• DOLAR 32.5
  • EURO 34.965
  • ALTIN 2441.1
  • ...
Avrupa Gazze İçin Ayakta
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BRÜKSEL - Avrupa hükümetlerinin İsrail’i destekler nitelikteki açıklamalarının aksine Avrupa’da yaşayan duyarlı halk, İsrail’e karşı tepkilerini düzenledikleri yürüyüş ve mitinglerle sürdürüyor. Gösterilerin sürdüğü birçok Avrupa ülkesi gibi Belçika’da da gösteriler Siyonist lobilerin baskılarına rağmen devam ediyor.

Belçika’nın birçok kentinde günlerdir düzenlenen etkinliklerde duyarlı halk, katil İsrail`e tepkilerini sürdürüyorlar. Katil İsrail`in Filistin’e uyguladığı zülüm politikası devam ederken, Avrupa ülkelerinin sessizlikleri de devam ediyor. Buna rağmen Avrupa’daki duyarlı kesimlerin tepkileri de sürüyor. İsrail’in saldırılarının başlamasından bu yana birçok şehirde düzenlenen etkinliklere binlerce insan katılırken duyarlılık gün geçtikçe artıyor.

Düzenlenen onlarca etkinlikle Belçika ayakta
Belçika’nın Brüksel, Antwerpen, Gent, Genk, Mechelen, Luik, Borgerhout, Mons, Kortrijk ve Maasmechelen şehirlerinde düzenlenen 20`den fazla etkinliğin ardından geçtiğimiz Pazar günü Brüksel’de düzenlenen dev yürüyüşle bunlara bir yenisi daha eklendi. Çok sayıda sivil toplum kuruluşu, siyasi parti ve sivil inisiyatifin bir araya gelmesiyle oluşturulan Gazze platformunun düzenlediği etkinliğe onlarca ırk ve farklı dinlerden on binlerce insan katıldı. 

Antwerpen 30 araçlık konvoyla destek verdi
Belçika’nın birçok kentinden insanlar toplu şekilde etkinliğe katılırken, Antwerpen kentinden gelen katılımcılar 30`dan fazla araçtan oluşan bir konvoyla etkinliğe destek verdiler. Filistin bayrakları ve çeşitli sloganların yer aldığı afişlerle süslenmiş araçlar yol boyunca korna çalarak ve sloganlarla insanların dikkatlerini Filistin’de yaşananlara çekmeye çalıştı. Birçok insan evlerinin pencerelerinden konvoyu selamlarken, bazı araçlar da korna çalarak destek verdi. Brüksel’e varan konvoy polis kontrolünde alana ulaştırıldı. Ayrıca konvoy Antwerpen’den hareket etmeden önce Moshe Aryeh Friedman adlı bir Yahudi haham gelerek kısa bir açıklamayla desteklerini bildirdi.

Sloganlar bir birine karıştı
Brüksel kuzey istasyonundan Jean Reyplein meydanına kadar yaklaşık 3 kilometrelik güzergâhta gerçekleşen yürüyüşte adeta insan selinin oluştuğu görüldü. Polisin geniş güvenlik önlemleri aldığı yürüyüş boyunca polis helikopteri uçuş yaptı. İngilizce, Fransızca, Flemenkçe, Arapça dillerinde sloganlar ve şarkıların söylendiği etkinlikte yüzlerce Filistin bayrağı dalgalandırıldı. Ayrıca aralarında Türkiye, Mısır, Suriye gibi birçok ülkenin bayrağının yanı sıra Hamas ve Hizbullah bayraklarının da taşındığı görüldü. Etkinlikte İsrail’i lanetleyen ve Avrupa devletlerinin tutumunu kınayan afiş ve dövizler taşınırken bazı dövizlerde İbranice yazılar olduğu görüldü. Yürüyüşün önünde yer alan Filistin bayrağına sarılı otobüsün varış noktasına varmasının ardından çeşitli konuşmalar yapıldı. Konuşmaların yapıldığı esnada İsrail bayrakları ateşe verildi. Yürüyüşte arkadaki grupların yoğunluk nedeniyle varış noktasına gelmesi yapılan konuşmaların sonlanmasının ardından gerçekleşti.

Avrupa basını yine duyarsız
Çok sayıda basın yayın organının takip ettiği etkinlikte birçok bağımsız fotoğrafçı etkinliği görüntüledi. Belçika basının bir kısmının protestoyu küçük gösterdiği ve etkinliğin sonunda bazı gençlerin polisle yaşadığı küçük çaplı sürtüşmeye daha çok yer verdiği görüldü. (Abdurrahman Ekinci - İLKHA)

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir