• DOLAR 32.575
  • EURO 35
  • ALTIN 2449.144
  • ...
Diyarbakır`da Gerginlik Sürüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Her fırsatta İsrail’in Gazze saldırılarına destek açıklaması yapan ABD’nin Diyarbakır’da iftar vermek istemesi halkın tepkisine neden oldu.

ABD Adana Başkonsolosu`nun Dağkapı Şeyh Said Meydanı`nda vereceği HDP finanslı iftar yemeğine tepki göstermek için toplanan halk, iftar yemeğinin verileceği çadıra ABD bayraklarının takılmış olmasını tepkiyle karşılayan ve bayrakları sökmek isteyen Diyarbakırlılara, çadırda bulunan HDP’lilerin bıçak ve taşlarla saldırmasıyla çıkan olaylarda 10 kişi yaralandı.

HDP`liler saldırdı

Olay yerinden dağılanlara da saldıran HDP’liler, Mücahit Barton ve İzzetin Kaya’yı sopa ve bıçaklarla yaraladı. HDP’lilerin saldırısı üzerine çıkan arbedede bazı HDP’lilerin de yaralandığı öğrenildi.

HDP’liler Dicle Üniversitesi hastanesinde bulunan yaralı yakınlarına saldırmak istedi

Yaralılardan durumu ciddi olan ve ABD`yi protesto etmek amacıyla iftarın verileceği yerde bulunan 2 kişi Dicle Üniversitesi Araştırma Hastanesi’ne kaldırılmasının ardından HDP’liler Dicle Üniversitesi hastanesinde bulunan yaralı yakınlarına saldırmak istedi.

Polisin hastaneye saldıranları engellemek yerine hastanede bulunan yaralı yakınlarını hastane içine sokmaya çalışması ise tepkilere neden oldu. Tepkiler üzerine polis, grubu engelledi.

HDP`liler polise saldırdı

HDP’li yaralılar Dağkapı Selahaddini Eyyübi Hastanesi’ne kaldırılırken, hastane önünde toplanan HDP’liler, hastaneye getirilmek istenen karşı gruptaki yaralılara saldırdı. Yaşanan gerginlik üzerine buradaki güvenlik önlemlerini arttıran polis, hastane yakınlarına kimseyi yaklaştırmadı. Olaylarda yaralanan bir polis, araçla Dicle Üniversitesi Hastanesine getirildi.

Polisin anlaşılmaz tavrı

Dicle Üniversitesine getirilen yaralılar, taburcu edildikten sonra polis tarafından ifadeleri alınmak üzere Yenişehir karakoluna götürülmek istendi. HDP’lilerin Fiskaya bölgesinde yolu kapatması üzerine yaralılar Seyrantepe istikametinden karakola götürüldü.

Saldırıya uğrayanların HDP’lilerin yakınlarında toplandığı Yenişehir karakoluna götürülmek istenmesine tepki gösteren mağdurlar, grupların karşı karşıya getirilmek istendiğini belirterek buraya gitmek istemedi.

Avukatların araya girmesiyle mağdurlar ifadeleri alınmak üzere Şehitlik karakoluna götürüldü.

Abdulgani Orhan: polis grupları karşı karşıya getirmeye çalışıyor

Polisin tavrına tepki gösteren mağdur avukatların Abdulgani Orhan, polisin grupları karşı karşıya getirmeye çalıştığını söyledi. Orhan, hastaneye yürüyen BDP’lileri engellemek yerine yaralı yakınlarını hastane içine girmeye zorlayan polisin daha sonra da mağdurları BDP’lilerin toplandıkları Yenişehir Karakolu’na götürmek istediklerini belirtti. Orhan, itirazları sonucu mağdurların ifade için Şehitlik Karakolu’na götürüldüğünü ifade etti.

Saldırıya uğrayan mağdurların ifade işlemleri devam ederken, şehirdeki gerginlik de sürüyor.

"Olayların bu noktaya gelmesinin asıl sebebinin Başkonsolosun provokasyon iftarıdır"

İsrail saldırılarının sürdüğü bir ortamda ABD tarafından böyle bir etkinliğin düzenlenmesine tepki gösteren şehirdeki 72 STK, halkı seccade ve kumanyalarıyla meydanda iftar açmaya davet etmişti.

Yaşanan olayları tasvip etmediklerini ve olayların bu noktaya gelmesinin asıl sebebinin ABD`nin Adana Başkonsolosunun provokasyon iftarı olduğunu söyleyen 72 STK temsilcisi Yunus Memiş, olayı protesto edenlere yönelik yaptıkları çağrıda daha duyarlı olunması gerektiğini söyleyerek halkı sükunete davet ederek provokasyonlara gelmemeye çağırdı.

"Müslüman mahallesinde salyangoz satılmaz"

Memiş açıklamasına devamla, " Bizler buraya demokratik haklarımızı kullanarak ABD’nin Adana başkonsolosluğunu protesto etmek için, İsrail’in Filistin’deki kardeşlerimizi, bebekleri, annelerimizi, bacılarımızı sürekli katlettiği Amerika’nın da buna destek verdiği için burada bulunuyoruz. Elbette ki herkes istediği yerde iftarını açabilir. Ama Müslüman mahallesinde salyangoz satılmaz.  Müslümanların olduğu yerde Müslümanların kanının oluk oluk aktığı bir yerde batılı emperyalist güçlerinin pire kanının hükmünü sormasını kabul edemeyiz." ifadelerini kullanarak iftar yemeğinin amacının farklı olduğunun altını çizdi.

"Filistin`in düşmesinin Müslümanların bitişi anlamına gelir"

Filistin her gün Mazlum insanların katledildiğini dile getiren Memiş, Filistin`in Müslümanların bir parçası olduğunu ve Filistin`in düşmesinin Müslümanların bitişi anlamına geleceğini sözlerine ekledi.

"Bundan sonra da protestolarımız devam edecektir"

Memiş, "Bu yüzden tüm Müslüman kardeşlerimizi, tüm camiaları daha sakin bir şekilde hareket etmelerini, protestolarını da İslam’a yakışır bir şekilde yapmalarını istiyoruz. Bundan sonra da protestolarımız devam edecektir. Bu vesileyle burada bulunan tüm Müslüman kardeşlerime teşekkür ediyorum. Diyarbakır halkına teşekkür ediyorum. Burada Müslüman’a yakışır bir şekilde dik duruşlarını gösterdiler. Filistin’deki kardeşlerimizin kanı dökülünce kendileri seyirci kalmadılar. Çünkü onların kanı bizim kanımızdır, onlar bizim kardeşlerimizdir." ifadelerini kullandı.

Olaylardan sonra Dağkapı Selahaddin Eyyübi Hastanesinde toplanan BDP`lilerin olayı yine maniple ederek Hizbullah aleyhine slogan atması ise dikkatlerden kaçmadı.   (İLKHA)

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir