• DOLAR 34.447
  • EURO 36.303
  • ALTIN 2837.002
  • ...
Mardin`de Ramazan
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MARDİN - Cennet kapıların sonuna kadar açıldığı rahmet ve mağfiret ayı Ramazan-ı Şerif, tüm güzelliğiyle yaşanmaya devam ediyor. Ancak Ramazan ayının yaz mevsimine denk gelmesi en çok oruç tutan ve gündüzleri çalışmak zorunda olanları etkiledi.

Nitekim çöl sıcaklarının görüldüğü Türkiye`nin Güneydoğu illerinde sıcaklık 45 dereceye ulaştı. Ancak tüm zorluklara rağmen Ramazan’ın bereketini ve maneviyatını iliklerine kadar hissettiklerini söyleyen Mardinliler, “İçimizi ferahlatan, sıkıntılarımızı ve dertlerimizi bize unutturan Ramazan’dır.” dediler.

Uzmanlar uyarıyor

Uzmanlar ise gündüz saat 11.00 – 16.00 arasında dışarı çıkılmaması yönünde uyarılarda bulunarak, “Uzun süre güneş altında kalan işçiler, hem deri kanseri hem de deri yaşlanması hastalığına yakalanma riskini fazlasıyla taşımaktadır. Bu işçiler mümkün olduğunca açık renk elbiseleri tercih edip, güneşten korunmalıdır.” diyor.

Pide çeşitleri arttı

90 derece sıcak altında pide üretimi yapan fırın işçileri, “Ekmeğimizi ateşten çıkarıyoruz.” diyorlar. Ramazan pidelerine ilginin oldukça yüksek olduğunu belirten fırıncı Halil Usta, “Pideleri vatandaşlarımızın isteğine göre susamlı, yumurtalı, bol yumurtalı susamlı şeklinde yapıyoruz. Ramazan ayında vatandaşlarımız pide yiyor. Onun için vatandaşlarımızın isteği doğrultusunda pide çeşitlerimizi de arttırıyoruz.” dedi.

Camii Palas devri

Kimi esnaf ise sıcakta oruç tutmakta zorlandığı için öğle saatlerinde iş yerlerini kapatarak serinlemek için klimalı ortama veya camilere akın ediyorlar. Günün en sıcak saatlerinin yaşandığı 13.00 ile 16.00 saatleri arasında bitkin düşen oruçlu vatandaşlar, camilerin duvar ve pencere kenarlarına uzanarak zamanlarını geçiriyor. Özellikle merkez camileri tercih eden vatandaşlar, "Dışarı çok sıcak olduğu için namazdan önce camiye geliyoruz. Namaz vaktine kadar da burada dinleniyoruz." dediler.

Sıcak olmasına rağmen fazla zorlanmadıklarını dile getiren Kadir Erkan, iş çıkışında kendilerini park ve camilere attıklarını ve iftar saatini beklediklerini söyledi.

İftar sofrasının vazgeçilmezi: Meyan Şerbeti

Bu arada Ramazan’da iftar sofralarının vazgeçilmezi olan meyan şerbeti, seyyar satıcılarının yüzünü güldürüyor. Şerbetin doğallığı ve ferahlatıcı özelliğinin yanı sıra, başta safra kesesi, mide ve bağırsaklar olmak üzere, böbreklerin temizlenmesine büyük katkı sağladığı biliniyor. Ailesinin yaklaşık 70 yıldır meyan şerbeti sattığını anlatan Mardinli Meyan Şerbeti Satıcısı Abdulkadir Işıktaş, meyan şerbetinin faydalarını saymakla bitmediğini söyledi.

Ramazan bereketi esnafın yüzünü güldürdü

Öte yandan ekonomik sıkıntı nedeniyle yeterince satışı yapamadıkları için sıkıntılı günler yaşayan esnaf, Ramazan bereketiyle yüzleri gülmeye başladı. Yılın 11 ayında harcamalarında tasarruflu davranan vatandaşlar Ramazan`da bol bol alış veriş yapıyor. Özellikle kasap, fırın ve tatlı işleriyle uğraşan esnafın yüzü gülerken, Ramazan ayında sıcak havaya denk gelmesine rağmen tatlı sektöründe hareketlilik devam ediyor. Tatlıcı Mustafa Usta, iftar vaktine bir saat kala işlerinde hareketlilik yaşandığını ve bu hareketliğin bayrama kadar süreceğini ifade etti.

Kasimiye’de teravih sevinci

Öte yandan Mardin Müftülüğü iki yıldır teravih namazlarında Kasımiye Medresesi’ni ibadete açması vatandaşları sevindirdi. Yıllarca ibadete kapalı kalan Medresede iki yıldır başlatılan teravih namazlarına vatandaşların katılımı dikkat çekiyor. Namaz öncesi avluda havuz başında sohbet imkânı bulan vatandaşlara namaz sonrası da cami görevlileri tarafından çay ikramı yapılıyor.

Teravihe davet!

Teravih namazına katılan vatandaşlardan Halid Erkul, Medresede namaz kılmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu belirterek, “Tarihi bir mekânda yıllarca ilmin öğretildiği ve âlimlerin yetiştiği bir yerde namaz kılmak, manevi açıdan farklı bir duygu yaşatıyor. Bu maneviyatın yaşanmasında katkısı olan herkese teşekkür ediyorum ve bütün Mardin halkını bu tarihi atmosferi yaşamaları için Kasımiye Medresesi’nde teravihe bekliyoruz.” diye konuştu.

Keşke yılın 11 ayı Ramazan olsa…

Sadece Kasimiye’nin değil Zinciriye Medresesi’nin de teravih ve vakit namazlarına açılmasını isteyen Cüneyt Olgaç, “Gönül isterdi ki yılın 11 ayı Ramazan olsun. Çünkü Ramazan ayının bambaşka bir havası var. Müslümanlar bir biriyle kaynaşıyor, dertlerini, sıkıntılarını unutuyorlar. Dargınlıklar unutulup küskünlükler gideriliyor.” dedi.

Çalışan gazeteciler de etkilendi

Mardin’de görev yapan gazeteciler ise Ramazan ayının ilk gününden beri hava sıcaklığının 45 dereceye kadar yükseldiğini belirterek, haber dönüşlerinde fırsat buldukça kaynak suyunun olduğu mekânlara gidip 5 dakika bile olsa serinlediklerini ifade ettiler.

İftardan sonra parklar dolup taşıyor

Bu arada aşırı sıcaklardan gündüzleri dışarı çıkamayanlar, teravih namazının ardından kendilerini dışarı atıyor. Çocuklarını alıp parklara yönelen aileler burada sahur vaktine kadar kalıyorlar. (M. Salih Keskin – İLKHA)

 

 

 

 

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir