• DOLAR 32.56
  • EURO 34.98
  • ALTIN 2440.267
  • ...
"Bingöl'ün doğru hizmete ihtiyacı vardır"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİNGÖL - BİN-DER (Bingöl Sosyal, Kültürel ve Ekonomik Kalkınma Derneği) Başkanı Doğan Karasu, Bingöl İl Özel İdaresini eleştirdi.

Bingöl İl Özel İdaresi Bingöl’ün bütçesine hükmettiğini belirten Karasu, “Devasa olan bu bütçenin doğru planlandığını, planlanan işlerin doğru ve planlandığı şekliyle yürütüldüğünü söyleyemeyiz. Kırsal kesimde altyapı, ulaşım, sulama, içme suyu sıkıntısı üst düzeydedir. Planlamada yapılan hatalar, devlet kaynaklarının bireysel işlerde kullanılması, siyasilerin kurumlar üzerindeki baskısı, kurumların verimli çalışma kültürüne sahip olmaması, köyler arasında yapılan politik ayrımcılık, köy yönetimleri üzerindeki siyasi baskı vb. etkenler birçok olumsuzluğa neden olmaktadır.” dedi.

“Köylerdeki altyapı planlamaları haktan, adaletten uzaktır”
Herhangi bir köy muhtarı ve ihtiyar yönetiminin köyü ile ilgili bir istekte bulunamadığını savunan Karasu, "Bulunduğu takdirde istenmeyen adam ilan ediliyor, iş yaptıramıyor, devletin vermek zorunda olduğu hizmetlerden yararlanamıyor. Köylerdeki altyapı planlamaları haktan, adaletten uzaktır. Aynı güzergâhta yer alan A,B,C köylerinden A, C köylerinin altyapısı yapılmış, ortadaki B köyünün altyapısına dokunulmamıştır. Bu ayrımcı uygulamanın sebebi nedir? Köylere yapılan üstyapı taş döşemek olarak görülüyor. Projelendirmede köyün temel ihtiyaçları göz önünde bulundurulmuyor. Köylerde her evin önünde birkaç ağaçtan oluşan küçük meyve bahçeleri var. Bu bahçelerin kurumak üzere olduğunu gördük. Sebebini sorduk: Taş döşerken küçük su arklarını projelendirmemişler, bahçelerimizi sulayamıyoruz, taşıma suyla ancak bu kadarı mümkün olabiliyor’ dediler. Böyle giderse yakın bir gelecekte bahçe ve yeşili olmayan, taş parke ve beton evlerden oluşan köylerimiz olacaktır.” diye konuştu.


 

“İçme suyu ve sulama suyunda ciddi sorunlar yaşanıyor”
Bu yılın kurak geçtiğini ve içme suyu ve sulama suyunda ciddi sorunlar yaşandığını ifade eden Karasu,  “Bu sıkıntıların temel sebebi günlük çözüm planlamalarıdır, uzun vadeli planlama eksikliği ve risk hesabının yapılmamış olmasıdır. Köylülerin önemli bir kısmı ekili alanlarının bir bölümünden vazgeçmiş durumdadır. İklim verileri önümüzdeki yıllarda kuraklığın artacağını söylüyor. Bu risklerin hesaplanması, çalışmaların buna göre yapılması gerekmektedir.” uyarısında bulundu.


 

“Siyasi torpillilerin olduğu güzergâhlar hariç tüm güzergâhlar perişan durumda”
Karasu konuşmasına şöyle devam etti: “Genç Köprüsünden Gümüşlü, Kıltepe, Kiran, Paymêrg, Bahçeli ve Suvaran köylerine kadar gittik. Bu grup köy yolunun içler acısı durumunu gördük. Dar, tahrip olmuş, toz-duman kaldıran bu çal-çukur dolu yol planlamaya alınmış, ama şimdiye kadar doğru-dürüst bir çalışma yapılmamıştır. Haziran ayına kadar personel sıkıntısı sebep gösterilmiş, personel alımından sonra da gerekli çalışmalar yapılmamıştır. Siyasi torpillilerin olduğu güzergâhlar hariç tüm güzergâhların bu durumda olduğunu söyleyebiliriz.”


 

“Bingöl’ün doğru hizmete ihtiyacı vardır”
Bingöl İl Özel İdaresi Bingöl’ün en verimsiz kurumudur, bürokrasinin, müteahhitlerin ve siyasilerin keyif alanıdır.” diyen Karasu, sözlerini şöyle tamamladı: “Bingöl İl Özel İdaresi,  Bingöl siyaseti gibi verimsizdir. Hizmette çok gerilerdeyiz. Siyasette Rize ile yarışacağız demenin anlamı biz hiçbir hizmet etmesek de, kaynakları istediğimiz gibi kullansak da siz yine bize oy verirsiniz, siz hizmete layık değilsiniz demektir. Bingöl’ün doğru hizmete ihtiyacı vardır, vekillerin, bakanın ve il başkanlarının siyasi geleceğine hizmet etmeye ihtiyacı yoktur.”  (Nihat Kanat - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir