• DOLAR 32.449
  • EURO 34.759
  • ALTIN 2438.03
  • ...
Van'da 633 camide itikâf'a girilebilecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN – Van Tuşba İlçe Müftüsü Dr. Abdullah Sağır, Ramazan ayının son 10 gününde camilerde ve mescitlerde ihya edilen itikâf sünneti için 95 caminin tahsis edildiğini belirtti.

Müftü Sağır, itikâf sünneti hakkında İlke Haber Ajansına bilgiler verdi.

“Peygamberimiz Ramazan’ın son 10 gününde itikâfa girerdi”
İtikâfın ibadet amacıyla camiye hapsolmak olduğunu belirten Sağır, “İtikâfın belli bir vakti yoktur, her an itikâf’a girilebilir. Müslümanlar, genelde sevgili peygamberimizin uygulamasını takip ederek Ramazan’da itikâf’a girerler. Özellikle Hz Aişe validemizin naklettiği bir hadise göre sevgili peygamberimiz (s.a.v) Ramazan’ın son 10 gününde itikâfa girerdi. Peygamber efendimiz(s.a.v) ailesini de buna özendirirdi. Gece namazlarına kalkar ve ailesini de kaldırırdı. Müslümanlar da Ramazan ayı geldiğinde, Hz. Peygamberimize uyarak gündüz oruç tutup geceleyin de camide ibadet yaparak itikâf’a girerler.” ifadelerini kullandı.

“Van’da 633 camimizde itikâf’a girilebilir”
Müftülük olarak itikaf sünneti için cami tahsisi yaptıklarını dile getiren Müftü Sağır, “Tuşba Müftülüğü olarak  95 camimizi itikaf için tahsis ettik. Van merkez ilçelerinde 274 cami’de, diğer ilçelerde 359 camide toplamda ise 633 camimizde itikâf’a girilebilir.” diye konuştu.

Bazı mezheplerde itikâf süresinin değiştiğini belirten Sağır, “Mezheplere göre itikâf’ın süresinde bir değişim vardır mesela İmam-ı Şafii için herhangi bir süresi yoktur. Yani camiye girdiğinizde “Niyet ettim Allah rızası için itikâf yapmaya” dediğinizde itikâf’a girmiş olursunuz, oradan çıkmadığınız sürece itikâf’ta bulunursunuz, oradan çıktığınız andan itibaren itikâf’tan çıkmış olursunuz. İmam-ı Ebu Hanife’ye göre de mutlaka oruçlu olmak lazım, bir gün boyunca camide olması lazım. Bizim halkımız genelde bir ila üç gün arasında itikâf’a girerler. Geceleri camide veya mescitlerde kalırlar, temel ihtiyaçları dışında dışarı çıkmazlar. Temel ihtiyaçlar, abdest almadır, kimse ona yemek getirmeyecek ise gidip yemek almadır. Temel ihtiyaçlar için dışarı çıkmak itikâfı bozmaz. Diğer işler için dışarı çıkmak itikâfı bozar.” şeklinde konuştu.

“İtikâf’a girmek isteyen kadınlar için de yer tahsisi yapıldı”
İtikâf’a girmek isteyen kadınlar için de yer tahsis ettiklerini söyleyen Müftü Sağır, “Bazı camilerimizde kadınlara tahsis edilen yerleri belirlemişiz, onlar da o yerlerde itikâf’a girebilirler. Biz geceleri tek başlarına camide itikâf’a girmelerini tavsiye etmeyiz şayet ‘biz itikâf’a gireceğiz, zaten bize tahsis edilen yerler var’ derlerse biz de inşallah onlara yardım edeceğiz ve gereken güvenlik önlemlerini alacağız.” ifadelerini kullandı.


Müftü Sağır, “Pek çok âlim’e göre itikâflar mescitlerde ve camilerde yapılır, dolayısıyla sevgili peygamberimiz (s.a.v)’in hayatına baktığımızda, Hz. Peygamberimizin hanımlarından Zeynep validemiz, camide itikâf’a girmiştir. Dolayısıyla kadın olsun, erkek olsun genelde itikâfın yeri olan cami ve mescitler olması hasebiyle biz kadınlara ve erkeklere camilerde itikâf’a girmelerini öneriyoruz.” şeklinde konuştu. (Cihad Coşar – İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir