Yenilenen Muradiye camii dualarla ibadete açıldı
Osmanlı Padişahı 2. Murat tarafından yaptırılan Muradiye Camii restorasyon çalışmalarının ardından dualarla ibadete açıldı.
BURSA - Osmanlı Padişahı 2. Murat tarafından yaptırılan ve Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restore edilen Muradiye Camii, 2 yıllık aradan sonra Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın da katıldığı törenle yeniden ibadete açıldı.
Cami açılışı öncesinde, Orhan Camii imam hatibi Orhan Demirarslan tarafından Kur’an-ı Kerim tilaveti okundu. Açılış, Bursa Müftüsü Prof.Dr. Mehmet Emin Ay’ın okuduğu duayla yapıldı.
Açılış nedeniyle cami bahçesinde düzenlenen törene; Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa milletvekilleri, siyasiler, bürokratlar ve vatandaşlar katıldı.
Törende konuşan Başbakan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Bülent Arınç, yaklaşık 600 yıl önce 2. Murat Han tarafından yaptırılan caminin yeniden orijinal haline dönmesinden mutluluk duyduğunu söyledi.
Açılış töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Fatih Sultan Mehmet Han’ın babası 2. Murat tarafından inşa edilen ve 6 asır boyunca Bursa’ya hizmet veren çok önemli kent ziynetlerinden birinin daha ilk günkü orijinal haliyle ibadete açmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.
Yaklaşık 10 yıldır başta Vakıflar Bölge Müdürlüğü olmak üzere diğer devlet kurumlarıyla birlikte Bursa’nın tarihi eserlerini ayağa kaldırmak için yoğun çaba sarf ettiklerini belirten Başkan Altepe, caminin de içinde bulunduğu ve ‘Bursa’nın Topkapısı’ olarak bilinen Muradiye Külliyesi’nde sürdürülen restorasyon çalışmalarının da kısa zaman sonra sonuçlanacağını ifade etti.
Bursa Valisi Münir Karaloğlu da, restorasyon çalışmaları 2 yıl önce başlayan Muradiye Camii’ni söz verdikleri gibi Ramazan ayının ilk gününde ibadete açmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.
Caminin restorasyon çalışmalarının 2 yıl boyunca titizlikle sürdürüldüğünü, restorasyon çalışmaları kapsamında hiç planda olmayan Osmanlı ilk dönem süslemeleriyle karşılaşıldığını, 1855 depremi sonrasında sıva ile boyayla kapatılan muhteşem kalem işçiliklerinin aslına uygun olarak tekrar işlendiğini ifade eden Karaloğlu, “Bu sene Ramazanın ilk teravihini burada kılacağız, yetiştireceğiz demiştik. Şükürler olsun ki, sözümüzde durabildik. Bugün de resmi açılışı yapıyoruz” dedi.
Vakıflar Bölge Müdürü Mürsel Sarı ise, 5 Nisan 2013 tarihinde başlayan restorasyon çalışmalarının 1 milyon 399 bin TL’lik harcamayla sonuca ulaştığını ifade etti.
Açılışın ardından protokol üyeleri, camiyi gezerek ikindi namazını kıldı.
Muradiye Camii ve tarihsel geçmişi
1425 yılında 2. Murat Han tarafından yaptırılan Muradiye Camii, Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edildi. Restorasyon çalışmaları kapsamında; kurşun çatı örtüsünün bozuk kısımları yenilendi. İç ve dış cepheler çimentolardan arındırıldı. Ana ve yan kubbelerdeki çatlaklar giderilerek, cami içerisinde bulunan 160 metrekarelik alan Horasan harcıyla sıvandı. Son cemaat kısmı düzenlenerek, caminin giriş kapısı elden geçirildi.
Muradiye Camii, zaviyeli plan tipi camilerin en yalın biçimini yansıtıyor. Yalın olmasına karşılık, gerek dış cephesi gerekse iç mekânları süsleme bakımından oldukça zengin bir duruş sergiliyor. Dış cephede taş ve tuğla işçiliği, iç mekânlarda ise renkli sırlar ve çeşitli motiflerle çiniler sanat tarihi açısından önem arz ediyor. (Veysi Siyah - İLKHA)