• DOLAR 32.52
  • EURO 35.011
  • ALTIN 2437.401
  • ...
Üniversite tercihi yapacaklara tavsiyeler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİNGÖL - Üniversite tercihi yapacakların severek okuyabilecekleri bölümleri seçmesinin gerektiğini dile getiren Doğruhaber gazetesi yazarı Rehber Öğretmen Hasan Yılmaz,  öğrencilere çeşitli tavsiyelerde bulundu. Yılmaz, “Puanlarımıza bakarak tercih yapmamalıyız. Başarı sıralamamızı referans almalıyız. Başarımız tutmasa da ilk beş tercihimizi hayallerimize göre sıralamalıyız. “dedi.

“Tercih yaparken severek okuyabileceğimiz bölümleri seçmeliyiz”
Üniversitesi tercihleri aşamasında bazı tavsiyelerde bulunan Yılmaz, “Tercih yaparken severek okuyabileceğimiz bölümleri seçmeliyiz. Gelişi güzel, duygusal tercihlerin pişmanlık getireceğini unutmayalım. Bu düşünceyle hareket edenlerin çoğu okulu bitirememiş ve okulu bırakıp memleketlerine dönmüşlerdir. Tercihler hayatımızın gerçekleri olduğu için ev, araba, takı alırken hep seçici oluruz.” diye konuştu.

“Kişiliğimizi ve gideceğimiz şehrin yapısını gözeterek tercih yapmalıyız”
Tercih yaparken dikkat edilmesi gereken hususlara da değinen Yılmaz, “Puanlarımıza bakarak tercih yapmamalıyız. Başarı sıralamamızı referans almalıyız. Başarımız tutmasa da ilk beş tercihimizi hayallerimize göre sıralamalıyız.  Bilgisayara bağlı kalmayıp tercih kılavuzunu da yardımcı olarak kullanmalıyız. Kılavuzdaki özel şartları, tüm teferruatıyla okumalıyız. Özel şartlara dikkat etmediğimiz takdirde kayıt yaptırırken sorun çıkacağını,  bir yıl sonra puanlarımızın kırılacağını söylemekte fayda görüyorum. Ailemizin ekonomik durumunu, kişiliğimizi, gideceğimiz şehrin yapısını gözeterek tercih yapmalıyız.” dedi.

“Her insan bir dünyadır”
Bir yıl boyunca emek sarf ederek, tercih yapanın duygu ve düşüncelerine saygı duyulması gerektiğini dile getiren Yılmaz,   “Birçok düşünür, insanı   ‘Her insan bir dünyadır’ diye tanımlamışlardır. Bu bağlamda insanları tek tornadan geçirerek düşünsel benzerliğe zorlamak mantığın ilkeleriyle uyuşmadığı gibi yaratılış gayesine de terstir. Yaradan: ‘Ey insanlar! Biz sizi bir erkekle bir dişiden yarattık; sonra da birbirinizi tanıyasınız diye sizi milletlere ve kabilelere ayırdık.’ buyurmaktadır. Yaradılışın muhtevasında çeşitliliğin olduğunu ve bunun da ilahi bir ilke olduğunu unutmayalım. Sonsuz kudret sahibi, insanlara akıl vererek tercih hakkı sunmuştur. İnsan aklıyla her şeyi çözemese de danışarak sorunların çözümünü kolaylaştırabilir. Danışarak karar verme, Allahın buyruğu ve peygamberler mirası olduğu için ziyadesiyle önemseyip kurallaştırmalıyız.”şeklinde konuştu.

Tercih sırasında yapılan bazı hatalara da dikkat çeken Yılmaz, “Bireysel başvuru yapanlardan onaylama butonunu tıklamayan sayısız öğrencinin mağduriyetini gözeterek onaylama butonunu kesinlikle tıklamalıdırlar. Ayrıca onaylama sonrasında karşımıza çıkan bütün koşulları tek tek okumalıyız. Okuduğumuzda bazı bölümlerin hazırlıklarının Arapça ya da İngilizce olduğunun farkına varmakla birlikte bazı lisans bölümlerinin de ilçelerde eğitim verdiklerini göreceğiz. Ekonomik sıkıntısı olan kardeşlerimizin ise eğitim bursundan faydalanmaları için ilk beş tercihini seçerken özen göstermelidirler” ifadelerini kullandı.

Tercihler yapılırken aceleci davranmanın büyük hatalara yol açtığını dile getiren Yılmaz, “Acele etmenin Şeytan-i bir miras olduğunu düşünerek daha sağlıklı adım atmanın, sağduyuyla sabırla olacağı kanaatindeyim. Kendimize ve İnsanımıza daha fazla faydalı olabilecek isek, bir yıl daha sabırla hazırlanıp imkânlı bölümlere yerleşmemizde hayır olacaktır. Düşüncelerimiz değiştiğinden tercih bitimine kadar tercih değiştirme hakkına sahibizdir. Bütün öğrencilerimize başarılar diliyorum.”şeklinde konuştu. (Nihat Kanat-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir