• DOLAR 32.268
  • EURO 34.72
  • ALTIN 2400.847
  • ...
Evlilikte Huzura Açılan Yol: Eşler Arası Diyalog
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Pedagog Meliha Timur / Nisanur Dergisi
 
Teknolojinin hızla ilerlemesi ve iletişimin internet ve televizyon gibi kitle iletişim araçları üzerinden gerçekleşmesi, insanlar arasındaki diyalogu ivedilikle zayıflatmaktadır. Sözde insanların hayatlarının kolaylaştırılması amacını güden teknoloji, aslında insanları büyük bir uçuruma sürüklemekte, kişiler arasındaki bağların koparılmasına zemin hazırlamaktadır. Tehlikede olan bu bağlardan birisi de karı-koca arasındaki bağdır.

Günümüzde mutsuz yürüyen ve çoğunlukla boşanmayla sonuçlanan evliliklere şahit olmaktayız. Boşanmak için en çok öne sürülen neden ise; “geçimsizlik”.

Peki, eşler birbirleriyle niçin geçinemiyorlar?

Bir ev düşünün; içinde susmayan televizyonlar, kural tanımayan diziler, iffetsizliğin sergilendiği filmler… Kur’an okunmayan diller, gevşekliğe uğramış namazlar, içi boş ibadetler… Bunlar ve daha fazlası ahlaki yozlaşmaya neden olmaktadırlar. Ve o evde ahlaki yozlaşmanın eşler üzerindeki etkileri: bitmez tükenmez şikâyetler, tartışmalar, huzursuzluklar, başkaldırmalar, küskünlükler, bunalımlar, uykusuz geçen geceler... Ve nihayetinde boşanmalar.

Boşanmaların önüne geçmenin en etkili yollarından birisi, eşler arası diyalogun sağlamlaştırılmasıdır. Nitekim evliliğin akıbeti eşlerin birbirleriyle olan diyaloglarına bağlıdır. Çünkü diyalog eşler arasındaki en kuvvetli bağdır. O halde eşler kesinlikle diyalog içinde olmalı ve diyaloglarının kesintiye uğramasına veya ortadan kalkmasına müsaade etmemelidirler.

Evlilikte iyi bir diyalogun getirisi nelerdir?

Evlilikte eşler arası diyalog büyük bir önem arz etmektedir. Eşlerin birbirleriyle sürekli diyalog halinde olması, aralarındaki bağı taze tutar ve beraberliklerine anlam kazandırır. İyi bir diyalog, eşlerin birbirlerine karşı güvenini arttırır, korku ve endişeyi bertaraf eder. Çünkü sağlam diyalogun en belirgin özelliği karşılıklı içtenlik, dürüstlük ve anlayıştır. Diyalogu sağlam olan eşler büyük sıkıntıların bile rahatlıkla üstesinden gelebilirken, diyalogu hatalı veya zayıf olan eşler pireyi deve yapabilir. Nitekim hatalı bir diyalog eşlerin birbirlerine yabancılaşmalarına, birbirlerini yanlış anlamalarına, birbirlerinden usanmalarına ve uzaklaşmalarına sebep olur.

Başarılı bir diyalog neleri gerektirir?

Başarılı bir diyalog gerçekleştirebilmek için öncelikle muhatapların birbirlerine değer vermeleri gerekir. Bu karşılıklı sevgiyi, saygıyı, huzuru ve hoşgörüyü pekiştireceği gibi, muhataplarının da özgüvenini arttıracaktır. Dolayısıyla evlilikte iyi bir diyalog ilişkileri kuvvetlendirir ve her iki tarafın da memnun olmasını sağlar.

Eşler, güzel bir diyalog sürdürebilmeleri için kalplerini de tüm kötü duygulardan arındırmaları gerekir. Bunun için su-i zan, önyargı, peşin hüküm, çokbilmişlik, üstünlüğü elde etme arzusu, fikrini zorla benimsetme, karşı tarafın fikirlerini önemsememe, usulsüz eleştiriler, sabırsızlık, söz kesme, inatlaşma, kıyaslama, kıskançlık gibi diyalogu olumsuz etkileyecek davranışlardan şiddetle kaçınmalıdırlar. Birbirlerine karşı hüsn-ü zan ile yaklaşmalı ve uzlaşmacı, hoşgörülü, her fikre açık, edep kurallarına uygun bir tavır takınmalıdırlar.

Eşler arasındaki diyalogun gayesi ne olmalıdır?

Genel itibariyle diyalog paylaşımı ve bilgi alış-verişini amaçlar. Eşler paylaşım ve bilgi alış-verişinde bulunurken Allah’ın rızasını ve sınırlarını gözetmeli, faydalı paylaşımlarda bulunmalıdırlar. Bunun için eşlerin boş sözlerden, merak ve fazla soru sormaktan, gıybet, söz taşıma gibi kötü davranışlardan, başkalarının mahremiyetlerinden/sırlarından bahsetmekten, yalandan, haddi aşmış şakalardan vb. şeylerden şiddetle uzak durmaları gerekir. Ayrıca eşler birbirlerinin elbisesidirler. Dolayısıyla eşler birbirlerini cehennem azabından kurtarabilecek ve...
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir