• DOLAR 32.599
  • EURO 35.029
  • ALTIN 2451.369
  • ...
AZADİ İnisiyatifinden istişare toplantısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR – Yapılacak istişare toplantısına davet niteliği taşıyan basın açıklamasında çağrıcılar adına açıklamayı okuyan Berivan Döger, Kürtlerin dünya yüzünde malik kılındığı alan ile bağlarının kopartılmış ve bir millet olduğunu belirterek, “ Bu kaybediş biz Kürtlerin millet-olma vasfını kendi içerisinde erittiği gibi millî hafızamızda da bir kırılma meydana getirmiştir. İrfan ile siyaset ya da imân ile vatan arasındaki bağ kopartılarak Kürtler artık ne idüğü belirsiz bir kalabalık ve biçimsiz bir kimesne güruhu hâline düşürüldü. Bu zelil durumun esas sorumlusu Kürtlerin komşuları olan devletlerin zulüm ve müstemleke politikalarıdır.” açıklamalarında bulundu.  

Kürdistan’a komşu ülkelerin yanlış politikalarından Kürdleri kurtarma vaadiyle ortaya çıkan Kürt siyasî aklının seküler ve modernist bir yapıya  yönelmesinin yaşanan krizi daha da derinleştirdiğini söyleyen Döger, bu kesimlerin sahip olduğu siyasî akıl ile Kürt milletinin krizi arasında bir uyuşmazlığın olduğunun altını çizdi.

Döger, “Kürtlerin zaman-mekân krizi farklı tonlardaki iki cendere arasında sıkışıp kaldığı için, Kürt milleti ne kendisinden (ç)alınanı dürüst bir şekilde hatırlamakta ne de kendi imânı ile vatanı arasındaki bağı ihya etmektedir.” tespitinde bulundu.

Gün boyu devam edecek olan istişare toplantısında ele alınacak başlıca gündem maddeleri:

- Kürdistanlı Müslümanlar Kürt siyasetinde neden politik bir aktör ve özne olamadılar?

- Şeyh Said Efendi hazretleri kıyamından bugüne kadar 90 yıllık uzun parantez AZADÎ ile kapanacak mı? Bunu vücuda getirmek nasıl mümkündür?

- Yükseltilmesi gereken Kürdistanî hassasiyetlerin ve Kürdistanî ruhun zuhur etmesinde mütedeyyin Kürtlerin ve Kürdistanlıların rolü nedir?

- Kürdistan’daki mevcut aktörler ile siyasetlerinin eksikliği nedir? Bu eksiklikler nasıl telafi edilebilir?

- 4 parça Kürdistan’daki gençlerle iletişim ve millî-kolektif faaliyetler.

- İslami kesimin Kürdistan siyasetindeki yeri, tarihi deneyim ile geleceğe dair öngörüler?

-Şeyh Said Efendi kıyamından bugüne kadar yaşanan hadiseler ve deneyim neticesinde İslami camianın durumu, AZADÎ İnisiyatifi Kürdistan halkı için bir seçenek olabilir mi?

- Şeyh Said kıyamının ilham ve istinadıyla hareket eden AZADÎ İnisiyatifi'nin partileşme ihtiyacı, ihtimali ve lüzumu.

- 6-7 Eylül 2014’de düzenlenecek olan AZADÎ İnisiyatifi kongresine dair fikir teatisi (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir