• DOLAR 32.483
  • EURO 34.843
  • ALTIN 2448.185
  • ...
`Bitkisel` kelimesine inanmayın
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ADANA- Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Anabilim Dalından Adli Toksikolog Doç. Dr. Nebile Dağlıoğlu, bonzainin internette bitkisel içerikli olduğu yönünde reklamlar yapılarak satıldığı için, insanların “bitkisel” lafına inanarak aldığına dikkat çekti.

Bonzainin Türkiye’de 2011 yılında yasaklı gurubuna giren bir tür ‘uyuşturucu madde’ olduğunu da belirten Dağlıoğlu, “Bonzai bir uyuşturucu madde. Yani zehir. Ve yasal değil. Ancak, kişinin kanında yada idrarında kolaylıkla tespit edilemediği için yasal gibi gösteriliyor. Bu kimyasallar çok fazla güncelleniyor olmasına karşın, biz laboratuvar olarak, tespit edilebilmesi için değişik yöntemler üzerinde çalışıyoruz. Sadece idrar ve kan gibi biyolojik örneklerde değil, saç, kol altı ve özel bölge kılında da bu maddelerin tespiti için çalışmalarımızı yürütüyoruz. En önemlisi de bonzai ile ilgili güncel çıkan maddeleri takip edip bunları cihazlarımızda tanıtıyoruz. Böylece tespit edebilme olasılığımız daha da artıyor.” şeklinde konuştu.

“Bonzainin sürekli yeni çeşitleri piyasaya sürülüyor.”

Yakın bir tarihte tüm Türkiye’de kullanımının artacağını düşündüklerini dile getiren Doç. Dr. Nebile Dağlıoğlu, buna karşın halen Çukurova Bölgesi’nden kendileri gelen olgularda, bonzaiye çok az rastlamamalarının sevindirici olduğunu söyleyerek açıklamasını şöyle sürdürdü;

“Kimyasal zehir olduğu için sürekli bu madde güncellenip yeni çeşitleri ortaya çıkıyor. Gelecekte bunun daha fazla yayılacağını düşünüyoruz. Çünkü normal esrar üreticileri tarlaya ekiyorlardı ve her an yakalanma riskleri vardı. Ama şimdi bunu daha basit yöntemlerle yapıyorlar. Farklı isimlerle bilinen ve Türkiye’de üretimi olmayan kimyasalları yurtdışından getirerek, bir ev içerisinde rahatlıkla bonzai otunun yada herhangi bir otun üzerine sıkarak kurutuyorlar. Sonra da paketleyerek piyasaya sürüyorlar. Otun üzerine sıktıkları, toksik etkileri çok yüksek olan bir zehirli madde. Otların üzerine sıkarak, mendil tabir edilen kutular içerisine konulup Türkiye’de ‘bonzai’ ve ‘Jamaika’ isimleriyle satılıyor. “

“Çukurova Üniversitesi ve Adana Emniyet Müdürlüğü ortak çalışma yürütüyor.”

Emniyetle ortaklaşa çalışıyoruz. Emniyetin olay yerinden aldığı örneklerle paralel gidiyoruz. Bugüne kadar gelen kan örneklerinde çok rastlamadık. Diğer uyuşturucu maddeler bölgemizde halen çokça tüketiliyor. Bonzaide en büyük problem, kişinin kullanıp kullanmadığının tespitinin zor yapılabilmesi; hatta yapılamaması. Tespit edemediğimiz zaman o kişiye negatif sonuç verebiliyoruz. Tüm bu riskleri ortadan kaldırabilmek için, sentetik uyuşturucu maddeleri çok düşük oranda bile tespit edebilen İngiltere’deki Randoks isimli bir firmayla çalışmaya başlıyoruz. Onlarla ortaklaşa, yurtdışında ortaya yeni çıkan sentetik kannabinoidleri  Türkiye’dekilerle paralel götürerek, bonzai konusundaki kütüphanemizi kendimiz oluşturacağız. Yeni gelen tüm dataları da zamanla yeni bilgilerle kütüphanemize ekleyeceğiz.”

“Bonzainin insana verdiği zararı açıklayan bilimsel bir çalışma yok.”

Bonzaiyi doktora tezi yapan Araştırma Görevlisi Pınar Efeoğlu da, bonzainin yasal herhangi bir kısıtlılığı olmadığını hatırlatarak başladı sözlerine.

Efeoğlu’nun dikkat çektiği en önemli konu ise, insanlar üzerindeki etkisinin bilimsel olarak henüz açıklanamamış olması. Çünkü bonzainin insan vücuduna verdiği tahribatla ilgili bilimsel bir çalışma yok. Çukurova Üniversitesi Adlı Tıp Anabilim Dalı’nın yine bu konuya öncülük edip, bonzainin insan vücuduna verdiği tahribatı saptayabilmek için deneysel bir çalışma yapacaklarını da vurgulayan Pınar Efeoğlu, deney sonuçlarını bilim dünyası ile paylaşacaklarını söyledi. (Yunus Emre-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir