlet şifrenizi kullanımınıza sunuyoruz’ demesi gerekiyor. Devletin hizmet anlayışının böyle olması gerekiyor. Vatandaş her seferinde şifre almaya gittiğinde ‘e Devlet tükendi’ yazısını görmesi üzücü bir durumdur. e Devlet tükenmemeli” diye konuştu.
 

SORUNLAR ÇÖZÜLMELİ

Engelli ve okuma yazma bilmeyen insanlar e Devlet şifresi almaya çalışırken karşılarına birçok sorun çıkarılmasının doğru olmadığını belirten Kaya, “Bu aşamada insanların okuma yazma bilmemesi sanki vatandaşlığını engelleyen bir uygulama oluyor. Kamu hizmetlerinden yararlanmada okuma yazma şartı yoktur. Her Türkiye vatandaşı kamu hizmetlerinden eşit şekilde yararlanır. 65 yaşına gelmiş bir vatandaşın okuma yazma kursuna gidip okuma yazma öğrenmesini bekleyemeyiz. Engellilerle ilgili devletin alması gereken ciddi tedbirler var. Anayasaya engelliler için pozitif ayrımcılık hükmü konmasına rağmen engelli insanlara engel çıkarılması aslında engellilerin kendilerine engel olmadığı ama kamunun engelli insanlara ciddi engellemeler oluşturduğunu göstermektedir” şeklinde konuştu.
 

e DEVLET İÇİN ÜCRET TALEP EDİLMEMELİ

e Devlet şifresini alıp sisteme giriş yapamayan birçok insan var. Bu konuda kendilerine birçok başvuru yapıldığını ifade eden Kaya, “Şifresini yanlış girip tekrar almak isteyen veya doğru girmesine rağmen sisteme giriş yapamayanlar, yeni şifre almak için PTT’ye gidiyor. Bunun için PTT de onlardan 10 TL para istiyor. Bugün tüketicilerden e Devlet şifresi için kırtasiye masrafları gerekçe gösterilerek 1 TL masraf alınıyor. e Devlet şifre uygulaması madem kamuda mecburi hale getirildi, devletin bunu sübvanse edip insanlardan ücret talep etmemesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
 

DEVLET BİR ŞEYİ UNUTUNCA CEZALANDIRABİLİYOR MU?

İnsanlar şifresini unuttuğunda cezalandırılmamalı. Vatandaşlar devlet bir şeyi unutunca cezalandırabiliyor mu? diye soran Kaya şöyle konuştu: “Sanki vatandaş potansiyel suçlu ilan edilip ‘vay efendim gel buraya sen misin şifreni kaybeden’ diye cezalandırılıyor. Bankacılık ve buna benzer işlemlerde insanlar şifresini unutunca rahat bir şekilde alıyorlar. Kimse vay efendim şifreni unuttun 10 TL para demiyor. Bu durum sosyal devlet ilkesine aykırı olmaklar beraber kamu hizmetlerine olan talebi engelleyen bir uygulamadır. Bu durumun ortadan kaldırılması gerekiyor. Başbakanlığın bu noktada acil olarak bir çözüm üretmesi lazım”
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir