"Bu zamanda itikâf sünneti Müslümanlar için zaruridir"
Unutulmaya yüz tutmuş itikâf sünnetiyle ilgili açıklama yapan MEDAV Genel Sekreteri Nizamettin Yakışık, zulmün zirve yaptığı bu zamanda itikâf sünnetinin Müslümanlar için zaruri olduğunu söyledi.
BİTLİS - Peygamber efendimizin(sav) özellikle Ramazan ayının son 10 gününde yaptığı ve Müslümanlara da yapılmasını tavsiye ettiği itikâf sünnetinin daha makbul olduğu günlere giriliyor.
Unutulmaya yüz tutulmuş bu ibadetin yeniden ihya edilmesi için topluma çağrıda bulunan MEDAV Genel Sekreteri Nizamettin Yakışık, bu zamanda Müslümanların bu ibadete daha çok ihtiyacı olduğunu söyledi.
“Müslüman’ın itikâfa ihtiyacı var”
İtikâfın çok hayırlı bir sünnet olduğunu belirten Yakışık, şöyle konuştu: “Böylesi hayırlı olan bir sünneti bu zamanda ihya etmek Müslümanlar için zaruri olması gerekir. Çünkü itikâfta insanoğlu kendisini Allah ile baş başa bırakır. Allah’ın bir kulu olarak kendi mesuliyetini fark eder. Kulluğunu idrak eder. Allah’ın azametini fark eder.” dedi.
İtikâf sünnetinin toplumda yok denecek kadar az yapıldığına dikkat çeken Yakışık, yeniden bu sünnetin ihya edilmesi gerektiğini kaydetti. Yakışık, insanoğlunun tüm Allah’ın evlerinde itikâfa girmesi gerektiğini vurgulayarak, “Yeryüzündeki bütün camiler Beytullah’ın birer şubesidir. Nasıl ki, Beytullah’ta itikâf yapmak sünnet ise, bütün camiler ve mescitlerde de itikâf yapmak sünnettir. Maalesef toplum olarak bu ibadeti yapmaktan çok uzak ve aciziz.”şeklinde konuştu.
“İtikâf ibadeti kolay bir sünnettir”
Ramazan ayında yapılan itikâfın çok önem arz ettiği hatırlatmasında bulunan Yakışık, “Bunu Ramazanın son 10 gününde yapmak daha da evladır. Bütün Müslümanların bu ibadeti yerine getirmek için uğraş göstermeleri gerekir. İtikâf ibadeti çok kolay olan bir ibadettir. Toplum içerisinde yapılmasın diye zor gösterilmesine aldanmamalıyız.” ifadesini kullandı.
“İtikâf için zorunlu bir zaman gerektirmez”
Niyet getirilmesi halinde camide kalındığı sürece itikâf sünnetinin hayrından faydalanılacağını kaydeden Yakışık, sözlerini şöyle sürdürdü: “İtikâfa girecek olan kişi isterse kalacağı bir zaman için niyet getirir. İsterse de zamanı belirtmeden de itikâfa girebilir. İtikâfın birinci şartı caminin olması, ikinci şartı ise o ibadete niyet edilmesidir. Bunu yaptıktan sonra bu ibadeti yerine getirmiş olur. Bu ibadetle insanlar kendi iç muhasebelerini yapmış olurlar. Bütün Müslümanlar bu zamanda yeniden itikâf sünnetini ihya etmelidirler.” şeklinde konuştu. (Şükrü Tontaş-İLKHA)