• DOLAR 32.426
  • EURO 35.01
  • ALTIN 2324.925
  • ...
Mardin Ovası`na 221 Km`lik Suni Nehir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MARDİN: Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Mardinliler 100 yıldır suyu hasretle bekliyorlar. Mardin ovası, Kızıltepe ovasında yaşayan insanlarımızın bu hasretini kısa sürede gidereceğiz. 221 kilometrelik bir suni nehir inşa ettik. Kanallar dolduğu zaman Kızılırmak Nehri`nin mart ayındaki debisi ile aynı olacak. Yani saniyede 200 metreküp su Mardin Ovası`na akacak."

Mardin`de Ilısu Barajı`nda incelemelerde bulunan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Mardin Valisi Mustafa Taşkesen’i makamında ziyaret etti. Eroğlu, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, daha önce Mardin’e geldiğini ve Mardin’in susuzluk çektiğini söyledi. Eroğlu, "30 yıl nereden su vereceklerini düşünmüşler, çıkaramamışlar. Mardin’e geldik. Midyat’tan oradan da tebdili kıyafetle Beyazsu deresine indik. Beyazsuyu görünce bu, Mardin ve ilçele​rine fazlasıyla yeter dedik ve bir günde karar verdik. Kısa sürede Başbakanımızın talimatıyla bu sözümüzü yerine getirdik. Bugün Yeşilli, Midyat ilçeleriyle Kabala Mahallesi`ne Beyazsudan hat çekeceğiz. Temel atma törenini bugün beraber gerçekleştireceğiz." dedi.

"ÇORAK TOPRAKLAR SUYA KAVUŞACAK"

GAP bölgesinde bulunan 9 il arasında yer alan Mardin’in şanslı bir konumda olduğunu ifade eden Bakan Eroğlu, "Mardinliler 100 yıldır suyu hasretle bekliyorlar. Mardin ovası, Kızıltepe ovasında yaşayan insanlarımızın bu hasretini kısa sürede gidereceğiz. 221 kilometrelik bir suni nehir inşa ettik.Kanallar dolduğu zaman Kızılırmak Nehri`nin mart ayındaki debisi ile aynı olacak. Yani saniyede 200 metreküp su Mardin Ovası`na akacak.Bu sularla 163 bin 330 dekar alan cazibe ile sulanacak. Suya hasret çorak topraklar nihayet suyla buluşacak. Bu modern sulama sisteminin maliyeti 146 milyon TL`dir. 2013 yılının Eylül ayında 18 yatırımın müjdesini vermiştim. Bugün o 18 yatırımın 12 projesi tamamlanarak hizmete girmiştir. Geri kalanları da en kısa sürede tamamlanacaktır." diye konuştu.

Bu yıl içinde Mardin genelinde 1 milyon gelir getirici fidan dikeceklerini ifade eden Bakan Eroğlu, "Çorak alanlara gelir getirici ağaç dikeceğiz. Buraları parselleyip hakkaniyet ölçüsünde köylülerimize kura sistemiyle vereceğiz. Bakanlık olarak dikeceğimiz fidanların bakımını 3 yıl süreyle üstleneceğiz. Ayrıca Mardin’de üreteceğimiz 2 milyon fidanın 1 milyonunu           Mardin’de ekeceğiz." dedi.

Anız yangınlarıyla ilgili de konuşan Bakan Eroğlu, "Anız yakılmasına karşı duyarlıyız. Orman yangınlarından ziyade anız yangınları ile uğraşıyoruz. Yakılan anızlar topraktaki bütün canlıları yok ediyor. Doğanın dengesini bozuyor. Böyle giderse anız yakanların torunları ekecek toprak bulamayabilir. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı anız biçme ve dönüştürme makinası çıkardı. Çiftçilerimizin müracaat etmesi durumunda Bakanlık yardımcı olacaktır." ifadelerini kullandı. Cihan
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir