Muhtar ve imamlara sağlık eğitimi
Van Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Şube Müdürlüğü, Gürpınar Belediyesi ile beraber muhtarlar ve imamlara eğitim verdi.
VAN - Van Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Şube Müdürü Büşra Tapan Soğanda tarafından verilen eğitimde muhtarlar ve imamlara sağlık konusunda önemli uyarılarda bulunuldu.
Van Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Şube Müdürü Büşra Tapan Soğanda tarafından anne ölümleri, bebek ölümleri, neonatal tarama programları, kanser, ruh sağlığı ve tütün kullanımı, kadın sağlığı, işitme tarama programları ve obezite konularında imam ve muhtarlara geniş bilgi verildi.
En önemli ölüm nedenleri: Kalp hastalıkları, kanser, obezite
Soğanda yaptığı açıklamada, günümüzde insanların en önemli ölüm nedenlerinin sırasıyla kalp hastalıkları, kanser, obezite olduğunu belirterek, “İnsanların yüzde 65’den fazlası bu üç hastalıktan ölmektedir. Araştırmacılar bu hastalıklara neden olan en önemli etkenlerin neler olduğunu incelemişlerdir. Elde edilen bulgular neticesinde, insanların ölümüne neden olan en önemli üç etkenin sırasıyla tütün kullanımı, kötü beslenme/ hareketsizlik ve alkol kullanımı olduğunu göstermektedir. Dikkat edilirse bu etkenlerin hepsi yaşam tarzı değişiklikleriyle düzeltilebilecek zararlı alışkanlıklardır. Bu durumda bireylerin sağlığı için yapılabilecek en önemli girişimin olumlu yönde davranış değişikliği sağlamak olduğunu söylenebilir. Davranış değişikliği sağlamanın yolu ise bireyin bilinçlenmesi ve eğitimden geçmektedir. Dolayısıyla sağlık çalışanlarının en önemli görevlerinden birinin sağlıklı ve hasta bireylere yönelik sağlık eğitimi olduğu anlaşılmaktadır.” dedi.
“Bireylerin eğitilmesi toplumun eğitilmesi demektir”
Soğanda, “Sağlık eğitimi ailede anne baba tarafından başlatılan ve okulda öğretmenler tarafından devam ettirilen, toplumun diğer unsurlarını kapsayan (belediyeler, müftülükler, halk eğitim merkezleri…vb.), sağlık personelleriyle karşılaştıkça pekiştirilen ve basın - kitaplar tarafından desteklenen uzun bir süreçtir. Sağlık eğitimi birey, aile ve toplumun sağlık düzeyini yükseltmede vazgeçilmez ve en önemli faktördür. Bireylerin eğitilmesi toplumun eğitilmesi demektir. Bu sebeple çeşitli meslek gruplarının bu eğitimde rol almaları ve yardımlaşmaları sağlanmalıdır. Etkili bir sağlık eğitiminin gerçekleşebilmesi için hedef kitlenin toplumla iç içe yaşayan ve toplumun bütün bireylerini yılda birkaç kez görme fırsatı olan kişiler olması önemlidir.” şeklinde konuştu. (Hacı Yılmaz-İLKHA)